Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Εσθονία – Υπό παραίτηση η πρωθυπουργός με την αντιρωσική παράνοια και τον σύζυγο που είχε ..business στη Ρωσία

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Εσθονία – Υπό παραίτηση η πρωθυπουργός με την αντιρωσική παράνοια και τον σύζυγο που είχε ..business στη Ρωσία
Ο Arvo Hallik, σύζυγος της πρωθυπουργού Kaja Kallas συνέχισε να έχει οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, παρά την αντιρωσική φρενίτιδα που επικρατεί στη χώρα
Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε στην Εσθονία ως αποτέλεσμα της αντιρωσικής παράνοιας της κυβέρνησης, που στράφηκε τελικά εναντίον της ίδιας
Τα εσθονικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως ο Arvo Hallik, σύζυγος της πρωθυπουργού Kaja Kallas συνέχισε να έχει οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, παρά την αντιρωσική φρενίτιδα που επικρατεί στη χώρα.
Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε εξηγήσεις ενώ φαίνεται να δείχνει στην Kallas τον δρόμο της εξόδου.
Ο Hallik είναι ένας από τους εταίρους της εταιρείας μεταφορών Stark Logistics, η οποία λέγεται ότι συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, παραβιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Εξοργισμένος από την κατάσταση, ο πρόεδρος της χώρας, Alar Karis είπε ότι η εσθονική κοινωνία «περιμένει εξηγήσεις» από την πρωθυπουργό.

Στριμωγμένη στη γωνία η Kallas


Με την ευκαιρία αυτή, η Kallas δήλωσε ότι δεν γνώριζε την επιχείρηση του συζύγου της και ζήτησε να μην ερωτηθεί για θέματα που αφορούσαν την προσωπική της ζωή. Αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον έλεγχο εναντίον της.
Η υπόθεση συνέχισε να έχει απήχηση στα ΜΜΕ, προκαλώντας πραγματικό εθνικό σκάνδαλο.
Η Kallas επανέλαβε ότι όλες οι συναλλαγές με τη Μόσχα πρέπει να πάψουν και η Εσθονία να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη χώρα.
Διατήρησε επίσης σταθερή στάση λέγοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από τη θέση της λόγω της πίεσης που δεχόταν.
Ο σύζυγός της, στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές του στην εταιρεία για να τερματίσει όλες τις επιχειρήσεις του που αφορούν τη Ρωσία.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη όταν οι ανακριτές ανακάλυψαν ότι η Kallas είχε χορηγήσει δάνεια στον σύζυγό της τα τελευταία χρόνια, συνολικού ύψους 372.000 ευρώ.
H ίδια εξήγησε ότι τα δάνεια είχαν χορηγηθεί πριν από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, αλλά η αντιπολίτευση στη Βουλή άρχισε να αμφισβητεί την πηγή αυτών των κεφαλαίων, ερευνώντας την πιθανότητα διαφθοράς.
Η πολιτική κρίση επιδεινώνεται συνεχώς.
Μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου προϋπολογισμού και καταπολέμησης της διαφθοράς συστάθηκε προκειμένου να ερευνήσει την επιχείρηση της Kallas και του συζύγου της.
Η πρωθυπουργός επέκρινε το μέτρο και δεν παρέστη στις συνεδριάσεις της επιτροπής, δηλώνοντας ότι οι προσωπικές υποθέσεις της οικογένειάς της δεν ενδιαφέρουν το εσθονικό κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης