Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο 2,4 εκατ. δολ. σε Έλληνα εφοπλιστή που μετέφερε πετρέλαιο από Ιράν – Απειλές δολοφονίας από Τεχεράνη...

Πρόστιμο 2,4 εκατ. δολ. σε Έλληνα εφοπλιστή που μετέφερε πετρέλαιο από Ιράν – Απειλές δολοφονίας από Τεχεράνη...
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατάσχουν φορτία ιρανικού πετρελαίου από το 2019…
Ενοχή ομολόγησε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία σε ό,τι αφορά την κατηγορία των αμερικανικών αρχών για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ που είδε το Associated Press, θα πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο λόγος για την ελληνική Empire Navigation, η οποία αντιμετωπίζει περίοδο επιτήρησης τριών ετών βάσει της συμφωνίας ένστασης.
Αξίζει να ειπωθεί πως η εν λόγω υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια αναγνώριση από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι η Αμερική κατέσχεσε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan.

Η «περιπέτεια» του ελληνικού πλοίου κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές καταθέσεις ρίχνουν φως στον κρυφό κόσμο του λαθρεμπορίου ιρανικού αργού πετρελαίου ενόψει των δυτικών κυρώσεων από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Προχωρούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν σε κατασχέσεις ιρανικού πετρελαίου από το 2019.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που αποδίδονται στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς και σε κατασχέσεις πλοίων από ιρανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η προσοχή άρχισε να εστιάζεται στο Suez Rajan τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτευόταν πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Δορυφορικές φωτογραφίες και δεδομένα αποστολής που αναλύθηκαν εκείνη την εποχή από το AP στήριξαν τον ισχυρισμό.
FILE - In this satellite photo provided by Planet Labs PBC, vessels identified as the Virgo, left, and the Suez Rajan, by the advocacy group United Against Nuclear Iran, are seen in the South China Sea on Feb. 13, 2022.
Το δρομολόγιο…

Τα πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά έγγραφα βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες, που δείχνουν ότι το Suez Rajan προσπάθησε να κρύψει τη φόρτωση ιρανικού αργού πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο, ισχυριζόμενο ότι το πετρέλαιο προερχόταν από άλλο.
Για μήνες, το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης, πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας, χωρίς εξήγηση.
Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιό του στο Χιούστον.
Τα δικαστικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε το πετρέλαιο.
Ο δικηγόρος της Empire Navigation, Απόστολος Τουρκαντώνης, ομολόγησε την ενοχή του τον Απρίλιο για μία μόνο κατηγορία: παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η Empire, με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι τα έσοδα του Ιράν από το λαθρεμπόριο πετρελαίου υποστηρίζουν τη Δύναμη Κουντς, την εκστρατευτική μονάδα της Φρουράς της Επανάστασης, που δρα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Τα δικαστικά έγγραφα συνδέουν τη Φρουρά με το εμπόριο, που αφορά εκατοντάδες πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να κρυφτούν μέσω εταιρειών βιτρινών.
Αλλά η υπόθεση Suez Rajan ήταν μοναδική, επειδή το πλοίο ανήκε στην εταιρεία private equity Oaktree Capital Management, με έδρα το Λος Άντζελες.
Αυτό πιθανότατα παρείχε στους Αμερικανούς εισαγγελείς ένα νομικό πλεονέκτημα.
Η Oaktree πούλησε το σκάφος πλήρως στην Empire στα τέλη Μαΐου.
Ο Mark Wallace, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη υπό τον Πρόεδρο George W. Bush, ο οποίος ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Πυρηνικού Ιράν, επαίνεσε την Empire Navigation που συμφώνησε με την έκκληση.
Περιέγραψε το λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ιράν ως επιχείρηση «κλεπταποδοχική» και προέτρεψε και άλλες εταιρείες να εγκαταλείψουν το εμπόριο.
«Δεν φοβήθηκαν τις ιρανικές απειλές δολοφονίας στην Ελλάδα», είπε ο Wallace στο AP.
Ο Wallace αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και τα δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή δολοφονίας - αν και οι εισαγγελείς ανέφεραν «κινδύνους ασφαλείας για τους κατηγορούμενους, την κυβέρνηση, καθώς και το σκάφος και τα μέλη του πληρώματος».
Iran
Η καθυστέρηση στην εκφόρτωση του φορτίου του Suez Rajan είχε γίνει πολιτικό ζήτημα και για την κυβέρνηση Biden, καθώς το πλοίο είχε καθίσει για μήνες στον Κόλπο του Μεξικού, πιθανώς λόγω των εταιρειών που ανησυχούσαν για την απειλή από το Ιράν.
Από τότε που το Suez Rajan κατευθύνθηκε προς την Αμερική, το Ιράν έχει κατασχέσει δύο δεξαμενόπλοια κοντά στα Στενά του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένου ενός με φορτίο για τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron Corp Suez Rajan, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να συνδέουν τις πρόσφατες κατασχέσεις με την τύχη του φορτίου.
Το Ιράν συνέχισε να απειλεί και μάλιστα κάλεσε έναν Ελβετό διπλωμάτη στην Τεχεράνη για να εκφράσει την οργή του.
Η Ελβετία φροντίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979.
Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αύξησε σταθερά την παρουσία του τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας το USS Bataan, που μεταφέρει στρατεύματα και αεροσκάφη μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει ένοπλο προσωπικό σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω του Στενού για να εμποδίσει το Ιράν να δημεύει πλοία.
Αργά την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ενημέρωναν: «Εμπορικά πλοία που διέρχονται από τον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν συνεχίζουν να κρατούνται ή να καταλαμβάνονται από τις ιρανικές δυνάμεις».
Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων Kpler, φέτος, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τα στοιχεία τον Αύγουστο να διαμορφώνονται στα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Η Κίνα πιστεύεται ότι είναι σημαντικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, πιθανότατα με σημαντική έκπτωση.
«Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», είπε ο Wallace. «Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει μια σοβαρή αναθεώρηση πολιτικής σχετικά με το γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος και γιατί υπάρχουν 300 πλοία εκεί έξω που κάνουν το ίδιο πράγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης