Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την Ουκρανία οι ΗΠΑ υπογράφουν την «καταδίκη» τους για δύο βαριές ήττες με Ρωσία και Κίνα

Με την Ουκρανία οι ΗΠΑ υπογράφουν την «καταδίκη» τους για δύο βαριές ήττες με Ρωσία και Κίνα
H πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley δήλωσε πρόσφατα: «Μια νίκη για τη Ρωσία είναι νίκη για την Κίνα - Πρέπει να το ξέρουμε αυτό - Η Ουκρανία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για εμάς»
Η κυβέρνηση Biden αποκάλυψε πρόσφατα ένα ακόμη πακέτο όπλων για την Ουκρανία, ενώ έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊπέι ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, αυτό το... ξεφάντωμα στρατιωτικών δαπανών έρχεται καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και με τα δικά της αποθέματα πυρομαχικών να μειώνονται.
Σε μια προσπάθεια να τηρήσει την υπόσχεσή της να «πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», η κυβέρνηση Biden «βάζει τις βάσεις για ήττες σε δύο ακόμη πολέμους επιλογής, εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας», υποστηρίζει αμερικανική έκθεση, όπως μεταφέρει το πρακτορείο Sputnik.
O Δημοκρατικός POTUS καίγεται από μετρητά (αν και το εθνικό χρέος ανέρχεται σε 33 τρισεκατομμύρια δολάρια) και από αποθέματα πυρομαχικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει το καθεστώς του Κιέβου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία στις 29 Αυγούστου, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει πυραύλους AIM-9M για αεράμυνα, πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), πυρομαχικά 155 χιλιοστών και 105 χιλιοστών, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών , Javelin και άλλα αντιτεθωρακισμένα συστήματα και ρουκέτες, τρία εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων, καθώς και άλλα αντικείμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken επανέλαβε στις 29 Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "θα μείνουν ενωμένοι με την Ουκρανία, για όσο χρόνο χρειαστεί".
Ορισμένοι από τους διεκδικητές για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024 υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη στάση - η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley δήλωσε πρόσφατα: «Μια νίκη για τη Ρωσία είναι νίκη για την Κίνα.
Πρέπει να το ξέρουμε αυτό.
Η Ουκρανία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για εμάς».

«Θεμέλια για...ήττες»

Σύμφωνα με την έκθεση, πολιτικοί του κατεστημένου των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «αν οι ΗΠΑ δεν υπερασπίσουν την Ουκρανία, η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν», μια θεωρία που σύμφωνα μεη έκθεση είναι εσφαλμένη.
«Εάν η Κίνα κάνει μια κίνηση στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια, τα αποθέματα που έχουν ήδη μειωθεί από την ουκρανική βοήθεια θα καταστήσουν τη βοήθεια στην Ταϊβάν πιο δύσκολη και δαπανηρή, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφασίσουν να το κάνουν.
Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής που έχασε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θέτει τις βάσεις για ήττες σε δύο ακόμη πολέμους επιλογής, εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας - και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, θέτοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό στη γραμμή», τόνισε το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα 100 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται για την υποστήριξη του Κιέβου, τόνισε ο συντάκτης της έκθεσης.
Όμως, συνεχίζοντας να συσσωρεύει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων στο Κίεβο, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι εξαντλούν γρήγορα τα δικά τους στρατιωτικά αποθέματα διαφόρων όπλων. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι κατασκευαστές της Αμερικής «αγωνίζονται» να αντικαταστήσουν τις κενά όπλων.
Εν μέσω της αποτυχημένης αντεπίθεσής της, που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, η Ουκρανία μασούσε γρήγορα όλα τα όπλα που διοχετεύθηκαν από τη Δύση.
Ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει ακόμη να επιδείξει εδαφικά κέρδη, με τον στρατό του να έχει τεράστιες απώλειες.
Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2023, η Ουκρανία φέρεται να έχει χάσει 466 αεροπλάνα, 247 ελικόπτερα, 6.234 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 433 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 11.570 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, καθώς και 12.528 ειδικά στρατιωτικά στρατιωτικά οχήματα από την αρχή λειτουργία.

«Επικίνδυνα χαμηλά» αποθέματα

Ακόμη και στις 29 Αυγούστου 2022, μια αναφορά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας παραδέχτηκε ότι «το επίπεδο των βολών μάχης 155 χιλιοστών στη στρατιωτική αποθήκευση των ΗΠΑ έχει γίνει άβολα χαμηλό».
Στην παρούσα έκθεση αναφέρθηκε η εξάντληση των αμερικανικών αποθεμάτων βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών (για χρήση οβίδων), με την πρόσθετη αποκάλυψη ότι η Ουάσιγκτον έστελνε στο Κίεβο βλήματα 155 χιλιοστών και 105 χιλιοστών για τον απλό λόγο ότι δεν είχε πλέον επαρκή αποθέματα βλημάτων 155 χιλιοστών.
Αν και τα επίπεδα των αποθεμάτων εκείνη την εποχή ήταν φαινομενικά «μη κρίσιμα», προστέθηκε ότι, «Δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε να πάμε σε μάχη».
Επιπλέον, η συμπλήρωση των αποθεμάτων, ας πούμε, οβίδων 155 χιλιοστών θα μπορούσε να διαρκέσει όσο «13 έως 18 μήνες από τη στιγμή που δίνονται οι παραγγελίες για την κατασκευή πυρομαχικών». Στην περίπτωση των «προηγμένων όπλων, όπως οι πύραυλοι και τα drones», αποκαλύφθηκε ότι η αναπλήρωση θα μπορούσε «να διαρκέσει πολύ περισσότερο».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει στην Ουκρανία περίπου 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, και υποθέτοντας ότι θα διατηρηθεί ένας τέτοιος ρυθμός, το σημερινό επίπεδο παραγωγής οβίδων ενδέχεται να αποτύχει να επαναφέρει τα οπλοστάσια στα προϋπάρχοντα επίπεδα.
Η «τεταμένη» χωρητικότητα βλημάτων, ως ένα βαθμό, είναι ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στην παροχή των θανατηφόρων πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, πρόσθεσε η έκθεση.

Η Ουκρανία έχει λάβει πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ ως μέρος ενός άλλου πακέτου στρατιωτικών προμηθειών.

Η χρήση τους απαγορεύεται από τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς που έχουν επικυρώσει περισσότερες από 100 χώρες, αλλά οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν είναι μεταξύ τους.
Όταν εκρήγνυνται, αυτές οι βόμβες διασποράς εκτοξεύουν μικρότερα πυρομαχικά, μερικά από τα οποία αποτυγχάνουν να εκραγούν για τεχνικούς λόγους, αφήνοντας έτσι τους αμάχους σε κίνδυνο: οι οβίδες που δεν έχουν εκραγεί γίνονται νάρκες που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν ανθρώπους πολύ μετά τη λήξη της μάχης.
Ο Λευκός Οίκος εκείνη την εποχή ισχυρίστηκε ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς ως «γέφυρα» ενώ «η παραγωγή βλημάτων πυροβολικού αυξάνεται».
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δωρίσει χιλιάδες φορητά αντιαρματικά συστήματα στην Ουκρανία που ισοδυναμούν με παραγωγή Javelin «πενταετίας», σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο της Raytheon Technologies που επικαλείται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η επίλυση του προβλήματος φέρεται να αποδεικνύεται δύσκολη, για όλους τους λόγους που κυμαίνονται από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ελλείψεις εξαρτημάτων και φθίνουσα εργασία.
Τα αποθέματα των ΗΠΑ γίνονται «επικίνδυνα χαμηλά» λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης Biden να υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε πρόσφατα ο Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE), στρατηγός James Hecker στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχηγών Αεροπορίας και Διαστήματος στο Λονδίνο.

«Δεν έχουμε σχεδόν αυτό που είχαμε στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου…

Τώρα προσθέτετε ότι δίνουμε πολλά πυρομαχικά στους Ουκρανούς… αλλά τώρα πέφτουμε επικίνδυνα και μερικές φορές, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πολύ χαμηλά που δεν έχουμε αρκετά», είπε ο Χέκερ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προαναφερθείσες δυσκολίες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρό εμπόδιο εάν ήθελαν να μπουν στο ζήτημα της Ταϊβάν-Κίνας και να «υπερασπιστούν» το νησί, υποστήριξε η αμερικανική έκθεση.
Πολλά από τα οπλικά συστήματα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία χρειάζονται από την Ταϊβάν για να αποτρέψει μια «εισβολή», η οποία φέρεται να είναι πιθανή, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια καθυστέρηση περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν, «εν μέρει προκλήθηκε από την προτεραιότητα των ΗΠΑ στις προμήθειες όπλων για την Ουκρανία».
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η βοήθεια προς τους Ουκρανούς συνεχίζει να έρχεται σε βάρος της μαχητικής «ετοιμότητας» των ΗΠΑ.

Εξοπλισμός της Ταϊβάν εν μέσω εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας

Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε πρόσφατα ένα στρατιωτικό πακέτο 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν, ένα νησί που θεωρείται από το Πεκίνο αναφαίρετο μέρος της Κίνας.
Το πακέτο εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης του State Department (FMF), η οποία συνήθως εργαλειοποιείται όταν η Ουάσιγκτον θέλει να εκταμιεύσει βοήθεια σε μια κυρίαρχη χώρα.
Το Πεκίνο, το οποίο έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ουάσιγκτον για την άντληση όπλων στην Ταϊπέι - που εκλαμβάνεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), ως κατάφωρη παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας - επέκρινε την κίνηση της κυβέρνησης Biden.
Η ΛΔΚ, η οποία αντιλαμβάνεται την Ταϊβάν ως ουσιαστικό μέρος της χώρας, προειδοποίησε ότι η μεταφορά των ΗΠΑ «παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας και τους όρους των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ».
«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της και την αντιτίθεται σθεναρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Η Κίνα προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον την Πέμπτη «να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν» «ενισχύοντας τις στρατιωτικές συνδέσεις ΗΠΑ-Ταϊβάν και εξοπλίζοντας την Ταϊβάν».
Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949.
Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως επαρχία του, ενώ η Ταϊβάν - μια περιοχή με δική της εκλεγμένη κυβέρνηση - υποστηρίζει ότι είναι μια αυτόνομη χώρα, αλλά δεν κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ξένων κρατών με την Ταϊπέι και πιστεύει ότι η κινεζική κυριαρχία στο νησί είναι αδιαμφισβήτητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης