Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια αλλαγή στα trades των ομολόγων - Που ποντάρουν οι μεγάλοι οίκοι, Pimco και BlackRock

Τεράστια αλλαγή στα trades των ομολόγων - Που ποντάρουν οι μεγάλοι οίκοι, Pimco και BlackRock
Μια σειρά μετρήσεων επιβράδυνσης της απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα έχει μετατοπίσει το κλίμα της αγοράς προς όφελος της κατοχής ευπαθών για την πολιτική διετούς ομολόγων
Για πρώτη φορά από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από σχεδόν 18 μήνες, η αγορά εργασίας παρουσιάζει αρκετές ρωγμές για να ενθαρρύνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο να στοιχηματίσουν ότι ο κύκλος σύσφιξης τελειώνει.
Μια σειρά μετρήσεων επιβράδυνσης της απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα, που κορυφώθηκε με την ανακοίνωση των μισθοδοσιών του Αυγούστου της Παρασκευής, έχει μετατοπίσει το κλίμα της αγοράς προς όφελος της κατοχής ευπαθών για την πολιτική διετούς ομολόγων, τα οποία ο Jeff Rosenberg της BlackRock χαρακτήρισε «κραυγαλέο σημάδι αγοράς».
Η προοπτική να ολοκληρώσει η Fed την πιο επιθετική της καμπάνια σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών προσέλκυσε επίσης τους επενδυτές σε ένα άλλο αγαπημένο trade στο τέλος του κύκλου - μια καμπύλη αποδόσεων που κλιμακώνεται.
Το στοίχημα είναι ότι καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στο χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής στροφής της Fed στη χαλάρωση, τα ομόλογα βραχείας λήξης θα έχουν καλύτερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Η στρατηγική μπορεί επίσης να επωφελείται από μια εποχιακή τάση: Οι εταιρείες συνήθως σπεύδουν να πουλήσουν χρέη μετά την ημέρα labor day των ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στα ομόλογα μακράς διάρκειας.
Τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας αφήνουν «την αγορά ομολόγων άνετη με την άποψη ότι η Fed βρίσκεται σε αναμονή προς το παρόν και ίσως έχει τελειώσει τον κύκλο», δήλωσε ο Michael Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management, η οποία εποπτεύει 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Αν τελειώσουν τον κύκλο σύσφιξης, τότε πρόκειται για τον πρώτο καταλύτη που οδηγεί σε πιο απότομες καμπύλες».
0eda937527c2762f7686f2e9b7dc7a58.jpg

Ο ρόλος του πλήθωρισμού

Ενώ ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα τους τελευταίους μήνες, η ανθεκτική αγορά εργασίας ήταν το κύριο εμπόδιο για τη Fed να σταματήσει την σύσφιξη αφού αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, σε ένα εύρος 5,25%-5,5%.
Αλλά τώρα το εργασιακό σκηνικό φαίνεται να "ψύχεται".
Μια ανακοίνωση την Παρασκευή έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 3,8%, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2022 και η αύξηση των μισθών μετριάστηκε.
Ήταν η τρίτη ήπια ανακοίνωση στην αγορά εργασίας της εβδομάδας, μετά από αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για ανοίγματα θέσεων εργασίας και μια έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου ADP που δείχνει επιβράδυνση των νέων θέσεων εργασίας από αμερικανικές εταιρείες.
Οι επενδυτές ομολόγων επιδοκίμασαν τα δεδομένα μετά από ένα αδιάκοπο selloff τον Αύγουστο όπου οι αποδόσεις 10 ετών έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Το επιτόκιο, σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο δανεισμό, έκλεισε την εβδομάδα κάτω από το 4,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης