Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη της Microsoft: Η Κίνα παρεμβαίνει στα social media για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αποκάλυψη της Microsoft: Η Κίνα παρεμβαίνει στα social media για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το εν λόγω εγχείρημα έχει αποδοθεί τόσο από την Microsoft, όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε «μία ομάδα ελίτ εντός του Υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας της Κίνας»
Ερευνητές της Microsoft δήλωσαν σήμερα, (7/9) ότι εντόπισαν κάτι που πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ένα δίκτυο ψεύτικων, ελεγχόμενων από την Κίνα λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης που επιδιώκουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, μέσω της αξιοποίησης του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη).
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον που δήλωσε ότι οι κατηγορίες προς την Κίνα για χρήση τεχνητής νοημοσύνης -μέσω της δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ήταν «γεμάτες προκαταλήψεις και κακόβουλες εικασίες» καθώς και ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Παρόλα αυτά σε νέοτερη έκθεση της Microsoft, καταγράφεται ξεκάθαρα πως τα σχετικά bots (λογαριασμοί) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μέρος μιας κινεζικής ύποπτης επιχείρησης πληροφοριών.
Το εν λόγω εγχείρημα έχει αποδοθεί τόσο από την Microsoft, όσο και, παλαιότερα, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε «μία ομάδα ελίτ εντός του Υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας της Κίνας».
Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν ποιες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν στόχο, αλλά στιγμιότυπα οθόνης στην έκθεσή τους έδειχναν αναρτήσεις από το Facebook και το Twitter (γνωστό πλέον ως «Χ»).
Η συγκεκριμένη έκθεση του τεχνολογικού κολοσσού σκιαγραφεί μία πλούσια δραστηριοτητα στα περιβάλλοντα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Ωστόσο, η έκθεση της Microsoft δεν παρείχε λεπτομέρειες που να συνδέουν με ξεκάθαρο τρόπο την Κίνα με την δημιουργία των bots.
Ένας εκπρόσωπος της Microsoft περιορίστηκε στο να δηλώσει στο Reuters πως ο ερευνητής της εταιρείας χρησιμοποίησε ένα «πολυπλευρικό μοντέλο απόδοσης», το οποίο βασίζεται σε «τεχνικά στοιχεία, στοιχεία συμπεριφοράς και στοιχεία συμφραζομένων».
Επιπλέον, τόνισε πως το σχετικό project των κινέζων «άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνολογία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης τον Μάρτιο του 2023 περίπου για να δημιουργήσει πολιτικά φορτισμένο περιεχόμενο στα αγγλικά και να "μιμηθεί τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ".
Aναφέρθηκε, δε, το παράδειγμα μιας εικόνας που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία η Microsoft είπε ότι προήλθε από έναν κινεζικό λογαριασμό, και που απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας να κρατά ένα όπλο με τη λεζάντα: "Όλα πετιούνται. Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ".
Ο εκπρόσωπος της Microsoft είπε ότι αυτοί ταυτοποιημένοι λογαριασμοί προσπάθησαν να εμφανιστούν ως προφίλ Αμερικανών αναφέροντας τη δημόσια τοποθεσία τους ως εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύοντας αμερικανικά πολιτικά συνθήματα και κοινοποιώντας hashtags που σχετίζονται με εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης