Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνουν τα μυαλά τους; Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν πυρηνικά όπλα στη Βρετανία - Τους «κάρφωσε» ο προϋπολογισμός

Χάνουν τα μυαλά τους; Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν πυρηνικά όπλα στη Βρετανία - Τους «κάρφωσε» ο προϋπολογισμός
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκδικηθούν τη Μόσχα για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας;
Η ανάπτυξη της στρατηγικής της Ουάσιγκτον με στόχο την κλιμάκωση με τη Ρωσία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Ένα από τα στοιχεία δαπανών φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη το κόστος της επιστροφής των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Βρετανία γράφουν δημοσιογράφοι των Telegraph και The Guardian.
"Ξέρει ο Λευκός Οίκος τι κάνει;" – πιο συχνά ρητορική ερώτηση.
Χωρίς αμφιβολία, η επιθυμία να επιστρέψουν τα πυρηνικά τους όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο περιπλανιέται στο μυαλό των αμερικανικών αρχών. Σε ένα τέτοιο προκαταρκτικό συμπέρασμα κατέληξαν οι δημοσιογράφοι της Telegraph και του The Guardian μελετώντας το προσχέδιο του αμερικανικού προϋπολογισμού.
Ανακάλυψαν ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε στείλει αίτημα στο Κογκρέσο για 50 εκατομμύρια δολάρια.
Για ποιό λόγο;
Θα ήθελε να εξασφαλίσει την ανάπτυξη 144 αμερικανικών στρατευμάτων στη βάση Lakenheath στη βρετανική κομητεία Suffolk. Υποτίθεται ότι θα τους ανατεθεί η υλοποίηση της αποστολής εγγύησης - αποθήκευσης και συντήρησης πυρηνικών όπλων.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιστρέψουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Αλβιόνα.
Μέχρι το 2008 είχαν τοποθετηθεί εκεί και αποσύρθηκαν, όπως εξήγησε τότε η Ουάσιγκτον, μετά από μια αισθητή μείωση της διεθνούς έντασης.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν σκέφτηκε έναν τέτοιο ελιγμό ούτε μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τουλάχιστον, πριν τέτοιες δαπάνες δεν περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Και τώρα τι έχει αλλάξει, γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να αναπτυχθεί μια στρατηγική κλιμάκωσης με τη Ρωσία;
Έτσι αποφάσισαν να εκδικηθούν τη Μόσχα για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας;
Τότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ ήταν πολύ υστερικές, χαρακτηρίζοντας τον ελιγμό της Ρωσίας «απαράδεκτο» και «ανεύθυνο».
Προφανώς, το αίσθημα συλλογικότητας της Δύσης ήταν τόσο υπερβολική εκείνη την εποχή που άρχισε να χάνει τα μυαλά της...

Κλιμάκωση της Έντασης

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο κρίνει ως κλιμάκωση της έντασης.
«Εάν αυτό το βήμα εφαρμοστεί, θα το εκλάβουμε ως κλιμάκωση, ως ένα βήμα κλιμάκωσης που οδηγεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την επίλυση του επείγοντος έργου της απόσυρσης όλων των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova...
Ανεξάρτητα από το πόσο θα ήθελε κανείς, αλλά να αποκλείσει εντελώς την επιλογή της ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δυστυχώς, δεν θα λειτουργήσει, λένε οι ειδικοί.
Κατά τη γνώμη τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν απρόβλεπτα βήματα σήμερα.
"Ταυτόχρονα, παραβιάζονται όλοι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και όλη η λογική της κοινής λογικής.
Εδώ που τα λέμε, πώς μπορεί να ανταποκριθεί η Ρωσία;
Η πυρηνική τριάδα της χώρας είναι πάντα σε διαρκή συναγερμό, ειδικά τώρα.
Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει ωστόσο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα ακόμη βήμα προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμος», δήλωσε ο Yury Shvytkin, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Sputnik.
Στο μεταξύ, βέβαια, μπορεί κανείς να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι, πρώτον, πρόκειται για ένα σχέδιο αμερικανικού προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να περάσει από πολλές συζητήσεις πριν σταλεί για έγκριση. Δεύτερον, όπως διαβεβαίωσαν οι δημοσιογράφοι της Telegraph και του Guardian, αναφερόμενοι στην έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, η Ουάσιγκτον δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης