Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προφητεία καταστροφής από Grantham (GMO): H υπερφούσκα σκάει – Σύντομα «νεκροταφείο» κεφαλαίων τα χρηματιστήρια

Προφητεία καταστροφής από Grantham (GMO): H υπερφούσκα σκάει – Σύντομα «νεκροταφείο» κεφαλαίων τα χρηματιστήρια
Ο Grantham, 84 ετών, είναι γνωστός για τις πτωτικές προβλέψεις του...
Η μεγαλύτερη φούσκα της τελευταίας δεκαετίας «σκάει» και τα χρηματιστήρια θα μεταβληθούν σε νεκροταφεία κεφαλαίων, επιμένει ο θρυλικός επενδυτής και ιδρυτής της GMO, Jeremy Grantham…
Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι περισσότερες φωνές που έκαναν λόγο για ύφεση φαίνεται να έχουν κοπάσει… ο Grantham δεν το κάνει – και αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν πλέον, καθώς ο ιδρυτής της GMO είναι διαβόητος για τις δυσοίωνες προβλέψεις του.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg Wealth και στον David Rubenstein, ο Grantham είπε πως η πλέον επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων 40 χρόνων εκ μέρους της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει  οικονομική ύφεση και να οδηγήσει το χρηματιστήριο στα Τάρταρα.
«Τελικά, η ζωή είναι απλή. Τα χαμηλά επιτόκια ανεβάζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Τα υψηλότερα επιτόκια πιέζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων προς τα κάτω» είπε στον Rubenstein.
«Και έχουμε γίνει μάρτυρες των υψηλότερων επιτοκίων την τελευταία δεκαετία».
Ο Grantham, 84 ετών, είναι γνωστός για τις επιτυχημένες προβλέψεις πριν από μεγάλα σοκ της αγοράς, όπως το 2000 και το 2008.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μετά την πανδημία άνοδο των μετοχών «από πολλές απόψεις περίπου όμοια με την τεχνολογική φούσκα του 2000».
Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός έχει καθυστερήσει λόγω της φρενίτιδας που περιβάλλει την τεχνητή νοημοσύνη.
Έτσι, ενώ οι προβλέψεις καταστροφής έμοιαζαν επίκαιρες όταν οι μετοχές κατέρρεαν το 2022, φαίνονται λιγότερο προφητικές εν μέσω του φετινού ράλι.

Φούσκες…

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο θρυλικος επενδυτής μίλησε για το ιστορικό προβλέψεών του στις φούσκες και τι τον ανησυχεί περισσότερο σε ό,τι αφορά την οικονομία.
«Νομίζω ότι αφήσαμε πίσω τη φούσκα του 2021, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες.
Και αυτή η εποχή έπρεπε κανονικά να είναι περίοδος αποπληθωρισμού.
Έπρεπε να μειώνονται τα κέρδη, να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους και η οικονομία να διολισθαίνει σε ύφεση.
Κάθε μεγάλη φούσκα ακολουθεί ύφεση. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική. Αλλά είναι αργά για να μας σώσει από μια ύφεση.
Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις είναι πολύ πιο μεγάλες από τις τεχνολογικές μετοχές.
Η δύναμη των επιτοκίων που αυξάνονται και καταπιέζουν την αγορά ακινήτων είναι πολύ αρνητική.
Και υποψιάζομαι ότι θα κυριαρχήσει και πάλι. Και θα έχουμε μια ύφεση που θα κυριαρχήσει το επόμενο έτος, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών» αναφέρει ο Grantham στην ανάλυσή του.

Πότε θα ξεκινήσει η ύφεση…

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της GMO, η ύφεση μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2023 – αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που είπε πρόσφατα ότι ξεπεράσαμε το εμπόδιο της ύφεσης. «Το ιστορικό της Fed σε αυτά τα πράγματα είναι υπέροχο... Εγγυημένα κάνουν λάθος. 
Ποτέ δεν έχουν χαρακτηρίσει τις υφέσεις… ύφεση, και ιδιαίτερα αυτές που ακολουθούν τις μεγάλες φούσκες. Είναι περήφανοι που δημιουργούν φούσκες, γιατί θέλουν να παίρνουν τα εύσημα για την ευεργετική επίδραση των υψηλότερων τιμών στα περιουσιακά στοιχεία. Ποτέ δεν διεκδίκησαν πίστωση για την αποπληθωριστική επίδραση της κατάρρευσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Και το κάνουν πάντα».
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, ο Grantham επισημαίνει: «Δεν είμαι θαυμαστής του, ούτε χαίρομαι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καταστάσεις.
Υποψιάζομαι ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει ποτέ τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο μετρίως υψηλού πληθωρισμού, και επομένως μετρίως υψηλότερων επιτοκίων. Και αν θέλετε την ειλικρινή τοποθέτησή μου, πιστεύω ότι η οικονομία και ιδιαίτερα το χρηματιστήριο είναι πολύ δευτερεύουσας σημασίας σε μια λίστα σημαντικών μακροπρόθεσμων προβλημάτων που έχουμε, και τα οποία κανείς δεν έχει λάβει αρκετά σοβαρά ακόμη.
Και αισθάνομαι ότι όταν καθόμαστε εδώ και συζητάμε για το χρηματιστήριο, μοιάζουμε λίγο με τον αυτοκράτορα Νέρωνα που τραγουδά ενώ η Ρώμη καίγεται.
Έχουμε ελλείψεις πόρων. Έχουμε ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ένα δημογραφικό πρόβλημα που δεν έχουμε ξαναδεί, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα.
Έχουμε μια απίστευτη αύξηση της ανισότητας, που νομίζω ότι είναι το δηλητήριο στο πολιτικό σύστημα. Και έχουμε ένα μεγάλο κύμα τοξικότητας.
Νομίζω ότι κάναμε τον πλανήτη δυσμενή για τη κάθε μορφή όντος, του homo sapiens συμπεριλαμβανομένου.
Και αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Απειλούν την ύπαρξη μιας σταθερής παγκόσμιας κοινωνίας».

Τριμηνιαίες εκθέσεις

«Άρχισα να γράφω εκθέσεις ανά τρίμηνο το 1998. Από το 1998 έως το 1999 είχαμε μια ένδοξη φούσκα, που απλώς φούσκωνε, και φούσκωνε, και φούσκωσε και φούσκωσε.
Και παλέψαμε με αυτήν τη φούσκα σε όλη τη διαδρομή μας. Στις αρχές του 1998, το P/E ήταν 22x. Στο παρελθόν, το υψηλότερο σημείο για τα κέρδη στην Ιστορία ήταν το 1929, όταν κορυφώθηκαν στο 21x. Άρα ήμασταν σχετικά υπομονετικοί.
Δεν πήραμε θέση ενάντια στην αγορά μέχρι που παρουσίασε το υψηλότερο P/E στην ιστορία του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ στις αρχές του 1998.
Και μετά το παρακολουθήσαμε να ανεβαίνει στο 35x. Και αυτό δεν είναι μια μέτρια αύξηση. Ήταν μια βάναυση διετία. Και τα κέρδη αυξάνονταν επίσης. Έτσι, η αγορά προέβη μια θαυμάσια κίνηση από το ιστορικό υψηλό, στις αρχές του 1998.
Το χρηματιστήριο ανέβαινε μέχρι τον Μάρτιο του 2000. Και οι πελάτες μας δεν ενέκριναν ότι ήμασταν νωρίς short και, σε πολύ σημαντικό βαθμό, μας απέλυσαν.
Και στεναχωρήθηκαν πολύ. Το να χάνεις χρήματα είναι πολύ ενοχλητικό. Στο τέλος, όμως, δικαιωθήκαμε» κατέληξε ο Grantham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης