Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Κηρύσσει κι επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» τη Wagner - «Ουδέν σχόλιο» από το Κρεμλίνο

Μεγάλη Βρετανία: Κηρύσσει κι επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» τη Wagner - «Ουδέν σχόλιο» από το Κρεμλίνο
Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου μετά το πέρας της οποίας γίνεται ποινικά κολάσιμη η ένταξη στη Wagner, η προπαγάνδιση υπέρ των σκοπών της και η δημόσια υποστήριξή της
Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να κηρύξει τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση», καθιστώντας παράνομο για οποιονδήποτε Βρετανό να είναι μέλος ή να την υποστηρίζει, δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα (6/9).
Ένα νομοθετικό διάταγμα που πρόκειται να κατατεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου θα επιτρέψει την ποινικοποίηση και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Wagner, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braveman περιέγραψε την Wagner ως «βίαιη και καταστροφική».
Είχε λειτουργήσει ως «στρατιωτικό εργαλείο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό», διευκρίνισε για την λειτουργία της.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι η Wagner δεν υπάρχει από νομική άποψη.
«Δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσω», είπε ερωτηθείς για το μέτρο των Βρετανών.
Σε ολόκληρη την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Wagner έχει εμπλακεί σε λεηλασίες, βασανιστήρια και «βάρβαρες δολοφονίες», αναφέρεται στη βρετανική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την μισθοφορική οργάνωση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.
"Είναι τρομοκράτες, έτσι απλά - και αυτή η απαγόρευση το καθιστά σαφές στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου", είπε περαιτέρω η Braverman.
Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου μετά το πέρας της οποίας γίνεται ποινικά κολάσιμη η ένταξη στη Wagner, η προπαγάνδιση υπέρ των σκοπών της και η δημόσια υποστήριξή της.
Ο David Lami, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις, είπε ότι η κίνηση ήταν «πολύ καθυστερημένη».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να πιέσει ώστε ο Πούτιν να διωχθεί για την επιθετικότητά του», επεσήμανε.
Σημειώνεται πως η Wagner έχει δράσει στη Συρία και σε ορισμένες χώρες της βόρειας και δυτικής Αφρικής.
Στρατολόγησε χιλιάδες κατάδικους από ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, παρέχοντας την κύρια δύναμη κρούσης κατά τη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας εκεί το 2022-2023.
Ενώ τον Ιούνιο, έπροχώρησε στην αποτυχημένη ανταρσία στη Ρωσία, που καταδικάστηκε ως προδοσία από τον Πούτιν, και στις 23 Αυγούστου το αφεντικό του Yevgeny Prigozhin και οι ανώτατοι υπολοχαγοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.
Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Πριγκόζιν το 2020, στον Βάγκνερ συνολικά τον Μάρτιο του 2022 και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις με δεσμούς με τον όμιλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και στο Σουδάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης