Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή ισορροπιών θα φέρει στον κόσμο η συνάντηση Putin – Kim – Τι ζητά η Ρωσία, τι ζητά η Βόρεια Κορέα και τι φοβάται η Δύση

Αλλαγή ισορροπιών θα φέρει στον κόσμο η συνάντηση Putin – Kim – Τι ζητά η Ρωσία, τι ζητά η Βόρεια Κορέα και τι φοβάται η Δύση
Η Βόρεια Κορέα δεν δίνει τίποτα χωρίς ανταλλάγματα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται στρατιωτικά
Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες ημέρες με αναφορές ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un είναι πιθανό να ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρό της, Vladimir Putin.
Η αναμενόμενη συνάντηση θα ακολουθήσει μια πρόσφατη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Shoigu περιόδευσε σε εργοστάσια όπλων της Βόρειας Κορέας.
Αυτό οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι εάν ο Κιμ επισκεφθεί τη Ρωσία, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι οι συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων στους Ρώσους για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ευρεία συνεργασία

Εάν ο Kim όντως επισκεφθεί τη Μόσχα, πιθανότατα θα εμφανιστούν κι άλλα ζητήματα στις συνομιλίες του με τον Putin, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται σε δεινή θέση.
Δεκαετίες κακών οικονομικών πρακτικών, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές δαπάνες για τον στρατό και τον πλούσιο τρόπο ζωής για την ελίτ, έχουν παρασύρει την οικονομία.
Οι συνέπειες των κυρώσεων που εμποδίζουν τουλάχιστον μέρος του παράνομου εμπορίου της Πιονγκγιάνγκ προσθέτουν στις δυσκολίες.
Έτσι, οι δύο πλευρές είναι πιθανό να συζητήσουν οικονομικά ζητήματα, καθώς και άλλους τρόπους με τους οποίους τα δύο κράτη μπορούν να συνεργαστούν.
Αλλά το επίκεντρο πολλών σχολίων σχετικά με την αναφερόμενη συνάντηση είναι η πώληση όπλων, ιδιαίτερα πυρομαχικών, από την Πιονγκγιάνγκ στη Ρωσία.
Η Μόσχα συνεχίζει να παλεύει με ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια να τελειώσει σύντομα.
Η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα θα θέλει επίσης να αποκτήσει τρόφιμα και πόρους (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ως μέρος οποιασδήποτε νέας συμφωνίας.

Παλιά συστήματα, ακόμα χρήσιμα

Γιατί η Ρωσία κοιτάζει τη Βόρεια Κορέα για όπλα και σε τι θα συνίστανται αυτές οι πωλήσεις;
Από τότε που η Βόρεια Κορέα άρχισε να προμηθεύει τους Wagner, φαίνεται ότι πολλές από τις πωλήσεις όπλων της αποτελούνταν από πυρομαχικά, κυρίως για πλατφόρμες πυροβολικού όπως το σύστημα 152 mm και για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων όπως τα συστήματα 122 mm και ίσως τα 107 mm.
Μπορεί να παρείχαν διάφορα άλλα φορητά όπλα και πυρομαχικά στην ομάδα Wagner, αλλά λεπτομέρειες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.
Τα συστήματα και τα πυρομαχικά που έχουν προμηθεύσει οι Βορειοκορεάτες είναι όλα παλιά σοβιετικά όπλα της δεκαετίας του 1960.
Αλλά ο ρωσικός στρατός είναι ένα αμβλύ όργανο, όχι μια δύναμη που χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον όπλα ακριβείας.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα συστήματα είναι πολύ χρήσιμα για τις ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ουκρανία.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εργοστάσια στη Βόρεια Κορέα που κατασκευάζουν τα συστήματα και παράγουν τα πυρομαχικά εγκαταστάθηκαν αρχικά από τους Σοβιετικούς.
Αυτά τα συστήματα είναι επομένως πλήρως συμβατά με τα συστήματα που χρησιμοποιεί σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία.
Τέλος, μια κυρίαρχη γραμμή σχολίων υποστηρίζει ότι ενώ η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει εκατομμύρια οβίδες και πολύ εξοπλισμό σε αποθήκευση, πολλές από αυτές τις πλατφόρμες είναι παλιές και μπορεί να έχουν κακή απόδοση στη μάχη.
Αυτό είναι αλήθεια, εν μέρει.
Η Βόρεια Κορέα διατηρεί εκατομμύρια οβίδες.
Αλλά οι Βορειοκορεάτες έχουν επίσης εργοστάσια που παράγουν ενεργά νέα συστήματα μάχης και εργοστάσια πυρομαχικών που παράγουν εκατομμύρια οβίδες ετησίως.
Επομένως, το να πούμε ότι αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά είναι άχρηστα λόγω ηλικίας μάλλον δεν είναι ακριβές.
Δεδομένου ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έχει ήδη επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και περιόδευσε στα εργοστάσια όπλων της, και καθώς φαίνεται πιθανό ότι ο Kim θα κάνει τώρα ένα σπάνιο ταξίδι στη Ρωσία, φαίνεται ότι οι Ρώσοι θα θέλουν να κάνουν συμφωνίες για να αγοράσουν ακόμη περισσότερα συστήματα και πυρομαχικά.
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια πληθώρα φορητών όπλων, περισσότερα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, ακόμη και άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είναι σχεδιασμένα στο σοβιετικό σχέδιο και βασίζονται σε πολύ παλιά τεχνολογία.

Τι θέλει η Βόρεια Κορέα

Οι Βορειοκορεάτες δεν προσφέρουν ποτέ κάτι για το τίποτα, οπότε τι θα ήθελαν σε αντάλλαγμα;
Μια κοινή άποψη είναι ότι η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα θέλει τεχνική βοήθεια για τον στρατό της σε αντάλλαγμα για την αγορά των όπλων της.
Αυτό είναι επίσης πιθανώς εν μέρει αλήθεια.
Η Βόρεια Κορέα είναι επίσης πιθανό να απαιτήσει πόρους που χρειάζονται τόσο πολύ, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τρόφιμα.
Αλλά αν αυτή είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας σχέσης, όπως φαίνεται να συμβαίνει, οι Βορειοκορεάτες θα θέλουν περισσότερα.
Γιατί; Επειδή τα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι Ρώσοι παρέχουν ήδη στρατιωτική τεχνική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα.
Το 2020, σε μια κοινή συμβουλευτική προμήθεια πυραύλων της Βόρειας Κορέας των Υπουργείων Εξωτερικών, Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, η δήλωση έγραφε: «Στις 24 Ιανουαρίου 2018, η OFAC διόρισε δέκα αντιπροσώπους της Korea Ryonbong General Corporation με έδρα κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου που αναγνωρίστηκε ως ο αντιπρόξενος του προξενείου της Βόρειας Κορέας στη Nakhodka της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας και οι ξένοι εκπρόσωποι προμηθειών της Βόρειας Κορέας στην αποφυγή των κυρώσεων και στις προμήθειες που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους.
Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι που είναι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες σε μια χώρα έχουν επίσης εντοπιστεί να προσπαθούν να αποκτήσουν ευαίσθητη τεχνολογία σε γειτονικές χώρες».
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εντόπισε ακόμη περισσότερη βοήθεια από τους Ρώσους στους Βορειοκορεάτες, δηλώνοντας ότι, «Μεταξύ 2016 και 2021 τουλάχιστον, ο O Yong Ho συνεργάστηκε με τη ρωσική οντότητα Parsek LLC και τον Ρώσο υπήκοο Roman Anatolyevich Alar, τον διευθυντή ανάπτυξης του της Parsek LLC, για την προμήθεια πολλαπλών αγαθών με εφαρμογές βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων νημάτων Kevlar, ινών αραμιδίου, αεροπορικού πετρελαίου, ρουλεμάν και μηχανών φρεζαρίσματος ακριβείας που ελέγχονται από τον Όμιλο Πυρηνικών Προμηθευτών.
Ο Roman Anatolyevich Alar έδωσε επίσης στον O Yong Ho οδηγίες για τη δημιουργία μιγμάτων καυσίμου στερεών πυραύλων».
Επιπλέον, πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι Βορειοκορεάτες έφτιαξαν μόνοι τους το αντίγραφο του πυραύλου Iskander, καθώς και την τελευταία τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων τους;
Αυτά τα συστήματα, και τα σχέδια και η τεχνική βοήθεια για αυτά, προήλθαν από κάπου.
Η ρωσική τεχνική βοήθεια ή ακόμα και η διάδοση των όπλων στους Βορειοκορεάτες δεν είναι κάτι νέο.
Αυτό που πιθανότατα θα θέλουν οι Βορειοκορεάτες από τους Ρώσους είναι κάτι περισσότερο από απλή τεχνική βοήθεια.
Η Πιονγκγιάνγκ θέλει πιθανώς τη βοήθεια που ήδη έρχεται για να αυξήσει τις ικανότητες της.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα συνεχίσει να λαμβάνει μια ατελείωτη προμήθεια συστημάτων χερσαίας μάχης και πυρομαχικών που είναι σε μεγάλο βαθμό παλιά σε σχεδιασμό, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.
Μπορούμε επίσης να περιμένουμε να δούμε τη Βόρεια Κορέα να αυξάνει τις δυνατότητες τέτοιων συστημάτων όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι και το πυροβολικό και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.
Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια σημαντική συμφωνία και για τις δύο κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης