Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Κίνα… απειλεί να τιμωρήσει τη N. Κορέα για την ανάπτυξη του αμερικανικού THAAD – Τι συνέβη το 2017

Πώς η Κίνα… απειλεί να τιμωρήσει τη N. Κορέα για την ανάπτυξη του αμερικανικού THAAD – Τι συνέβη το 2017
Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ν. Κορέας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Κίνα
Με τη Νότια Κορέα να ενισχύει διαρκώς τη στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, γεγονός που απειλεί με αποσταθεροποίηση τις σημερινές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, η Κίνα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της, όχι απαραίτητα τη στρατιωτική, για να στείλει ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στους Νοτιοκορεάτες.
Το τελευταίο διάστημα Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία πραγματοποιούν εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον αποσκοπούν στο να αποτελέσουν μια ικανή απάντηση στην επιθετική στρατιωτική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο, πρόκειται για ενέργειες που προκαλούν τις ενστάσεις της Κίνας, η οποία βλέπει την αμερικανική επιρροή να αυξάνεται στην περιοχή.
Τον Απρίλιο του 2023, το Πεκίνο εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην κίνηση των σχεδίων των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Mao Ning, να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σκόπιμα χρησιμοποιούν το ζήτημα της [κορεατικής] χερσονήσου ως δικαιολογία για να δημιουργήσουν ένταση».

Το THAAD

Μετά την απόφαση της Νότιας Κορέας να αρχίσει τις διαδικασίες ώστε να αναπτύξει σε πλήρη λειτουργία το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) – πρόκειται για το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα -, η Κίνα προειδοποίησε τη Σεούλ ότι με αυτήν την κίνηση «θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα στρατηγικά συμφέροντα των περιφερειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και θα υπονομεύσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή».
Η Κίνα υποστηρίζει ότι το ραντάρ του THAAD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση και για συλλογή πληροφοριών στην κινεζική επικράτεια, ενώ το Πεκίνο κατηγορεί τη Νότια Κορέα ότι με αυτήν την απόφαση της στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων για στρατιωτική υπεροχή στην Ασία.
Πολλοί ανησυχούν ότι η Κίνα δεν θα διστάσει να επαναλάβει αυτό που έγινε το 2017, όταν για πρώτη φορά η Νότια Κορέα ανέπτυξε ένα σύστημα THAAD.

Κυρώσεις

Τότε η Κίνα επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Νότια Κορέα με τις οικονομικές τους σχέσεις να υποχωρούν.
Ο νοτιοκορεατικός όμιλος Lotte που παρείχε το έδαφος για την ανάπτυξη του THAAD, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στην Κίνα, όπου είχε εγκαταστήσει τις δραστηριότητές του.
Ένα τεράστιο έργο του Ομίλου Lotte στη βορειοανατολική πόλη Shenyang της Κίνας «πάγωσε» τον Δεκέμβριο του 2016.
Στη συνέχεια, ο όμιλος επιβαρύνθηκε με 44.000 κινεζικά γιουάν για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί διαφημίσεων.
Οι υπεραγορές και τα σούπερ μάρκετ της Lotte Mart υπέφεραν επίσης στην Κίνα το 2017.
Οι 87 από τις 99 υπεραγορές έκλεισαν, με αποτέλεσμα ο Όμιλος Lotte να ανακοινώσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την αλυσίδα υπεραγορών και σούπερ μάρκετ στην Κίνα.
Εξέχουσες διαδικτυακές αγορές όπως το Tmall της Alibaba απέσυραν οικειοθελώς τα προϊόντα Lotte.

Πλήγμα στον τουρισμό

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες ήταν αυτοί που ... χρηματοδοτούσαν το 70% όλων των πωλήσεων στο Lotte Duty-Free και το 80% στο Shinsegae Duty-Free.
Ο τομέας αφορολόγητων ειδών της Νότιας Κορέας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Ωστόσο, μετά την απόφαση να θέσει σε λειτουργία το THAAD, το Lotte Duty-Free και άλλα αφορολόγητα είδη είδαν πτώση της τάξης του 40% στις πωλήσεις.
Τον Μάρτιο του 2017, η Κίνα δήλωσε επίσης ότι θα απαγόρευε όλα τα ομαδικά ταξίδια στη Νότια Κορέα ως αντίποινα στην απόφαση για το THAAD.
Μεγάλες απώλειες υπέστη και η τουριστική βιομηχανία της Νότιας Κορέας.
Το 2017, 33,3 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες στη Νότια Κορέα ακύρωσαν τα ταξίδια τους.
Πολλοί εργαζόμενοι στο τμήμα τουρισμού της Νότιας Κορέας έχασαν τις δουλειές τους.

Μουσική βιομηχανία

Η κορεατική ποπ μουσική βιομηχανία υπέφερε επίσης μετά την απόφαση της χώρας να αναπτύξει το THAAD.
Η μουσική K-pop είχε γίνει ένα από τα κρίσιμα συστατικά της κορεατικής «διπλωματίας ήπιας δύναμης» στην Κίνα.
Ωστόσο, η καταστολή της κορεατικής ποπ κουλτούρας από την κινεζική κυβέρνηση οδήγησε στην πτώση της.
Επιπλέον, απαγορεύτηκε στους αστέρες της κορεατικής pop να εμφανιστούν στην Κίνα, ενώ απαγορεύτηκε η προβολή κορεατικών φιλμ στην Κίνα τη στιγμή που τα κορεατικά κανάλια δεν μπορούσαν να μεταδίδονται στην Κίνα.
Επίσης, οι κορεατικές εταιρείες καλλυντικών υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλειες στην Κίνα όταν το Πεκίνο απαγόρευσε την εισαγωγή κορεατικών καλλυντικών προϊόντων.
Αυτές περιελάμβαναν εταιρείες όπως η Aekyung, η CJ Lion Corp., η IASO και η Kocostar.
Η νοτιοκορεατική βιομηχανία καλλυντικών μέχρι το 2016 εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά και μέχρι τότε, η Κίνα αντιπροσώπευε το 23% της συνολικής κορεατικής αγοράς ομορφιάς.

Κλείσιμο εργοστασίων

Και πάλι, ενώ πολλές εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα (EVs) στην Κίνα έλαβαν επιδοτήσεις παρόλο που δεν είχαν εθνική πιστοποίηση, εταιρείες της Νότιας Κορέας όπως η Samsung SDI και η LG Chem δεν έλαβαν επιδοτήσεις για τα EV τους.
Το 2018, η Samsung Electronics έκλεισε εργοστάσια στο Tianjin και στο Shenzhen της Κίνας και μέχρι το 2020 είχε κλείσει και το τελευταίο της εργοστάσιο τηλεοράσεων.
Επιπλέον, την ίδια χρονιά, η Samsung Display πούλησε τις μετοχές για πάνελ LCD στη μονάδα Star Optoelectronics Technology της TCL Technology Group Corp, ενώ αποφάσισε να σταματήσει όλη την παραγωγή πάνελ LCD στη Νότια Κορέα και την Κίνα έως το 2020.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Νότιας Κορέας, όπως η Hyundai και η Kia, έχουν επίσης υποφέρει λόγω της απόφασης ανάπτυξης του THAAD, καθώς είδαν πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τυςς.
Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας και αυτή είναι μια αλήθεια που η Σεούλ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφύγει.
Εργοστάσια ημιαγωγών όπως η Samsung και η SK Hynix Inc. που δραστηριοποιούνται στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν σημάδια θετικών οικονομικών σχέσεων με την Κίνα παρά την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες της Νότιας Κορέας μετά την ανάπτυξη του THAAD.

Το εμπορικό πλεόνασμα έγινε εμπορικό έλλειμμα

Μια χώρα που κάποτε απολάμβανε εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα, τώρα αντιμετωπίζει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.
Ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και ο COVID-19 συγκαταλέγονται στους λόγους αυτής της πτώσης, η κινεζική απαγόρευση των προϊόντων της Νότιας Κορέας μετά την απόφαση εγκατάστασης του THAAD δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Έτσι, η Νότια Κορέα θα πρέπει να ζυγίσει καλά τα οικονομικά της χαρτιά πριν ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ενώ η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποτροπής του βορειοκορεατικού κινδύνου, η Νότια Κορέα θα πρέπει να αναλύσει μακροπρόθεσμα τον αντίκτυπο που αυτή η συνεργασία θα είχε στην οικονομία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης