Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φαρμακευτικός εκφοβισμός» στην Αφρική - Πλήρωναν διπλάσια τα εμβόλια κατά του Covid 19

«Φαρμακευτικός εκφοβισμός» στην Αφρική - Πλήρωναν διπλάσια τα εμβόλια κατά του Covid 19
Οι συμφωνίες αποκαλύπτουν «ολέθριο φαρμακευτικό εκφοβισμό και βαρβαρότητα», αναφέρουν οι ΜΚΟ
Μη διορθωμένα συμβόλαια εμβολίων για τον COVID-19 μεταξύ πολλών φαρμακευτικών εταιρειών και της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής αποκαλύπτουν «ολέθριο φαρμακευτικό εκφοβισμό», υποστηρίζουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με τη χώρα να πληρώνει υψηλότερες τιμές για ορισμένα από τα εμβόλια τους για τον COVID-19 από την ΕΕ.
Η δημόσια δημοσίευση των συμβάσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και τεσσάρων παρόχων εμβολίων — Johnson & Johnson, Pfizer, Serum Institute of India and Gavi, Vaccine Alliance — ακολουθεί μια δικαστική υπόθεση που άσκησε η ΜΚΟ Health Justice Initiative, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να αναγκαστεί να παραδώσει τις συμφωνίες.
Τα συμβόλαια αποκαλύπτουν ότι το Serum Institute of India, που παρήγαγε το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, χρέωνε τη Νότια Αφρική 5,35 δολάρια τη δόση, όταν η ΕΕ πλήρωσε μόλις 1,78 ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές που διέρρευσαν.
Η Νότια Αφρική πλήρωσε 10 δολάρια τη δόση για το εμβόλιο J&J — 15% περισσότερο από ό,τι πλήρωσε η ΕΕ.
Ωστόσο, η Νότια Αφρική μπόρεσε να εξασφαλίσει έκπτωση στην τιμή της ΕΕ για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, πληρώνοντας 10 δολάρια, σε σύγκριση με τα 15,50 ευρώ που φέρεται να χρεώνονται στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι ΜΚΟ λένε ότι ήταν ακόμη περισσότερο από την τιμή κόστους των 6,75 δολαρίων που φέρεται να χρεώθηκε η Αφρικανική Ένωση.
Πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν εξετάσει τα συμβόλαια της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες ημέρες από τότε που τέθηκαν στη διάθεση του Health Justice Initiative, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι συμφωνίες αποκαλύπτουν «ολέθριο φαρμακευτικό εκφοβισμό και βαρβαρότητα», είπε η Fatima Hassan της πρωτοβουλίας.
«Οι όροι και οι προϋποθέσεις σε αυτά τα συμβόλαια και συμφωνίες είναι τόσο μονόπλευροι και τόσο υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών που δεν το πιστεύουν», είπε.
Τα συμβόλαια αποκαλύπτουν επίσης ότι η J&J εμπόδισε τη Νότια Αφρική να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές στα εμβόλια, με την J&J και την Pfizer να απαγορεύουν στη χώρα να χορηγεί ή να εξάγει δόσεις χωρίς τη συγκατάθεση των εταιρειών.
Στη σύμβαση της Gavi, η οποία αφορούσε τα εμβόλια που θα παραδίδονταν στο πλαίσιο του COVAX - του παγκόσμιου συστήματος πρόσβασης στα εμβόλια - δεν υπήρχε εγγύηση για τον αριθμό των δόσεων ή την ημερομηνία παράδοσης για τα εμβόλια.
Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς είχαν ήδη αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης, η δημοσίευση των συμβάσεων παρέχει αδιάσειστα στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης