Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζική απόβαση στη Ρωσία – Σχεδόν 10 δισ. η έκθεση των τραπεζών της Κίνας, ο άγνωστος ρόλος της αυστριακής Raiffeisen

Κινεζική απόβαση στη Ρωσία – Σχεδόν 10 δισ. η έκθεση των τραπεζών της Κίνας, ο άγνωστος ρόλος της αυστριακής Raiffeisen
Η αυστριακή τράπεζα αύξησε τους μισθούς του προσωπικού της που εδρεύει στη Ρωσία κατά 200 εκατ. ευρώ
Τεράστια ανάπτυξη καταγράφουν οι τράπεζες της Κίνας στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουν τα δυτικά ιδρύματα που απέσυραν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι κινήσεις τεσσάρων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Πεκίνου να προωθήσει το ρενμίνμπι, ως εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα έναντι του δολαρίου.
Η έκθεση της Κίνας στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας τετραπλασιάστηκε τους 14 μήνες έως τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αναλύθηκαν για τους Financial Times από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Οι τράπεζες αντικατέστησαν τις δυτικές τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν έντονη πίεση από ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς στις χώρες καταγωγής τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις έκαναν πολύ πιο δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχεδόν 10 δισ. η έκθεση των τραπεζών της Κίνας στη Ρωσία

Η Industrial and Commercial Bank of China, η Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China αύξησαν τη συνδυασμένη έκθεσή τους στη Ρωσία από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια τους 14 μήνες έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, με την ICBC και την Bank της Κίνας αντιπροσωπεύοντας 8,8 δισ. δολάρια του ενεργητικού μεταξύ τους.
Την ίδια περίοδο, η Raiffeisen Bank της Αυστρίας -η ξένη τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία- αύξησε τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα κατά περισσότερο από 40%, από 20,5 δισ. δολάρια σε 29,2 δισ. δολάρια.
Η Raiffeisen είπε ότι εξετάζει τρόπους αποχώρησης από τη χώρα και έχει μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα 25,5 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο.
Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.
«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον περίπτωση που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Η άνοδος των συναλλαγών ρενμίνμπι υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η μάχη των νομισμάτων

Πριν από την ρωσική εισβολή, περισσότερο από το 60% των πληρωμών της Ρωσίας για τις εξαγωγές της γίνονταν σε αυτά που οι αρχές της χώρας αποκαλούν τώρα «τοξικά νομίσματα», όπως το δολάριο και το ευρώ, με το ρενμίνμπι να αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1%.
Τα «τοξικά» νομίσματα έχουν έκτοτε μειωθεί σε λιγότερο από το ήμισυ των εξαγωγικών πληρωμών, ενώ το ρενμίνμπι αντιπροσωπεύει το 16%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Η Raiffeisen είναι μια από τις λίγες δυτικές τράπεζες που έχει διατηρήσει σημαντική παρουσία στη Ρωσία, αφού αρκετές άλλες ξένες τράπεζες έκοψαν δεσμούς και πούλησαν θυγατρικές πέρυσι.
Αλλά οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το Κρεμλίνο το περασμένο καλοκαίρι έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις ξένες τράπεζες να πουλήσουν τις ρωσικές θυγατρικές τους.
Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Alexei Moiseev επιβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τις πωλήσεις ξένων τραπεζών.

Ο άγνωστος ρόλος της αυστριακής Raiffeisen

Τα κέρδη στη ρωσική επιχείρηση της Raiffeisen αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 867 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την αυστριακή τράπεζα να αυξάνει τους μισθούς του προσωπικού της που εδρεύει στη Ρωσία κατά 200 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει την πίεση στους δανειστές που εποπτεύει, συμπεριλαμβανομένης της Raiffeisen, για έξοδο από τη Ρωσία.
Η Raiffeisen είπε ότι προσπαθούσε να βρει τρόπους πώλησης ή απόσχισης των ρωσικών δραστηριοτήτων της, διατηρώντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους τοπικούς και διεθνείς νόμους και κανονισμούς.
«Δεσμευόμαστε για περαιτέρω μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία, ενώ συνεχίζουμε να προχωράμε σε τέτοιες πιθανές συναλλαγές», πρόσθεσε η τράπεζα.
Συνολικά, το ποσοστό των ρωσικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από ξένες τράπεζες μειώθηκε από 6,2% σε 4,9% τους 14 μήνες έως τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης