Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χτύπημα» εκ των έσω στη Γερμανία – Παραδοχή Ifo… είμαστε ο «ασθενής» της Ευρώπης

«Χτύπημα» εκ των έσω στη Γερμανία – Παραδοχή Ifo… είμαστε ο «ασθενής» της Ευρώπης
Ο πραγματισμός λείπει λίγο στην τρέχουσα πολιτική», ανέφερε ο Hans-Werner Sinn, επίτιμος πρόεδρος στο ινστιτούτο Ifo
Η Γερμανία είναι για άλλη μια φορά ο «ασθενής της Ευρώπης», σύμφωνα με τον Hans-Werner Sinn, επίτιμο πρόεδρο στο ινστιτούτο Ifo, και οι προκλήσεις που θέτει, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να ωφεληθούν όλο και περισσότερο τα δεξιά κόμματα.
Η έκφραση «ασθενής της Ευρώπης» επανεμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να παραπαίει στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και η χώρα παλεύει με υψηλές τιμές ενέργειας.
Η φράση χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη γερμανική οικονομία το 1998 καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις μιας οικονομίας μετά την επανένωση.
«Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο», είπε ο Sinn στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία.
«Έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας και πολλά πράγματα εξαρτώνται από αυτήν», είπε.
Τα αυτοκίνητα ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 15,6% της αξίας των αγαθών που πωλήθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Τα στοιχεία

Η Γερμανία ανέφερε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τον Μάιο του 2022, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η χώρα είχε χάσει τους στόχους του εμπορικού πλεονάσματος καθώς εισήγαγε περισσότερα από όσα εξήγαγε.
Η Γερμανία επανήλθε έκτοτε σε εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε στα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, αλλά οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές.

Βουτιά στο επιχειρηματικό κλίμα

Ο Sinn είπε ότι οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με τη σκοπιμότητα των στόχων βιωσιμότητας της Γερμανίας παίζουν επίσης ρόλο στην περιγραφή της χώρας ως «ασθενή της Ευρώπης».
Ένας στόχος που βρίσκεται επί του παρόντος στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνησης είναι να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.
Αυτά τα σχέδια ήρθαν στο επίκεντρο καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι τιμές εκτοξεύτηκαν.
Κάποιοι περιέγραψαν τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως «εξαιρετικά αισιόδοξες», ιδιαίτερα υπό το φως των κλιματικών στόχων της χώρας.
Μιλώντας στο Ambrosetti Forum, ο Sinn είπε ότι η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα προκαλούσε «πρόβλημα αστάθειας», το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τις επιχειρήσεις.
«Πρέπει να γεμίσετε αυτά τα κενά με συμβατική ενέργεια, επομένως είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αυτή τη διπλή δομή που θα πρέπει να διατηρήσουμε στο μέλλον.
Από τη μια η πράσινη αιολική ενέργεια και από την άλλη η συμβατική ενέργεια για την κάλυψη των κενών», είπε.
«Αυτό είναι διπλό κόστος.
Αυτό είναι υψηλό ενεργειακό κόστος και αυτό δεν είναι καλό για τη βιομηχανία.
Είναι μια δύσκολη πορεία».

Το κόστος

Η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει 2% έως 3% της τρέχουσας βιομηχανικής της ικανότητας καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερα, όπως οι ΗΠΑ ή η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ένα ερευνητικό σημείωμα που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από την Berenberg.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας πιθανότατα συνέβαλε σε μια «βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος, έγραψε στο σημείωμα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Πρόσθεσε ότι «η τρέχουσα αβεβαιότητα πολιτικής και η απογοήτευση για τα κυβερνητικά σχέδια δεν είναι διαρθρωτικοί παράγοντες που φαίνεται ότι θα συγκρατήσουν τη γερμανική οικονομία για πολύ».
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις απογοήτευσης του κοινού στη στροφή προς μια πιο βιώσιμη Ευρώπη, με τη λεγόμενη «πράσινη λάμψη» να εμφανίζεται καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις του κόστους.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Ο Sinn εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις ως αποτέλεσμα της εστίασης στη βιωσιμότητα.
«Υπάρχει σαφώς μια αντίδραση… Ο πληθυσμός κινείται τώρα προς τα δεξιά», είπε ο Sinn, αναφερόμενος στη δημοτικότητα του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου για πρώτη φορά τον Ιούνιο.
«Δεν θα αξιολογήσω τίποτα εδώ, αλλά… τις πολιτικές που, για ιδεολογικούς λόγους, ήταν εντελώς υπερβολικές… Ο πραγματισμός λείπει λίγο στην τρέχουσα πολιτική», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης