Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει το δράμα των Ουκρανών, φεύγουν οι ξένοι μισθοφόροι - Αποκαλύψεις σοκ για διαλυμένο στρατό: Σκοτώνονται μεταξύ τους

Τελειώνει το δράμα των Ουκρανών, φεύγουν οι ξένοι μισθοφόροι - Αποκαλύψεις σοκ για διαλυμένο στρατό: Σκοτώνονται μεταξύ τους
Οι ξένοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης και αποκαλύπτουν πως ο ουκρανικός στρατός είναι χαοτική κατάσταση - Τεράστιος ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώονται μεταξύ τους
Σχετικά Άρθρα
Διάστημα τριών μηνών έχει περάσει από την έναρξη της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης των Ουκρανών και πλέον όλα δείχνουν πώς έχουν κριθεί.
Η αντεπίθεση των Ουκρανών απέφερε μηδαμινά αποτελέσματα: μόλις 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τον Ιούνιο 2023 και περίπου 16 χωριά.
Και όλα αυτό με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Δεν υπάρχουν ακριβείς αναφορές για απώλειες για την Ουκρανία, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο στρατός της χώρας έχει διπλασιάσει τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της αντεπίθεσης.
Εκτιμάται ότι οι νεκροί της αντεπίθεσης ξεπερνούν τους 50.000.
Οι απώλειες των Ουκρανών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας υπερβαίνουν τους 150.000, (σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των νεκρών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ).

Έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο συνταγματάρχης McGregor υπολογίζουν τους νεκρούς Ουκρανούς σε 400.000.

Φεύγουν οι ξένοι μαχητές


Ξένοι μαχητές που επιστρέφουν από τις πρώτες γραμμές κάνουν λόγο για έναν κακοδιαχειριζόμενο και χαοτικό ουκρανικό στρατό που χρησιμοποιεί κακοσχεδιασμένες τακτικές.
Κάποιοι λένε ότι οι μονάδες στις οποίες υπηρέτησαν έχουν χάσει το 80% ή περισσότερο από τους άνδρες τους  τελευταίους μήνες.
Η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει επίσης κάνει κατάχρηση του στόλου των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων του ΝΑΤΟ, στέλνοντάς τα «κατευθείαν στα ναρκοπέδια» σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως σημειώνουν εθελοντές, οι Ουκρανοί έλαβαν εκπαίδευση για το πώς να χειρίζονται τα οχήματα, αλλά όχι εκπαίδευση για το πώς να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά σε μία.
Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές που υποδηλώνουν ότι τα φίλια πυρά έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά, τόσο πολύ που οι «μισθοφόροι» έχουν καλύψει τον εαυτό τους με ανακλαστική μπλε ή κίτρινη ταινία, ώστε να μην τους συγχέουν με ρωσικά στρατεύματα.

blue_ukraine.jpeg
Αποδιοργάνωση

Αυτή η αποδιοργάνωση φαίνεται να απέχει πολύ από την ακρίβεια που επέδειξε η Ουκρανία στην επίθεσή της το 2022, η οποία ανάγκασε τη Ρωσία να αναδιατάξει μεγάλο αριθμό δυνάμεων και να εγκαταλείψει περισσότερα από 3000 τετραγωνικά μίλια εδάφους.
Πολυάριθμα επιτυχημένα χτυπήματα σε ρωσικά τεθωρακισμένα δημοσιοποιήθηκαν ευρέως, όλα με …ύποπτο επίπεδο τεχνογνωσίας που χρησιμοποιούσε η Ουκρανία.
Ωστόσο το 2023 η ορμή των Ουκρανών σταμάτησε.
Οι Ρώσοι τους καθήλωσαν στο Bakhmut, όπου οι Ουκρανοί έχασαν χιλιάδες στρατιώτες.
Και τώρα, η αντεπίθεση της Ουκρανίας οδηγείται σε συντριβή.

ukranian_3.jpg
Τι άλλαξε από τα τέλη του 2022;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ο τεράστιος αριθμός ξένων μαχητών που εντάχθηκαν στην Ουκρανία το 2022 και οι οποίοι πλέον έχουν φύγει.

Ενώ τα δεδομένα για τους ξένους μαχητές είναι περιορισμένα, πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 20.000 μισθοφόροι (πολλοί με προηγούμενη εμπειρία μάχης) ενώθηκαν με τους Ουκρανούς το 2022.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανοί κομάντο αναπτύχθηκαν σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου στην Ουκρανία.
Πηγές αναφέρουν ότι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στην Ουκρανία από την αρχή της επιχείρησης.
Η παρουσία άρτια εκπαιδευμένων δυτικών στρατιωτικών στην Ουκρανία θα βοηθούσε στην εξήγηση της πολύ πιο αποτελεσματικής επίθεσης το 2022.
Σχεδόν όλοι οι ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στη «Διεθνή Λεγεώνα της Άμυνας της Ουκρανίας», με μονάδες μισθοφόρων να υπάγονται επίσημα στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και να αναφέρονται στους Ουκρανούς διοικητές.

ukranian_2.jpg
Ουκρανικό χάος μετά τη φυγή των Δυτικών μισθοφόρων

Είναι μια μέθοδος για την παράκαμψη των διεθνών κανόνων για τους μισθοφόρους, αν και το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι τα ξένα στρατεύματα δεν θα εξακολουθούν να έχουν προστασία υπό το καθεστώς αιχμαλώτου πολέμου.
Οι βαριές απώλειες, οι υψηλές πιθανότητες φίλιων πυρών και η έλλειψη προστασίας βάσει της Σύμβασης της Γενεύης είναι πιθανές αιτίες για την απότομη μείωση των ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία το 2023.
Οι επίσημοι αριθμοί μειώθηκαν από 20.000 στρατιώτες το 2022 σε 1.500 το 2023, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί προσέφεραν την τιμητική ιθαγένεια σε όποιον αλλοδαπό πρόθυμο να πολεμήσει για αυτούς.
Όπως συμβαίνει στους περισσότερους πολέμους, συνήθως, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν επίλεκτοι στρατιωτικοί – όπως ήταν οι Δυτικοί στην Ουκρανία - με τους υπόλοιπους να συμμετέχουν σε ρόλους υποστήριξης.
Η Ουκρανία βασίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε βετεράνους μαχητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να αντιδράσει στον ρωσικό στρατό.
Οι μεγάλες απώλειες και η αποδιοργάνωση σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των μισθοφόρων εξηγούν τη χαοτική κατάσταση στον ουκρανικό στρατό.

ukranian_1.jpeg
Σφαγή στη Zaporizhia

Ενδεικτικές της αποσύνθεσης και της πλήρους κατάρρευσης στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός είναι οι καθημερινές απώλειες.
Μόλις σε 24 ώρες βίωσε μία πραγματική σφαγή στη Zaporizhia.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σκότωσαν 115 Ουκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση Zaporizhia την τελευταία ημέρα, ανακοινώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.
Έως 115 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα οχήματα, δύο συστήματα πυροβολικού M-777 και ένα πυροβόλο M-119 αμερικανικής κατασκευής, καθώς και δύο οβίδοβόλα Msta-B και D-20.
Βαριές είναι οι απώλειες των Ουκρανών και στο Krasny Liman.
Σε μάχες που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Ουκρανοί στρατιώτες.
«Στην κατεύθυνση Krasny Liman, συντονισμένες ενέργειες των μονάδων της ομάδας μάχης Κέντρο, επιδρομές αεροπορίας στρατού, πυρά πυροβολικού και βαριά συστήματα φλογοβόλων απέκρουσαν δύο επιθέσεις από την 5η ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς και της 67ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανών στις περιοχές των οικισμών Grigorovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και Chervonaya Dibrova
της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

zaporizhia_2.jpg
ΗΠΑ: Τέλος αντεπίθεσης τον Σεπτέμβριο

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων τους, η αντεπίθεση του Ουκρανικού στρατού απέτυχε ανέφερε, ο απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού Daniel Davis σε άρθρο του στο 19FortyFive.
«Σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά θυμάτων και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι βροχές η ουκρανική επίθεση είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το τελικό αποτέλεσμα της μεγάλης επίθεσης της Ουκρανίας ήταν οριακά κέρδη σε ορισμένες περιοχές και στασιμότητα σε άλλες….
Ο Daniel Davis σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ουσιαστικά εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού τους δυναμικού, μόλις έφτασαν στο χωριό Robotyne στην περιφέρεια Zaporizhia.
Ο ειδικός εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Ουκρανία θα είχε αρκετούς πόρους για να προχωρήσει έστω και λίγο παραπέρα, κρατώντας τα πλάγια από τις ρωσικές αντεπιθέσεις.
Κατά πάσα πιθανότητα, η Ουκρανία βρίσκεται στο τέλος της επιχείρησης της…
Σύντομα, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει στην άμυνα για να κρατήσει τα εδάφη της…
Στις 4 Ιουνίου, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artyomovsk ή Bakhmut και κυρίως Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες που είχαν προετοιμαστεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό….
Κατά τους ρώσους η αντεπίθεση απέτυχε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης