Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία
Η ραδιενέργεια του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι μικρότερη από αυτή του φυσικού μεταλλεύματος, αλλά, όπως και άλλα βαρέα μέταλλα, είναι τοξική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 175 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Οι παραδόσεις περιελάμβαναν πυρομαχικά 120 χλστ. για άρματα μάχης Abrams.
Όπως διευκρινίστηκε, τα πυρομαχικά θα περιέχουν πυρήνα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ωστόσο ακόμη η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη αμερικανικά τανκς
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο λαμβάνεται μετά την απομόνωση του ισοτόπου-235
Όσον αφορά την πυκνότητα, είναι κοντά στο βολφράμιο, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρήση του στους πυρήνες των βλημάτων θωράκισης, τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική επίδραση.
Η ραδιενέργεια του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι μικρότερη από αυτή του φυσικού μεταλλεύματος, αλλά, όπως και άλλα βαρέα μέταλλα, είναι τοξική και μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ειδικά την εμφάνιση καρκίνων.
Επιπλέον, το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει «εξοπλισμό αεράμυνας», πυρομαχικά για τα HIMARS MLRS, βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 και 105 mm, καθώς και όλμους και βλήματα των 81 mm.
Επιπλέον, η Ουκρανία θα εφοδιαστεί με αντιαρματικά συστήματα TOW, Javelin και AT-4, πάνω από τρία εκατομμύρια πυρομαχικά για φορητά όπλα, εξοπλισμό αεροναυτιλίας, συστήματα «τακτικών επικοινωνιών», εκρηκτικά για την υπέρβαση εμποδίων, ανταλλακτικά για συντήρησή.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού είπε ότι τα βλήματα που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο δεν αποτελούν ραδιενεργό κίνδυνο.
Η Ουάσιγκτον υπολογίζει στα πυρομαχικά για να βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις «να είναι πιο αποτελεσματικές στο πεδίο της μάχης»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η δεύτερη χώρα που ανακοίνωσε τη μεταφορά οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2023υς, η βρετανίδα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Annabelle Goldie ανακοίνωσε σχέδια να προμηθεύσει το Κίεβο με τέτοια πυρομαχικά.
Διευκρινίστηκε ότι προορίζονται για τα άρματα μάχης Challenger 2.
Όπως σημείωσε ο ρώσος Πρόεδρος Putin , αυτά τα βλήματα μολύνουν το έδαφος και, υπό αυτή την έννοια, είναι τα πιο επιβλαβή και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής, μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης