Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασισμένη η Ρωσία να μην αφήσει τις ξένες τράπεζες να εγκαταλείψουν εύκολα τη χώρα

Αποφασισμένη η Ρωσία να μην αφήσει τις ξένες τράπεζες να εγκαταλείψουν εύκολα τη χώρα
Δεν θα φύγουν εύκολα από τη ρωσική αγορά οι ξένες τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Η στάση της Ρωσίας θα είναι σκληρή ως προς τις ξένες τράπεζες που επιθυμούν νε εξέλθουν από την εγχώρια αγορά, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Alexei Moiseev, μιλώντας σε φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», ξεκαθάρισε.
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν «παγώσει» περισσότερα από 300 δισεκ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό, ως μέρος των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες.
Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες το έχουν καταφέρει, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Σεπτεμβρίου.
Πάνω από 2.000 εταιρείες έχουν ζητήσει έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος ήταν αργή λόγω καθυστερήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων λόγων, σχολιάζει το Business Insider.
Η Μόσχα χρεώνει επίσης στις εταιρείες ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από εταιρείες από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό, από τον Μάρτιο του 2023.
Η Raiffeisen Bank -η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης- δήλωσε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου: «Οι νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία, υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης