Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Σε εξέλιξη «συνομιλίες» με τη Γαλλία για την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών - «Παράνομη η παραμονή τους»

Νίγηρας: Σε εξέλιξη «συνομιλίες» με τη Γαλλία για την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών - «Παράνομη η παραμονή τους»
Η Γαλλία επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές και δεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις τους, είτε αφορούν τους στρατιώτες, είτε τον πρεσβευτή της
Ο πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα δήλωσε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη «συνομιλίες» ώστε οι γαλλικές δυνάμεις που εδρεύουν στη χώρα του να αποσυρθούν «γρήγορα», εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα διατηρεί μια «συνεργασία» με τη Γαλλία.
Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Νίγηρα κατήγγειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Παρίσι, ο Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζέιν είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται «παράνομα» στη χώρα του και ότι «οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη θα επιτρέψουν την αποχώρησή τους πολύ γρήγορα».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, εάν είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε μια συνεργασία με μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τόσα πολλά πράγματα», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη τη στρατιωτική χούντα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στον Νίγηρα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο πλαίσιο διμερών στρατιωτικών συμφωνιών.
Στις 3 Αυγούστου ωστόσο, οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν πολλές από αυτές τις συμφωνίες ενώ στη συνέχεια ήραν τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρεσβευτή στη Νιαμέι και απαίτησαν να αποχωρήσει από τη χώρα.
Η Γαλλία επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές και δεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις τους, είτε αφορούν τους στρατιώτες, είτε τον πρεσβευτή της.
Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Νιαμέι, ζητώντας να αποχωρήσουν οι γαλλικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης