Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταρακτική αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τους στρατιωτικούς που ανέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα

Συνταρακτική αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τους στρατιωτικούς που ανέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εταίρους τους για το ποιον θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ανατρέψουν τη νέα ηγεσία του Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Σχέδια εξόντωσης των στρατιωτικών, που ανέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα ανατρέποντας τον φιλοδυτικό πρόεδρο Mohamed Bazoum εξυφαίνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εταίρους τους για το ποιον θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ανατρέψουν τη νέα ηγεσία του Νίγηρα, καθώς οι ΗΠΑ είναι πολύ δυσαρεστημένες με την εξέλιξη αυτή, όπως αποκαλύπτει η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Tass, οι ΗΠΑ είναι έντονα ενοχλημένες για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον Νίγηρα, όπου μια προσωρινή διοίκηση με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani ανήλθε στην εξουσία πρόσφατα ως αποτέλεσμα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται διάφορες επιλογές για μία φαινομενικά… «ενίσχυση της δημοκρατίας» στον Νίγηρα.
Θεωρείται παράλογο να γίνει αυτό μέσω της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), η οποία έχει στενές σχέσεις με τη Γαλλία
«Οι Αμερικανοί βλέπουν μια πιο ''αποτελεσματική'' επιλογή: τη φυσική εξάλειψη των ΄΄πραξικοπηματιών'', που υποστηρίζονται από την πλειοψηφία του πληθυσμού», ανέφερε η SVR.

Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή η δολοφονία

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βρίσκονται σε άμεσες συζητήσεις με τους εταίρους τους για το ποιος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτές τις πιθανές απόπειρες δολοφονίας.
Η εστίασή τους είναι σε άτομα από τον στενό κύκλο των μεταβατικών ηγετών, κατά προτίμηση σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πενταγώνου», αναφέρει η ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η SVR επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την προσφυγή των ΗΠΑ σε τέτοιες «βρώμικες μεθόδους».
«Είναι γνωστό ότι από τη δεκαετία του 1960 οι Αμερικανοί διεξάγουν μια συστηματική εκστρατεία για να ''απαλλάξουν'' την Αφρική από ισχυρούς εθνικούς ηγέτες.
Η CIA, ειδικότερα, είχε ρόλο στη δολοφονία του Patrice Lumumba στο Κονγκό, στην ανατροπή του Kwame. Nkrumah στην Γκάνα και η σύλληψη του Nelson Mandela στη Νότια Αφρική.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενήργησαν τόσο βάναυσα και προκλητικά που ακόμη και ο τότε Πρόεδρος Lyndon Johnson αναφώνησε ότι ήταν «μια καταραμένη δολοφονία», υπενθυμίζει η SVR.
«Αντιμετωπίζοντας την απροσδόκητη και εξαιρετικά ανεπιθύμητη (για τον εαυτό της) γεωπολιτική αφύπνιση της Αφρικής, ο Λευκός Οίκος προφανώς αποφάσισε να επιστρέψει σε παλαιές μεθόδους», δήλωσε η SVR.

Η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων
 
Υπενθυμίζεται πως η στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα έχει δηλώσει πως διεξάγονται συνομιλίες με το Παρίσι ώστε να αποσυρθούν οι γαλλικές δυνάμεις που εδρεύουν στην αφρικανική χώρα.
Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Νίγηρα κατήγγειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Παρίσι, η στρατιωτική ηγεσία τονίζει ότι οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται «παράνομα» στη χώρα και ότι «οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη θα επιτρέψουν την αποχώρησή τους πολύ γρήγορα».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, εάν είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε μια συνεργασία με μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τόσα πολλά πράγματα», ανακοίνωσε η στρατιωτική.
Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη τη στρατιωτική ηγεσία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στον Νίγηρα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο πλαίσιο διμερών στρατιωτικών συμφωνιών.
Στις 3 Αυγούστου ωστόσο, οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν πολλές από αυτές τις συμφωνίες ενώ στη συνέχεια ήραν τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρεσβευτή στη Niamey και απαίτησαν να αποχωρήσει από τη χώρα.
Η Γαλλία επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές και δεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις τους, είτε αφορούν τους στρατιώτες, είτε τον πρεσβευτή της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης