Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χείρα βοηθείας από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Τουρκία, συζητά διπλασιασμό των επενδύσεων

Χείρα βοηθείας από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Τουρκία, συζητά διπλασιασμό των επενδύσεων
Σε συζητήσεις με την Άγκυρα η World Bank
Σχετικά Άρθρα
Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία, στα 35 δισεκ. δολάρια, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας -σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, η World Bank ενδέχεται να δεσμεύσει έως και 18 δισεκ. δολάρια για επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των 17 δισεκ. δολαρίων σε projects που ήδη υπάρχουν, μέσω δανεισμού προς την κυβέρνηση και στήριξη στον ιδιωτικό τομέα.
Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Το Bloomberg ερμηνεύει τη συμφωνία ως ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα οικονομική διοίκηση της Τουρκίας -τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας- οι οποίοι από τον Ιούνιο άρχισαν να αναιρούν χρόνια αντισυμβατικών οικονομικών πολιτικών που ώθησε ο Πρόεδρος Ερντογάν. μέχρι την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Σίμσεκ και ο Ερκάν τέθηκαν επικεφαλής από τον Ερντογάν για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και να βάλουν την οικονομία σχεδόν 1 τρισεκ. δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκ. δολαρίων θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων.
Μερικά από τα κονδύλια θα διατεθούν πιθανότατα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χτίσει περίπου 200.000 κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για τους επιζώντες και υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε περίπου 100 δισεκ. δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνειο 910,5 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για ανοικοδόμηση, μέρος της υπάρχουσας έκθεσης ύψους 17 δισεκ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης