Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Ο ΟΗΕ δικαιώνει τη Ρωσία και επιτάσσει άρση κυρώσεων για την επανέναρξη της συμφωνίας για σιτηρά

Daily Sabah: Ο ΟΗΕ δικαιώνει τη Ρωσία και επιτάσσει άρση κυρώσεων για την επανέναρξη της συμφωνίας για σιτηρά
Διπλωματική νίκη του Putin - Tα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν να ληφθούν μέτρα για την ανατάξη των ζημιών που προκλήθηκαν στους αγωγούς αμμωνίας και το «ξεπάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Η τουρκική πλευρά ασκεί ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με αιχμή κατά κύριο λόγο τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η άρση της οποίας απειλεί να εκτινάξει τον πληθωρθσμό των τροφίμων αλλά και να προκαλέσει πείνα στα φτωχά κράτη.
Οι νέες προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα σύνολο προτάσεων για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων παραγωγών τροφίμων, ανέφερε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 η τουρκική εφημερίδα Sabah, επικαλούμενη πηγές του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο προτάσεων περιλαμβάνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στους Ρώσους παραγωγούς τροφίμων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν στην Ευρώπη.
Πέραν αυτού, τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν να ληφθούν μέτρα για την εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε στους ρωσικούς αγωγούς αμμωνίας.
Η επανασύνδεση της ρωσικής Rossekhozbank με το σύστημα SWIFT είναι επίσης μεταξύ των προτάσεων του ΟΗΕ.
Απαιτείται επιθεώρηση των κατεστραμμένων αγωγών αμμωνίας «προκειμένου να διευκολυνθούν οι ρωσικές προμήθειες αμμωνίας στις αγορές», ανέφερε η εφημερίδα.
Εκτός από αυτό, η Sabah επισημαίνει ότι αξίζει να εξεταστεί το project για την παράδοση ρωσικών σιτηρών στις φτωχότερες χώρες μετά την επεξεργασία τους στην Τουρκία.

Η υποστήριξη του Κατάρ

Αυτή η διαδικασία υποτίθεται ότι θα προχωρήσει με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ.
Αυτή η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε νωρίτερα από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο του ΟΗΕ περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων με την ασφάλιση ρωσικών πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα.
Το γραφείο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε νωρίτερα ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε εκδώσει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov προσφέροντας προτάσεις για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Η κατάσταση γύρω από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Vladimir Putin της Ρωσίας και Recep Tayyip Erdogan της Τουρκίας στο Σότσι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Η εξαπάτηση της Δύσης

Η συμφωνία για τα σιτηρά που προβλέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και την ομαλοποίηση της εξαγωγής ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές τερματίστηκε στις 17 Ιουλίου επειδή δεν εφαρμόστηκε το ρωσικό σκέλος της.
Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, οι δυτικές χώρες απέφευγαν να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επεσήμανε επανειλημμένα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία είχε αποσταλεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύμφωνα με τη συμφωνία, επρόκειτο να κατευθυνθεί στις φτωχότερες χώρες ώστε να μη δημιουργηθεί επισιτιστικά κρίση.
Ωστόσο, η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μόνο όταν εφαρμοστούν όλες οι ρήτρες που αφορούν τη Ρωσία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-03_185132.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης