Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Gentiloni - Παγιδευμένη σε «διπλή κρίση» η Ευρώπη - Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παραδοχή Gentiloni - Παγιδευμένη σε «διπλή κρίση» η Ευρώπη - Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Από γεωπολιτική άποψη, η κρίση επηρέασε επίσης, φυσικά, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, αλλά από οικονομικής άποψης, επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα, είπε ο Gentiloni
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο μιας «διπλής κρίσης», αλλά μπορεί να αποφύγει την ύφεση, δήλωσε στο CNBC ο Paolo Gentiloni,ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις.
«Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο της διπλής κρίσης», είπε ο Paolo Gentiloni, αναφερόμενος στον γεωπολιτικό αντίκτυπο από τον πόλεμο της Ουκρανίας και το επακόλουθο οικονομικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Από γεωπολιτική άποψη, η κρίση επηρέασε επίσης, φυσικά, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, αλλά από οικονομικής άποψης, επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα», είπε.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2023 και η απόφαση των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών να επιβάλλουν μποϊκοτάζ στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους πυροδότησε σοβαρούς φόβους ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση.
Ωστόσο, η περιοχή μπόρεσε από τότε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ορισμένες κυβερνήσεις ήταν σε θέση να παρέχουν ανακούφιση στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.
Η ζώνη του ευρώ, τελικά, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ίδρυμα αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για την ευρωζώνη φέτος και 1,4% το 2024.
«Είχαμε ένα εξαιρετικό 2022, υψηλότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε ο Gentiloni στον Steve Sedgwick του CNBC στο Ambrosetti Forum.
«Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι εκεί, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, γιατί νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση», είπε.

Πρόκληση «ενεργειακής ανεξαρτησίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις για ολόκληρη την περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου.
Θα παρέχουν μια ένδειξη της εικόνας για την ανάπτυξη στην περιοχή.
Ωστόσο, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση.
Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά το πιο πρόσφατο σύνολο στοιχείων έδειξε ότι παρέμεινε επίμονα ψηλά και τον Αύγουστο, στο 5,3%.
Αν και χαμηλότερα από τις αρχές του 2023, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%.
«Γιατί μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία επιβραδύνεται η οικονομία μας; Νομίζω ότι λόγω της πρόκλησης να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία ήταν πολύ δαπανηρή για τις οικογένειες και έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό», είπε ο Gentiloni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης