Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και νέο κύμα πληθωρισμού φέρνει το σχέδιο Salman για προσφορά μετοχών της Aramco

Πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και νέο κύμα πληθωρισμού φέρνει το σχέδιο Salman για προσφορά μετοχών της Aramco
Αυξάνει συστηματικά τις τιμές του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερά του επίπεδο για το 2023 έκλεισε το πετρέλαιο την στις 1/9, έχοντας καταγράψει μεγάλα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 2,3%, στα 85,55 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα του επίπεδα από τις 16 Νοεμβρίου 2022.
Στην εβδομάδα το WTI ενισχύθηκε κατά 7,2%.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2% στα 88,55 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 17 Νοεμβρίου.
Στην εβδομάδα το Brent σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,5%.
Η ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Το ράλι προκλήθηκε από τα νέα περί πρόσθετων επερχόμενων περικοπών στην παραγωγή των χωρών του OPEC+, αλλά και από τα στοιχεία που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.
Τα μέλη του OPEC+, με προεξάρχουσες την Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, όταν συναντήθηκαν στη Βιέννη στις αρχές Ιουνίου, συμφώνησαν σε μειώσεις στην παραγωγή.
Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν ανακοινώσει μάλιστα μονομερείς μειώσεις της παραγωγής τους.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 5% της παραγωγής της τον Αύγουστο και κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο.
Το Ριάντ, από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε πρόσθετη μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. b/d τον Ιούλιο.
Η μείωση παρατάθηκε στη συνέχεια για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αυξάνουν συστηματικά τις τιμές του πετρελαίου οι Σαουδάραβες

Συν τοις άλλοις η Σαουδική Αραβία εξέδωσε μεγάλες αυξήσεις τιμών για το αργό της στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Αύγουστο, ενώ απροσδόκητα αύξησε το κόστος των προμηθειών στην Ασία.
Το Σεπτέμβριο πάλι προχώρησε σε νέες περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην Ασία και την Ευρώπη.
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία συμπιέζει αθόρυβα την παγκόσμια προσφορά προκειμένου να ανεβάσει ξανά τις τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια νούμερα.
Αλλά γιατί το κάνει αυτό;
Την απάντησε έδωσε ένα ρεπορτάζ της Wall Street Journal της Παρασκευής 1/9 το οποίο ανέφερε ότι η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου διεθνώς, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στον κόσμο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και «άλλα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο», η Saudi Aramco εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας δευτερεύουσας προσφοράς μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ.
Εάν το βασίλειο αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην πώληση μετοχών, θα είναι η μεγαλύτερη πώληση μετοχών στην ιστορία.
Η πώληση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, ανέφερε το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η Aramco προσπαθεί να προσελκύσει πιθανούς επενδυτές, όπως πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.
Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να δεχτεί προσφορές για την Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ για να αποφύγει νομικούς κινδύνους που θα συνδέονται με μια διεθνή IPO, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη Σαουδάραβες αξιωματούχους και άλλα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Το σχέδιο Bin Salman

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία κάνει σχέδια να προσφέρει μετοχές σε χρηματιστήριο, για να αποφασίσει αργότερα για τον ένα ή τον άλλο λόγο να μην τα υλοποιήσει. 
Ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohamed Bin Salman διακύβευσε τη φήμη του σε μια τεράστια δημόσια εγγραφή της Aramco πριν από χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης - αλλά τελικά έκανε πίσω λόγω των επιφυλάξεων απέναντι στους κίνδυνους που συνδέονταν με πιθανές αντιδράσεις των ΗΠΑ απέναντι τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το Justice Against Sponsors of Terrorism Το Act και την απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει το βαθμό διαφάνειας σε σχέση με την παραγωγή, τις εξαγωγές, τα αποθέματα, τη χωρητικότητα και της εθνικής εταιρεία πετρελαίου της χώρας Saudi Aramco.
Φυσικά, εάν ο Bin Salman μπορεί να ελπίζει ότι θα διαθέσει μετοχές αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα το κάνει την κίνηση μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου είναι αρκετά υψηλή... δηλαδή βρίσκεται σε τριψήφια επίπεδα.

Πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Τα σχέδια του Salman όμως σημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τις επόμενες εβδομάδες κι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι,
τροφοδοτώντας μια νέα έκρηξη του πληθωρισμού στα κράτη της Δύσης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης