Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Στο στόχαστρο Zelensky ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ουκρανία - Ελέγχεται ως ύποπτος για διαφθορά

Ουκρανία: Στο στόχαστρο Zelensky ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ουκρανία - Ελέγχεται ως ύποπτος για διαφθορά
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία
Αξιωματούχοι των ουκρανικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας κατονόμασαν τον ισχυρό επιχειρηματία Ihor Kolomoyskyi ως ύποπτο σε υπόθεση απάτης και ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε το Σάββατο 2/9 η υπηρεσία ασφαλείας SBU.
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται εναντίον της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και ο Kolomoyskyi, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ουκρανία, είναι ο πιο γνωστός από όσους έχουν τεθεί στο στόχαστρο.
Ο Zelensky , που έγινε ευρύτερα γνωστός ως κωμικός στον ρόλο του προέδρου σε μια σειρά που μεταδιδόταν από τηλεοπτικό δίκτυο ιδιοκτησίας του Kolomoyskyi, αρνείται ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον επιχειρηματία.
«Διαπιστώθηκε πως την περίοδο 2013-2020 ο Ihor Kolomoyskyi νομιμοποίησε πάνω από μισό εκατομμύριο χρίβνια (14 εκατομμύρια δολάρια) αποσύροντάς στα στο εξωτερικό και χρησιμοποιώντας την υποδομή των ελεγχόμενων τραπεζών», ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε η SBU στην εφαρμογή Telegram.
Tο Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Kolomoyskyi για σχόλια.

Άφαντος ο επιχειρηματίας

Η υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μια ομάδα αστυνομικών ερευνητών στην πόρτα του σπιτιού του, με τον Kolomoyskyi να παραλαμβάνει και να υπογράφει έγγραφα.
Ο Kolomoyskyi είναι πρώην ιδιοκτήτης της μεγάλης ουκρανικής τράπεζας PrivatBank, η οποία εθνικοποιήθηκε στα τέλη του 2016 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Νωρίτερα φέτος αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία του Kolomoyskyi σε σχέση με μια ξεχωριστή έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας που ανήκαν εν μέρει στον επιχειρηματία.
Ο Kolomoyskyi ήταν ο ιδιοκτήτης περιουσιακών στοιχείων στον ενεργειακό, τον τραπεζικό και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου ενός τηλεοπτικού δικτύου με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Kolomoyskyi το 2021 «λόγω ανάμιξής του σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς».
Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης πως ο Kolomoyskyi και ένας επιχειρηματικός εταίρος του ξέπλεναν υπεξαιρεθέντα κεφάλαια μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Kolomoyskyi αρνείται τις κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης