Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτο… φυλάκισε τον «προστάτη» του ο Zelensky – Προσπαθεί να πείσει ότι καταπολεμά τη βαθιά διεφθαρμένη Ουκρανία

Απίστευτο… φυλάκισε τον «προστάτη» του ο Zelensky – Προσπαθεί να πείσει ότι καταπολεμά τη βαθιά διεφθαρμένη Ουκρανία
Από το 2019 ο Kolomoisky άρχισε να κάνει κάποιες δηλώσεις υπέρ της Μόσχας, σε μια μεγάλη αντίστροφη πορεία...
Με εκτιμώμενη περιουσία λίγο λιγότερο από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ihor Kolomoisky συγκαταλέγεται στους πέντε πιο πλούσιους πολίτες της Ουκρανίας.
Το Σαββατοκύριακο όμως συνελήφθη από τις αρχές της Ουκρανίας για μια σειρά από κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος χρήματος, σε μια ευαίσθητη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά.
Σε δήλωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος, που αναφέρεται ως «de facto ιδιοκτήτης ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού και βιομηχανικού ομίλου» – φέρεται να προσπάθησε να ξεπλύνει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ουκρανικά νομίσματα (13,5 εκατομμύρια δολάρια) από «μεταφέροντάς το στο εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί την υποδομή των τραπεζικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από αυτόν».
Δικαστήριο του Κιέβου διέταξε προφυλάκιση για δύο μήνες, εν μέσω έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με εγγύηση ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι σημαντικό ότι οι New York Times στην κάλυψη για τη σύλληψη του Kolomoisky υπογράμμισαν ότι ήταν πρώιμος μεγάλος υποστηρικτής του προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος συνέβαλε στην αναρρίχησή του στην εξουσία.
Πιστεύεται επίσης ευρέως ότι χρηματοδότησε εξτρεμιστικούς στρατούς ιδιωτικών πολιτοφυλακών σε διάφορες περιόδους.
Γράφουν οι NY Times: «Τα επιχειρηματικά του συμφέροντα περιελάμβαναν το πετρέλαιο και τις τράπεζες, και κάποτε θεωρούνταν προστάτης του Zelensky, ενός πρώην κωμικού του οποίου οι δημοφιλείς εκπομπές μεταδίδονταν στο τηλεοπτικό κανάλι του κ. Kolomoisky προτού διεκδικήσει με επιτυχία την προεδρία».
Και περαιτέρω πολύ αποκαλυπτικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ των Times ως εξής:
Οι υποψίες για διαφθορά και υπεξαίρεση βασανίζουν τον Kolomoisky εδώ και χρόνια.
Το 2017, έφυγε από την Ουκρανία για την Ελβετία και το Ισραήλ, αφού η κυβέρνηση του τότε προέδρου Petro O. Poroshenko κατέλαβε μια τράπεζα που ήταν συνιδιοκτήτης και τον κατηγόρησε για απάτη μεγάλης κλίμακας που απείλησε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της Ουκρανίας.
Επέστρεψε το 2019 μετά την ήττα του κ. Zelensky έναντι του κ. Poroshenko, προκαλώντας φόβους ότι οι δεσμοί του με τον νέο πρόεδρο θα τον βοηθούσαν να ανακτήσει την οικονομική και πολιτική του επιρροή.

Προσπαθεί να πείσει ο Zelensky

Οπότε, φυσικά, ο δυτικός κυρίαρχος Τύπος το παρουσιάζει τώρα ως δίωξη «μεγάλων ψαριών» που δείχνει ότι ο Zelensky γίνεται «σκληρός» στο να αποκαλύψει τη μακροχρόνια διαφθορά.
Η συγκυρία είναι επίσης ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι ο Zelensky μόλις απέλυσε τον υπουργό Άμυνας του, μια ανακοίνωση που ήρθε το ίδιο Σαββατοκύριακο με τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου Kolomoisky.
"Αυτή την εβδομάδα, το κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει μια απόφαση προσωπικού... Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο Oleksii Reznikov πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου πλήρους κλίμακας", δήλωσε ο Zelensky το Σαββατοκύριακο.
Και μαντέψτε ποιος είχε σχέσεις με τον Hunter Biden, που σχετίζεται με σκιερές σχέσεις στην Bursima;
«Εκτός από τη σύνδεση μέσω του ενεργειακού κολοσσού της Burisma, ο Hunter Biden έκανε δουλειές με την τράπεζα του Igor Kolomoisky», αναφέρει το άρθρο.
Όσον αφορά τον απολυθέντα υπουργό Άμυνας, ο Reznikov βρισκόταν στο επίκεντρο μιας έρευνας σχετικά με το ότι ο στρατός πληρώνει διογκωμένες τιμές για εισαγόμενα είδη, μερικές φορές με τριπλάσιο ή περισσότερο κόστος, τα κέρδη των οποίων πιστεύεται ότι έχουν οδηγηθεί στις τσέπες των κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων.
Υπάρχει επίσης το πρόσφατο σκάνδαλο στρατολόγησης, όπου οι κορυφαίοι στρατιωτικοί στρατολόγοι έλαβαν μεγάλες δωροδοκίες για να επιτρέψουν σε άτομα να αποφύγουν τη στράτευση.
Στο φόντο είναι η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά, το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο διεφθαρμένες κοινωνίες της Ευρώπης θα παραμείνει ένα σημαντικό εμπόδιο πιθανότατα για τα επόμενα χρόνια.

Η εμφάνιση του Kolomoysky

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι ο Kolomoysky έχει εισέλθει προσωπικά στην πολιτική σκηνή κατά καιρούς και ότι τα χρήματά του έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα με τρόπους γνωστούς και άγνωστους.
Ο Kolomoysky εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2014, όταν διορίστηκε κυβερνήτης της νοτιοανατολικής περιφέρειας Dnepropetrovsk μετά από ένα πραξικόπημα στο Κίεβο που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.
Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, απολύθηκε από τη θέση του λόγω σύγκρουσης με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Poroshenko εν μέσω αγώνα για τον έλεγχο της Ukrnafta και της κρατικής επιχείρησης πετρελαιαγωγού Ukrtransnafta.
Το 2016, οι ουκρανικές αρχές εθνικοποίησαν επίσης την PrivatBank του Kolomoysky, αφού την κήρυξαν μεγάλη απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, μετά από καταγγελίες για απάτη μεγάλης κλίμακας.
Ο Kolomoysky θεωρείται επίσης ευρέως ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο στην εξουσία του προέδρου Vladimir Zelensky.
Πριν ξεκινήσει την πολιτική του εκστρατεία το 2019, ο Zelensky ήταν κωμικός, η εκπομπή του οποίου φιλοξενούνταν από μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ελέγχεται από τον Kolomoisky.
Ο ίδιος ο μεγιστάνας είπε ότι «ήθελε» ο Zelensky να γίνει πρόεδρος, αλλά αρνήθηκε στενές επαφές μαζί του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η Ουάσιγκτον να έχει ασκήσει πίεση στο Κίεβο, δεδομένου ότι ήδη από το 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Kolomoisky και στα μέλη της οικογένειάς του.
Μια δήλωση των ΗΠΑ εκείνη την εποχή ανέφερε ότι είχε εμπλακεί «σε πράξεις διαφθοράς που υπονόμευαν το κράτος δικαίου και την πίστη του ουκρανικού κοινού στους δημοκρατικούς θεσμούς της κυβέρνησής τους».
Μπορεί κάποια στιγμή να του αφαιρέθηκε ακόμη και το ουκρανικό διαβατήριο, αλλά προσωπικά απέρριψε αυτές τις αναφορές καθώς και τις ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες για διαφθορά ως «ανοησίες» και αβάσιμες.

Η στροφή προς τη Μόσχα

Ίσως γι' αυτό ήταν εύκολο για τον Zelensky να τον παραδώσει τώρα (μετά από τόσα χρόνια "ανοιχτής" διαφθοράς) στα δικαστήρια;
Από το 2019 ο Kolomoisky άρχισε να κάνει κάποιες δηλώσεις υπέρ της Μόσχας, σε μια μεγάλη αντίστροφη πορεία...
Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τη Δύση και να επιστρέψει στο μαντρί της Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ihor Kolomoisky σε συνέντευξή του στους New York Times.
Οι επιχειρηματικοί δεσμοί του Kolomoisky με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην κωμικού φέτος.
Και οι δύο άνδρες έχουν απορρίψει προτάσεις ότι ο Kolomoisky έχει επιρροή από τα παρασκήνια στον Zelenskiy.
Οι Moscow Times διάλεξαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Kolomoisky που σύμφωνα με τους New York Times σηματοδοτούν μια «αξιοσημείωτη αλλαγή» για τον πρώην αντίπαλο της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης