Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δοκιμάζει τις αντοχές του Erdogan το νέο μεσοπρόθεσμο - Στο 65% ο πληθωρισμός το 2023

Τουρκία: Δοκιμάζει τις αντοχές του Erdogan το νέο μεσοπρόθεσμο - Στο 65% ο πληθωρισμός το 2023
Η κυβέρνηση της Τουρκίας βλέπει ετήσιο πληθωρισμό 65% στο τέλος του έτους και 33% το επόμενο έτος, από 24,9% και 13,8% αντίστοιχα στις προβλέψεις που δημοσίευσε πριν από ένα χρόνο
Η Τουρκία αύξησε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό και μείωσε αυτές της οικονομικής ανάπτυξης, σήμερα, καθώς επιδιώκει να ακολουθήσει μια πιο ορθόδοξη και ρεαλιστική πορεία πολιτικής που οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε τελικά να δοκιμάσει την αντοχή του Προέδρου Tayyip Erdogan.
Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις, ο Erdogan είπε ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στην οικονομική επέκταση καθώς οι πολιτικές προσαρμόζονται.
Η κυβέρνηση βλέπει ετήσιο πληθωρισμό 65% στο τέλος του έτους και 33% το επόμενο έτος, από 24,9% και 13,8% αντίστοιχα στις προβλέψεις που δημοσίευσε πριν από ένα χρόνο.
Μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 4,4% φέτος και 4% το επόμενο έτος, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, από 5% και 5,5% προηγουμένως.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Το νέο πρόγραμμα

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Erdogan αποκάλυψαν τις προβλέψεις στο ετήσιο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», που θεωρείται ορόσημο σε μια ευρύτερη στροφή πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο και προορίζεται να περιορίσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εδώ και χρόνια.
Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Erdogan - αντιμέτωπος με βαθιές οικονομικές πιέσεις και εξαιρετικά εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος - διόρισε νέο υπουργικό συμβούλιο και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και να ξεκινήσουν την απελευθέρωση των αγορών πιστώσεων και συναλλάγματος.
Η λίρα έκτοτε έχει υποχωρήσει 25% έναντι του δολαρίου και ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον περασμένο μήνα.
Η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του έτους -και ενόψει των εθνικών δημοτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του επόμενου έτους- καθώς τα κίνητρα που συνδέονται με τις εκλογές του Μαΐου εξασθενούν και καθώς τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται στο 25% από 8,5%, αρχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.
Δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα έδειξε προσδοκίες για ανάπτυξη 2,9% για ολόκληρο το έτος, χαμηλότερη από την τάση στην αναδυόμενη οικονομία της αγοράς που επιδιώκει να αντιστρέψει μια πολυετή φυγή ξένων επενδυτών.

Πολιτικές επιδιώξεις

Με το κυβερνών Κόμμα του Erdogan να επιδιώκει να επανακτήσει τις μεγάλες πόλεις Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα από την αντιπολίτευση στις εκλογές του Μαρτίου, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός, η ανεργία και η χαμηλότερη ανάπτυξη θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την υπομονή του προέδρου.
Ο Erdogan απέλυσε τέσσερις διοικητές κεντρικής τράπεζας μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η επιμονή του να μειώνει τα επιτόκια παρά τις αυξανόμενες τιμές οδήγησε σε μια ιστορική συντριβή του νομίσματος στα τέλη του 2021 και οδήγησε τον πληθωρισμό πάνω από το 85% πέρυσι.
«Ο κίνδυνος είναι πάντα παρών ότι ο Erdogan μπορεί να χάσει την υπομονή του», δήλωσε η αναλυτής της Commerzbank Tatha Ghose.
Ο πληθωρισμός θα είναι «πολύ υψηλός για παρατεταμένη χρονική περίοδο, γεγονός που θα προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως διακανονισμούς μισθών».
Η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα ανέλθει κοντά στο 62% μέχρι το τέλος του έτους, το ανώτατο όριο της προηγούμενης πρόβλεψής της, παρά την πιο επιθετική από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 750 μονάδες τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης