Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πολιτικός εκβιασμός Puigdemont στον Sánchez - Δώστε μας αμνηστία για να στηρίξουμε την κυβέρνηση

Ισπανία: Πολιτικός εκβιασμός Puigdemont στον Sánchez - Δώστε μας αμνηστία για να στηρίξουμε την κυβέρνηση
«Η αυτοδιάθεση είναι η αναγνώριση του καταλανικού έθνους» τόνισε και πρόσθεσε πως «ο λαός της Καταλονίας έχει αυτό το δικαίωμα»
Ο ηγέτης των αυτονομιστών Carles Puigdemont έθεσε τη Δευτέρα τους όρους του για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Pedro Sánchez να παραμείνει πρωθυπουργός της Ισπανίας: αμνηστία σε όσους συμμετείχαν στο παράνομο, τότε, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.
Μιλώντας σε υποστηρικτές στις Βρυξέλλες, όπου ζει αυτοεξόριστος από τότε που έφυγε από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της περιοχής της Καταλονίας δήλωσε ότι «το τέλος της δίωξης του κινήματος ανεξαρτησίας είναι θέμα αξιοπρέπειας».
Ο Puigdemont, μάλιστα, προέτρεψε τον Sánchez, ο οποίος είναι επί του παρόντος ο υπηρεσιακός ηγέτης της Ισπανίας, να διατάξει τους εισαγγελείς της χώρας να αναστείλουν τις υποθέσεις τους εναντίον όσων εμπλέκονται στο κίνημα.
Αν και δεν ζήτησε ρητά από τον Sánchez να του αφήσει να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ο Puigdemont ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες θα βασίζονται στην «αναγνώριση και σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας του κινήματος ανεξαρτησίας».
«Η αυτοδιάθεση είναι η αναγνώριση του καταλανικού έθνους» τόνισε και πρόσθεσε πως «ο λαός της Καταλονίας έχει αυτό το δικαίωμα».
Υπενθυμίζεται πως οι εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου οδήγησαν σε έναν έυθραυστο κοινοβουλευτικό συσχετισμό όπου ούτε τα αριστερά ούτε τα δεξιά πολιτικά μπλοκ κέρδισαν αρκετές έδρες για να ελέγξουν το κοινοβούλιο των 350 εδρών.
Χωρίς τις ψήφους του καταλανικού κόμματος Junts του Puigdemont, ο Sánchez δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και η Ισπανία θα οδεύει προς νέες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης