Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Όποιος μιλάει για ειρήνη στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται «φίλος του Putin» - Υποκριτική η Ευρώπη

Ουγγαρία: Όποιος μιλάει για ειρήνη στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται «φίλος του Putin» - Υποκριτική η Ευρώπη
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων Péter Szijjártó θεωρεί λανθασμένη την απομάκρυνση της Ευρώπης από την Κίνα
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνήθως ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντίπαλων μερών σε απομακρυσμένες ένοπλες συγκρούσεις, αλλά η αντίθετη αρχή εφαρμόζεται στην πράξη στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνών Εμπορκών Σχέχεων Péter Szijjártó κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία.
«Όποιος υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες καταδικάζεται αμέσως και χαρακτηρίζεται Ρώσος κατάσκοπος, προπαγανδιστής του Κρεμλίνου, φίλος του Putin», επισήμανε ο υπουργός.
Σημείωσε ότι με τον πόλεμο να μαίνεται στην ήπειρο, η θέση υπέρ της ειρήνης δεν ταυτίζεται με αυτή της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περισσότερο από 1,5 έτος από την έναρξη του πολέμου και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί άμεσα.
Ο Szijjártó επισήμανε σε μια συζήτηση στο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση και έχει αποδυναμωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων που ελήφθησαν ή δεν ελήφθησαν.
Για το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι «οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην άμεση γειτονιά ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και ότι και Ούγγροι πέθαιναν στις μάχες».
Επιπλέον, ο Szijjártó είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται λογικές μεταρρυθμίσεις, η διεύρυνση του μπλοκ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν δεκτά στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό θα ενίσχυε σημαντικά την ένωση.

Οικονομική συνεργασία με την Κίνα

Ο Szijjártó δήλωσε επίσης ότι το 2010, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 22%, ενώ το μερίδιο της Κίνας ήταν 9%.
Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί, με το μερίδιο της Κίνας στο 18% και της ΕΕ στο 17%.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος τη διακοπή των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, τη λεγόμενη απομείωση του κινδύνoυ (derisking) από την οικονομική υπερδύναμη την οποία κάποιοι θέλουν να δουν.
«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τη ίδια την ΕΕ.
Δεν αποτελεί κίνδυνο να συνεργαζόμαστε με μια ταχέως αναδυόμενη οικονομία, αλλά να αποκοπούμε από αυτήν», είπε.
Ο Szijjártó πρόσθεσε ότι η ισχυρή οικονομική συνεργασία με την Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.
Szijjártó Péter: Megvitatni sem fogjuk az ukrajnai fegyverszállítások  finanszírozását, amíg az OTP fent van a háború
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης