Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση Putin: Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει - «Ναι» σε συμφωνία για τα σιτηρά υπό όρους

Ηχηρή παρέμβαση Putin: Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει - «Ναι» σε συμφωνία για τα σιτηρά υπό όρους
Έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία το 2024
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Erdogan - Putin στο Σότσι για τα σιτηρά, με τις δηλώσεις των δύο ηγετών να έπονται σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο.
Αρχικά, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να σκεφτεί την επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά μόνο μετά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων κατηγορώντας τη Δύση για αθέτηση της συμφωνίας.
Εν συνεχεία ο Putin σε μια ακόμη βαρυσήμαντη δήλωση του, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει στην πράξη...

«Δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, έτσι ακριβώς δείχνει σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος .
«Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι», συμπλήρωσε.
Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Erdogan, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης τις προσπάθειες επίθεσης με UAV από ουκρανικά λιμάνια στον Turkish Stream και στο Blue Stream, μέσω των οποίων η Ρωσική Ομοσπονδία προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία.
Ενώ όσον αφορά το μέτωπο της Ουκρανίας, ο Putin συνέχισε ότι η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ τις προτάσεις μεσολάβησης για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Αναφορικά με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε. Γνωρίζουμε επίσης τις προτάσεις διαμεσολάβησης και τις πρωτοβουλίες της Κίνας και των αφρικανικών κρατών», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Erdogan από πλευράς του, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά πρέπει να συνεχιστεί αλλά δήλωσε παράλληλα ότι στηρίζει τις εναλλακτικές που προτείνει ο Putin για αποστολή σιτηρών στην Αφρική μέσω Κατάρ.
Τα λόγια των δύο ανδρών επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενεργή συμμετοχή του Κατάρ στη μεταφορά των σιτηρών μέσω Αφρικής.

Για τη συμφωνία με τα σιτηρά 

Η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει σιτηρά στις φτωχότερες χώρες μαζί με την Άγκυρα και τη Ντόχα συνέχισε ο Putin από το Σότσι.
«Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε [πρωτοβουλίες] μαζί - όπως επιμένει ο κ. Πρόεδρος Erdogan, να επιστρέψουμε στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και να προμηθεύσουμε με σιτηρά τις φτωχότερες χώρες μαζί με την Τουρκία και το Κατάρ», είπε.
Νωρίτερα, ο Putin είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα οργανώσει την προμήθεια 1 εκατομμυρίου τόνων σιτηρών σε προνομιακή τιμή για επεξεργασία στην Τουρκία και δωρεάν μεταφορά στις φτωχότερες χώρες. 
Η Ρωσία, είπε, υπολογίζει στη βοήθεια του Κατάρ σε αυτό το θέμα.
«Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συμφωνία για τα σιτηρά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η Δύση αρνείται να άρει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».
«Οι τιμές των τροφίμων φθίνουν, δεν υπάρχουν ελλείψεις», τόνισε. «Η Δύση μας εξαπάτησε σχετικά με τους δήθεν ανθρωπιστικούς στόχους της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας».
«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις εξαγωγές. Πλησιάζουμε σε συμφωνία για τη δωρεάν προμήθεια τροφίμων στην Αφρική. Οι αποστολές θα ξεκινήσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Μεγάλο Γεγονός - Putin (Ρωσία): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο αναζητά εναλλακτικούς δρόμους εξαγωγής για το καύσιμο.
«Ελπίζω ότι στο πολύ εγγύς μέλλον θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, όταν υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan.
Ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία θα «κάνει την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη», ανέφερε.

Putin: Έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία το 2024

Η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία σχεδιάζεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος, υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ανοίγοντας τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο ηγέτη Erdogan.
Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu στην Τουρκία αναμένεται να αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023
Το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu τον Οκτώβριο του 2024
"Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu συνεχίζεται, τώρα η Τουρκία με την πλήρη έννοια της λέξης έχει γίνει μέλος του διεθνούς κλαμπ των πυρηνικών κρατών μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικού πυρηνικού καυσίμου στο Akkuyu. Το επόμενο έτος, όλα είναι πηγαίνοντας σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσουμε την πρώτη μονάδα. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πιθανές επιλογές για τη συνέχιση της συνεργασίας μας», είπε ο σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι τώρα μια μεγάλη εξειδικευμένη ομάδα εργάζεται στον σταθμό, «περίπου 25 χιλιάδες άτομα».
Το Akkuyu είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο υπό κατασκευή στην Τουρκία. Το έργο υλοποιείται με βάση μια συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας που συνήφθη με τη Ρωσία στις 12 Μαΐου 2010.
Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες του ρωσικού σχεδιασμού VVER της γενιάς «3+».
Η ισχύς κάθε μονάδας ισχύος θα είναι 1.200 MW. Μετά τη θέση σε λειτουργία και την πλήρη ισχύ, θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Το έργο χρηματοδοτείται πλήρως από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας Alparslan Bayraktar, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πρώτη μονάδα ισχύος του σταθμού θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου 2024, οι υπόλοιποι αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία ανά διαστήματα ενός έτους. 

Erdogan: Η Ρωσία να επιστρέψει στην Συμφωνία για τα Σιτηρά - Ζητάει από την Ουκρανία να κάνει βήματα συμβιβασμού

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayipp Erdogan κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας -με την Ουκρανία- για τα σιτηρά μετά την συνάντηση που είχε με τον ρωσο ομόλογο του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης: «Οι εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα βιώσιμο, ασφαλές και μόνιμο μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία μεταξύ των μερών, όπως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την εναλλακτική πρόταση του Vladimir Putin για την μεταφορά των ρωσικών σιτηρών στην Αφρική μέσω ... Κατάρ και Τουρκίας.
«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί περιορίζοντας τις ελλείψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας», σημείωσε.
Eνώ αναφερόμενος στην γενικότερη προσπάθεια για την επίλυση του ουκρανικού ζήτηματος, υπογράμμισε πως «προηγουμένως φιλοξενήσαμε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Μερών (Ρωσίας-Ουκρανίας). Είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τον ρόλο μας σε αυτό το ζήτημα, όπως κάνουμε πάντα.».
Ειδικότερα, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις της Τουρκίας για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εξήγησε: «Έχουμε ετοιμάσει μια νέα δέσμη προτάσεων με τον ΟΗΕ που περιλαμβάνει σημαντική πρόοδο. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να έχουμε αποτελέσματα μέσω αυτής της νέας διαδικασίας. Η Ουκρανία, φυσικά, πρέπει να αμβλύνει την προσέγγισή της κάνουμε κοινά βήματα με τη Ρωσία».
«Πιστεύω ότι ως Τουρκία θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε σε αισιόδοξο τόνο.
Τέλος, αναφερόμενος στην αντι-πρόταση του Vladimir Putin για την αποστολή ρωσικών σιτηρών στις αφρικανικές χώρες μέσω Κατάρ και Τουρκίας, επιβεβαίωσε πως δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά δεν προσδιόρισε το περιεχόμενο: «Ελπίζω ότι θα σταθούμε δίπλα σε αυτές τις χώρες κάνοντας βήματα με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Κατάρ στο σημείο ώστε να στείλουμε σιτηρά σε αφρικανικές χώρες με τη μορφή αλευριού» κατέληξε.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Nέα συμφωνία για τα σιτηρά

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin έχει στο Sochi ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με κύριο θέμα συζητήσεων τη βιωσιμότητα μιας συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών υπό τους νέους όρους του ΟΗΕ.
Κατά την υποδοχή του Erdogan στο Sochi, o Putin είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η Ουκρανία, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
«Γνωρίζω ότι θέλετε να θέσετε το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα» υποστήριξε ο Putin, με τον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίζει πως 
μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του, θα εκδηλωθεί μια πολύ σημαντική κίνηση.
«Το πιο σημαντικό βήμα που όλοι κοιτάζουν σήμερα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ο διάδρομος των σιτηρών.
Πιστεύω ότι το μήνυμα στη συνέντευξη τύπου θα είναι για ένα πολύ σημαντικό βήμα, ειδικά για τις υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής» είπε ο Erdogan.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «το κύριο θέμα των συνομιλιών στο Sochi θα είναι η βιωσιμότητα της προηγούμενης συμφωνίας για τα σιτηρά».
«Οι δύο ηγέτες θα μελετήσουν λεπτομερώς τις νέες προτάσεις που εκπονήθηκαν υπό τον ΟΗΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας» αναφέρει τουρκική πολιτική πηγή στο TASS.

Τι προβλέπουν οι νέοι όροι

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah ανέφερε ότι το νέο πακέτο προτάσεων του ΟΗΕ περιλαμβάνει και διάταξη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση των περιορισμών στους Ρώσους παραγωγούς τροφίμων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είναι μπλοκαρισμένα στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ προτείνει «να αρχίσουν οι εργασίες για την εκτίμηση της ζημιάς στους κατεστραμμένους αγωγούς» μέσω των οποίων διοχετεύεται η ρωσική αμμωνία, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις του ΟΗΕ είναι και η επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank στο σύστημα SWIFT, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ρωσίας.
Επίσης, στο νέο αυτό πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων με την ασφάλιση των ρωσικών πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα.

Επιστολή Guterres στον Lavrov

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τις προτάσεις του Οργανισμού για την αποκατάσταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
Πρόσφατα η Ουκρανία δοκίμασε μια νέα θαλάσσια διαδρομή, που ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος της από κράτη - μέλη του NATO, τη στιγμή που η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα θεωρεί εχθρικό κάθε σκάφος που προσεγγίζει ουκρανικά λιμάνια.

Ρωσικό σιτάρι μέσω Τουρκίας στην Αφρική

Οι πρόεδροι Putin και Erdogan αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το θέμα της παράδοσης ρωσικού σιταριού σε κράτη της Αφρικής μέσω της Τουρκίας και με πιθανή συμμετοχή του Κατάρ.
«Το σενάριο της προμήθειας σιτηρών από τη Ρωσία σε φτωχές χώρες της Αφρικής μέσω της Τουρκίας με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ θα είναι στην ατζέντα των προέδρων Erdogan και Putin.
Μια λεπτομερής εξέταση αυτής της πιθανότητας είναι απολύτως απαραίτητη, μετά την οποία μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας» αναφέρει η τουρκική πηγή.
Υπενθυμίζεται πως στις 31 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν μεταξύ άλλων σχετικά με μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά.
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η εξαγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών σε μειωμένες τιμές στην Τουρκία και με την οικονομική στήριξη του Κατάρ, έτσι ώστε να ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία των σιτηρών σε τουρκικές επιχειρήσεις και κατόπιν εξαγωγή στα πιο φτωχά αφρικανικά κράτη.
Η Ένωση Σιτηρών της Τουρκίας δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, αναφέροντας πως η επεξεργασία σιτηρών σε αλεύρι είναι ένα τεχνικό ζήτημα και ότι αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση.
Μάλιστα υποστηρίζει πως οι παραδόσεις μπορούν να αρχίσουν από το φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης