Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan από Sochi: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στην Συμφωνία για τα Σιτηρά - Ζητάει από την Ουκρανία να κάνει βήματα συμβιβασμού

Erdogan από Sochi: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στην Συμφωνία για τα Σιτηρά - Ζητάει από την Ουκρανία να κάνει βήματα συμβιβασμού
«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει ο Putin για αποστολή σιτηρών στην Αφρική μέσω Κατάρ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayipp Erdogan κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας -με την Ουκρανία- για τα σιτηρά μετά την συνάντηση που είχε με τον ρωσο ομόλογο του Vladimir Putin στο Σότσι.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης «Οι εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα βιώσιμο, ασφαλές και μόνιμο μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία μεταξύ των μερών, όπως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την εναλλακτική πρόταση του Vladimir Putin για την μεταφορά των ρωσικών σιτηρών στην Αφρική μέσω ... Κατάρ και Τουρκίας.
«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί περιορίζοντας τις ελλείψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας», σημείωσε.
Eνώ αναφερόμενος στην γενικότερη προσπάθεια για την επίλυση του ουκρανικού ζήτηματος, υπογράμμισε πως «προηγουμένως φιλοξενήσαμε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Μερών (Ρωσίας-Ουκρανίας). Είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τον ρόλο μας σε αυτό το ζήτημα, όπως κάνουμε πάντα.».
Ειδικότερα, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις της Τουρκίας για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εξήγησε: «Έχουμε ετοιμάσει μια νέα δέσμη προτάσεων με τον ΟΗΕ που περιλαμβάνει σημαντική πρόοδο. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να έχουμε αποτελέσματα μέσω αυτής της νέας διαδικασίας. Η Ουκρανία, φυσικά, πρέπει να αμβλύνει την προσέγγισή της κάνουμε κοινά βήματα με τη Ρωσία».
«Πιστεύω ότι ως Τουρκία θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε σε αισιόδοξο τόνο.
Τέλος, αναφερόμενος στην αντι-πρόταση του Vladimir Putin για την αποστολή ρωσικών σιτηρών στις αφρικανικές χώρες μέσω Κατάρ και Τουρκίας, επιβεβαίωσε πως δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά δεν προσδιόρισε το περιεχόμενο μίας πιθανής λύσης: «Ελπίζω ότι θα σταθούμε δίπλα σε αυτές τις χώρες κάνοντας βήματα με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Κατάρ στο σημείο ώστε να στείλουμε σιτηρά σε αφρικανικές χώρες με τη μορφή αλευριού» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης