Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνοί από τον ΠΟΕ κατά των ισχυρών κρατών για προστατευτισμό

Κεραυνοί από τον ΠΟΕ κατά των ισχυρών κρατών για προστατευτισμό
Oι πλούσιες χώρες, που έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από το πολυμερές εμπορικό σύστημα για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, δεν θέλουν πλέον να ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού
Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επέκρινε δριμύτατα τις δυτικές κυβερνήσεις για την υιοθέτηση προστατευτικών πολιτικών και τη στροφή προς ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο στην εξουσία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
"Τα πρόσφατα μονομερή προστατευτικά μέτρα από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες σε συνδυασμό με μια γενικότερη επιφυλακτικότητα για το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τον ΠΟΕ θεωρούνται κυνικά και υποκριτικά από τις αναπτυσσόμενες χώρες", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ngozi Okonjo-Iweala σε διάσκεψη στο Βερολίνο.
"Οι τελευταίες πιστεύουν ότι οι πλούσιες χώρες, που έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από το πολυμερές εμπορικό σύστημα για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, δεν θέλουν πλέον να ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού και θα προτιμούσαν να στραφούν σε ένα σύστημα που βασίζεται στην εξουσία και όχι σε ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες", πρόσθεσε.
Αν και η Okonjo-Iweala δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια χώρα, το Bloomberg σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν περισσότερη εγχώρια παραγωγή σε βασικούς κλάδους και μεγαλύτερη εστίαση στην οικονομική ασφάλεια – μετά από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα αμερικανικής πολιτικής που προωθεί την παγκοσμιοποίηση.
Η διευθύντρια του ΠΟΕ ενθάρρυνε τις δυτικές οικονομίες να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής σε χώρες στον παγκόσμιο νότο προκειμένου να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μετά τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ετών.
"Η σωστή απάντηση είναι η αποσυγκέντρωση, η διαφοροποίηση και η εμβάθυνση του παγκόσμιου εμπορίου, φέρνοντας περισσότερες χώρες και κοινότητες από το περιθώριο στο επίκεντρο", είπε.
"Η επέκταση των παγκόσμιων δικτύων παραγωγής και του εμπορίου στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία θα έκανε ταυτόχρονα αυτές τις περιοχές πιο ανθεκτικές σε τοπικούς κραδασμούς και θα προωθούσε την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη", πρόσθεσε.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης