Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκφοβισμοί, εξαντλητικά ωράρια και... κλάματα στην Goldman Sachs - Σε δίκη ο κολοσσός της Wall Street

Εκφοβισμοί, εξαντλητικά ωράρια και... κλάματα στην Goldman Sachs - Σε δίκη ο κολοσσός της Wall Street
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Goldman κατηγορείται ότι έχει μια εξαντλητική κουλτούρα στο χώρο εργασίας που απαιτεί από το προσωπικό να εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες
Οι συνθήκες εργασίας στην Goldman Sachs πάντα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα που συζητείτο μεταξύ πρώην στελεχών.
Όμως αυτή τη φορά πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό έλεγχο σε μια δίκη ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών που ασκήθηκε από ένα πρώην στέλεχος.
Ο Ian Dodd, ο οποίος έφυγε από την τράπεζα το 2021, ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοι της Goldman στο γραφείο της στο Λονδίνο ήταν συχνά «ιδιαίτερα στρεσογόνα» με συναντήσεις που χαρακτηρίζονται από «υψηλούς τόνους και δάκρυα», σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο 55χρονος πρώην παγκόσμιος επικεφαλής προσλήψεων στη Goldman Sachs International μηνύει την τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι ο απαιτητικός του ρόλος στον «δυσλειτουργικό» χώρο εργασίας όπου «δούλευε υπερβολικές ώρες» οδήγησε σε ψυχική κατάρρευση.
Ο Dodd άρχισε να εργάζεται στο γραφείο της Goldman στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2018, αλλά φέρεται να αρρώστησε το 2019 πριν παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα.
Άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με την κουλτούρα του τιτάνα της Wall Street από τους ισχυρισμούς του Dodd περιλαμβάνουν ότι σχόλια όπως "πάρτο στη μούρη" ή αναφορές σε μέλη του προσωπικού που δέχτηκαν ένα "χαστούκι" ή "γροθιά" συγχωρήθηκαν.
Συνολικά, κατηγόρησε την Goldman ότι έχει «κουλτούρα εκφοβισμού».

Η Goldman έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς

Η ακρόαση για την υπόθεση ορίστηκε τον Δεκέμβριο, η οποία πιθανότατα θα καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη δίκη.
Η Goldman αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Dodd και υπέβαλε λεπτομερή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρουν οι FT.
Σε αυτήν αναφέρει: «Όπως σε πολλούς χώρους εργασίας, υπήρξαν περιπτώσεις που οι συνάδελφοι ήταν αναστατωμένοι, για διάφορους λόγους (μερικές φορές άσχετοι με την εργασία και μερικές φορές συνδεδεμένοι με την εργασία), αλλά αρνείται ότι τέτοιες περιπτώσεις ήταν συχνές ή συνηθισμένες».
«Αρνείται ότι υπήρξε «κουλτούρα διχασμού» ή δυσάρεστες εσωτερικές διαμάχες στον κατηγορούμενο, είτε όπως φέρεται είτε καθόλου», συνεχίζει το έγγραφο υπεράσπισης της τράπεζας.
Επίσης, αρνείται τους ισχυρισμούς του Dodd ότι «το κλάμα στις συναντήσεις» ήταν «κοινή συμπεριφορά» ή ότι υπήρχε ένα «συνεχώς υψηλό επίπεδο εντάσεων» στις συναντήσεις της ομάδας.
Στο έγγραφο υπεράσπισης του δικαστηρίου, η τράπεζα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ότι υπήρχαν «εκδηλώσεις γενικής αναταραχής» από το προσωπικό και αρνείται ότι υπήρχε «κουλτούρα εκφοβισμού στον κατηγορούμενο».

Οι αλλαγές στην Goldman

Η μήνυση έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ελέγχου του εργασιακού περιβάλλοντος της Goldman, που ώθησε την τράπεζα να υποκινήσει αλλαγές.
Η Goldman πέρυσι είπε στους πιο ανώτερους υπαλλήλους της ότι θα τους επιτραπεί να κάνουν όσες διακοπές θέλουν, ώστε να μπορούν να «ξεκουραστούν και να ανανεωθούν».
Στο έγγραφο υπεράσπισης του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Goldman επισημαίνει ότι ο Dodd έγραψε στον προϊστάμενό του τον Νοέμβριο του 2018 ότι ενώ οι πρώτες μέρες του ήταν έντονες, «είχαν επιβεβαιώσει ξανά γιατί η Goldman Sachs είναι ένα υπέροχο μέρος για μένα αυτή τη στιγμή».
Η τράπεζα στο έγγραφο υπεράσπισής της ισχυρίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε πίεση που ένιωθε ο Dodd να ασκείται πάντα ήταν «αυτογενής»: «Αν δούλευε υπερβολικές ώρες, αυτό δεν ήταν επειδή του ζητήθηκε ή αναμενόταν», ανέφερε.
Παρόλο που ο Dodd ισχυρίστηκε ότι τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ένιωθε ψυχική αδιαθεσία λόγω της δουλειάς του, η Goldman αρνήθηκε ότι «ήξερε ή όφειλε να γνωρίζει ότι ο Ενάγων αδιαθετεί».
Στην υπεράσπισή της, η τράπεζα υποστήριξε επίσης ότι ο Dodd προκάλεσε ή συνέβαλε στην κατάρρευσή του, παραλείποντας να αναφέρει στους επικεφαλής του ότι δεν ήταν καλά και έδωσε ψευδή αναφορά σε συναδέλφους σχετικά με την κακή υγεία και τον θάνατο της μητέρας του.
Εν τω μεταξύ, ο Goldman ισχυρίζεται ότι οι συνάδελφοί του είχαν παροτρύνει τον Dodd να μην κοπιάσει και ένας του είχε πει να μειώσει τα ταξίδια του και να πάει στο γυμναστήριο.

Κουλτούρα εκφοβισμού

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Goldman κατηγορείται ότι έχει μια εξαντλητική κουλτούρα στο χώρο εργασίας που απαιτεί από το προσωπικό να εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες.
Το 2021, οι κατώτεροι τραπεζίτες της Goldman παρακαλούσαν να εργάζονται μόλις 80 ώρες την εβδομάδα, αφού μια έρευνα που διέρρευσε ανέδειξε πόσο «απάνθρωπες» συνθήκες οδηγούσαν σε προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ του προσωπικού.
Εν τω μεταξύ, πέρυσι, η Jamie Fiore Higgins, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αποκάλυψε τον εκφοβισμό, τον σεξισμό και τις διακρίσεις που βίωσε όταν εργαζόταν στην τράπεζα στο βιβλίο της, Bully Market: My Story of Money and Misogyny στη Goldman Sachs.
Ένας από τους ισχυρισμούς που κάνει στο βιβλίο είναι ότι υπήρξε εκφοβισμός σε αυτήν που χρησιμοποιούσε το δωμάτιο γαλουχίας της εταιρείας μετά την επιστροφή της στη δουλειά από την άδεια μητρότητας.
«Πρέπει να είσαι στο γραφείο σου και να δουλεύεις, όχι να αντλείς μητρικό γάλα», φέρεται να είπε ένας συνεργάτης της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης