Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - Monte dei Paschi: Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της «τράπεζας των Μεδίκων» λόγω υψηλού χρέους

Ιταλία - Monte dei Paschi: Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της «τράπεζας των Μεδίκων» λόγω υψηλού χρέους
Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις στην υπερχρεωμένη οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την προγραμματισμένη πώληση μεριδίου της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Antonio Tajani, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023.
«Η Ιταλία μπορεί να αποφασίσει για την Monte Paschi βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Tajani, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, στην Francine Lacqua σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.
Το κόμμα του Forza Italia, ένας νεότερος σύμμαχος στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης, είπε.
Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni έχει αξιολογήσει τη διάθεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων ως έναν τρόπο που θα επιτρέψει στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να προσθέσει στο χρέος-μαμούθ της χώρας.
Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η απόφαση να επιταχυνθεί η πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων έρχεται τη στιγμή που η Ιταλία αντιμετωπίζει χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας περαιτέρω την προσπάθεια της Meloni να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Η ανάπτυξη συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνησ
η αντιμετωπίζει την προοπτική ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τους στόχους της για έλλειμμα 4,5% φέτος και 3,7% το 2024.

Αποκρατικοποιήσεις

«Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερες εταιρείες στην οικονομία, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό», δήλωσε ο Tajani το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Η Monte Paschi με έδρα τη Σιένα, η οποία πέρασε χρόνια με επίπονες προσπάθειες εξυγίανσης μετά την αρχική διάσωση το 2009, σημείωσε πρόοδο στο πιο πρόσφατο σχέδιό της για την αναζωογόνηση της κερδοφορίας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Luigi Lovaglio, καθιστώντας την τράπεζα πιο ελκυστική.
Οι μετοχές έχουν αυξηθεί περίπου 30% μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο.
Προκειμένου να εξυήρετηθούν ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Meloni, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικών μεριδίων σε διάφορα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato SpA.
«Σχετικά με την Paschi, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία πώλησης», δήλωσε ο Tajani στους δημοσιογράφους.
«Το κράτος δεν πρέπει να ενεργεί ως τραπεζίτης».
Ιταλία: Την επιτάχυνση της πώλησης μεριδίου στην τράπεζα Monte Paschi σχεδιάζει η κυβέρνηση-1
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης