Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εάν ο Biden χάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ (το πιο πιθανό σενάριο), το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει – Το 2025 ο επίλογος της αμφιλεγόμενης συμμαχίας

Εάν ο Biden χάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ (το πιο πιθανό σενάριο), το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει – Το 2025 ο επίλογος της αμφιλεγόμενης συμμαχίας
Ο άμεσος καταλύτης για την κατάρρευση του ΝΑΤΟ είναι οι αμερικανικές εκλογές του 2025
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταρρεύσει έως το 2025 λόγω των αυξανόμενων αντιφάσεων μεταξύ της θέσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και των συμφερόντων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Phillips Payson O’Brien, καθηγητή στρατηγικών σπουδών, σε άρθρο του στο περιοδικό The Atlantic.
Αφού επαίνεσε το ΝΑΤΟ ως «τον πιο επιτυχημένο γκρουπ ασφαλείας στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία», ο O'Brien προειδοποιεί ότι «μπορεί να καταρρεύσει έως το 2025».
«Η αιτία αυτής της κατάρρευσης θα ήταν η βαθιά διαφορά στις προοπτικές μεταξύ της λαϊκιστικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - της οποίας ηγείται ο Donald Trump αλλά πλέον αποτελεί ξεκάθαρα την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος - και τις ανησυχίες για την υπαρξιακή ασφάλεια μεγάλου μέρους της Ευρώπης.
Ο άμεσος καταλύτης για την κατάρρευση θα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία», έγραψε.

Οι κρίσιμες εξελίξεις

Σύμφωνα με τον O'Brien, εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, η νέα κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει κάθε υποστήριξη προς την Ουκρανία, κάτι που θα διχάσει τελικά την Ατλαντική Συμμαχία.
Και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.
Εάν ενισχυθεί η φιλορωσική και αντι-ουκρανική θέση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για να στηρίξουν το Κίεβο.
Επιπλέον, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να προετοιμαστούν για μια πραγματικότητα στην οποία οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το ΝΑΤΟ και προσπαθούν να διορθώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τα λάθη Biden

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού Πενταγώνου, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της θητείας του Joe Biden ως Προέδρου των ΗΠΑ, ξεπέρασε τα 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η υπερβολική δαπάνη για την Ουκρανία, η οποία είναι δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα όταν λαμβάνεται υπόψη η ανθρωπιστική και άλλες μορφές βοήθειας, αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει τον χειμώνα.
Φαίνεται ότι η επερχόμενη εκστρατεία θα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στην πρόσφατη ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Donald Trump αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι οργανώνουν τώρα την παραπομπή τους εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Η επικείμενη πιθανότητα μιας πολιτικής δίκης εναντίον του Biden οδήγησε τον Λευκό Οίκο να φτιάξει μια «αίθουσα πολέμου».
Αυτή η κατάσταση προέκυψε όταν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του προέδρου για την οικονομική του παράβαση κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.
Πηγές είπαν στο NBC News ότι το γραφείο του συμβούλου του Λευκού Οίκου προετοιμάζεται εδώ και μήνες για μια «επιθετική απάντηση» στις έρευνες της Βουλής των Ρεπουμπλικανών για τους Biden.
Σύμφωνα με τα λόγια του, η στρατηγική σε αυτή την αίθουσα πολέμου είναι φαινομενικά σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει την πιθανή έρευνα παραπομπής.
«Η σύγκριση με προηγούμενες παραπομπές δεν είναι μήλα με μήλα ή ακόμα και μήλα με πορτοκάλια.
Είναι μήλα με ελέφαντες.
Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία μια παραπομπή δεν βασίστηκε σε κανένα στοιχείο», δήλωσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Ένα άλλο άτομο στην ομάδα του Biden ισχυρίστηκε ότι η έρευνα για την παραπομπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που εξετάζεται «δεν είναι μια προσπάθεια βασισμένη σε στοιχεία. είναι μια προσπάθεια εστιασμένη στις εκλογές».

«Μελανά» σημεία της οικογένειας Biden

Αυτή είναι η αναμενόμενη απάντηση, ωστόσο, και κατά τυπικό τρόπο, οι Δημοκρατικοί αγνοούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θέλουν έρευνα για τις αξιόπιστες αναφορές για την εγκληματική δραστηριότητα του γιου του Joe Biden, Hunter, στο πλαίσιο των εμπορικών του συναλλαγών με το εξωτερικό.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι η έρευνα θα εμβαθύνει επίσης στους ισχυρισμούς ότι ο Biden ενεπλάκη σε δωροδοκία και διαφθορά και έκανε κατάχρηση της αντιπροεδρικής του εξουσίας για να βοηθήσει στον πλουτισμό του γιου του κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.
Παρά τις αρνήσεις από τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα πιθανότατα προσπαθεί να επιβιώσει από τον κατακλυσμό της κριτικής που θα λάβει για την επίβλεψη μιας μεγάλης πτώσης της αμερικανικής οικονομίας και της γεωπολιτικής επιρροής, όλα για χάρη του πολέμου της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και της υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων του Hunter.
Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακμάζει, περισσότεροι συμμετέχουν στις κύριες συζητήσεις για την πολιτική της Ουκρανίας, ειδικά μετά την απόλυτη αποτυχία της πολύκροτης αντεπίθεσης.
Ο Trump είναι η κορυφαία πολιτική φωνή των ΗΠΑ που πιέζει για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
Έτσι, η δημοτικότητά του αυξάνεται έναντι του Biden στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Trump είναι επίσης ένθερμος επικριτής του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τον Biden, υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ιδέα ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε να καταρρεύσει έως το 2025, ειδικά εάν οι Ευρωπαίοι αισθανθούν εγκαταλειμμένοι από τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα πιέσουν σοβαρά για την ευρωπαϊκή αυτονομία, στη δράση και όχι μόνο στα λόγια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης