Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan - Morgan Stanley προειδοποιούν: Έρχεται «σκληρή προσγείωση» και πτώση του S&P, βαθιά ύφεση θα βυθίσει την οικονομία

JP Morgan - Morgan Stanley προειδοποιούν: Έρχεται «σκληρή προσγείωση» και πτώση του S&P, βαθιά ύφεση θα βυθίσει την οικονομία
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 21% τους πρώτους επτά μήνες του 2023 αλλά το ράλι ξεφούσκωσε τον Αύγουστο
Σχετικά Άρθρα
Άνοδο 21% κατέγραψε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τους πρώτους μήνες του 2023, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά 21% μέχρι τον Ιούλιο 2023 και να οδεύει ξανά προς τα ιστορικά υψηλά του.
Αλλά τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση, η οποία εξάλειψε το ένα τέταρτο των κερδών της χρονιάς.
Οι ιστορικές τάσεις λένε ότι ο Αύγουστος δεν είναι συνήθως θετικός για τις μετοχές, και δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τον Σεπτέμβριο.
Αυτοί οι μήνες είναι ιδιαίτερα κακοί για τους traders την τελευταία χρονιά πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Περα από τις ιστορικές τάσεις όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά.
Καταρχήν, η Fed που διατηρεί τις επιθετικές της διαθέσεις, ακόμη και μετά από 11 αυξήσεις επιτοκίων.
Έτσι οι επενδυτές εκτιμούν πια ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν και θα έρθουν το 2024.
Οι ισχυρές προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να έχει βρεθεί στα υψηλότερά του επίπεδα από το 2007, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να πιστεύουν ότι έρχεται σοβαρή πτώση στις τιμές των μετοχών.
Στο εξωτερικό, επίσης, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται και τρομοκρατούν τις αγορές σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Business Insider παρουσιάζει τις προβλέψεις αναλυτών για την κίνηση του δείκτη S&P στο υπόλοιπο της χρονιάς.

JPMorgan

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών της τράπεζας, Dubravko Lakos, δήλωσε σε συνέντευξη στο CNBC μετά την ομιλία του Jerome Powell στο Jackson Hole ότι το ράλι της αγοράς του 2023 έχει τελειώσει και οι επενδυτές είναι υπερβολικά bullish στις τρέχουσες θέσεις τους.
Κατά την άποψή του, η αγορά δεν θα δει την κεντρική τράπεζα να μειώνει σύντομα τα επιτόκια και η επιθετική στάση της Fed θα περιορίσει τελικά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των μετοχών.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας απλώς ανέβαλε την έναρξη της ύφεσης και το σενάριο της «σκληρής προσγείωσης» - δηλαδή μιας βαθειάς ύφεσης για την οποία οι αναλυτές της JP Morgan επιμένουν εδώ και καιρό - είναι αναπόφευκτο.
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πληθωρισμός θα πέσει, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η ανάπτυξη θα είναι μια χαρά».

Morgan Stanley

Ο CIO της τράπεζας, Mike Wilson, επεσήμανε ότι η αδυναμία της αγοράς να συνεχίσει ανοδικά μετά την εκρηκτική αύξηση κερδών που ανακοίνωσε η Nvidia αποτελεί ένα σοβαρό λόγο να μειώσουμε τις προοπτικές για τις μετοχές.
Όπως ο Lakos, προβλέπει πτώση των μετοχών για το υπόλοιπο της χρονιάς.
«Θυμηθείτε, οι αγορές κορυφώνουν στα καλά νέα και πέφτουν στα κακά νέα», είπε ο Wilson σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερα νέα από αυτά που έδωσε η Nvidia πριν λίγες μέρες.
Και είχαμε ένα αποτυχημένο ράλι.
Αυτό είναι άλλο ένα αρνητικό τεχνικό σήμα ότι το ράλι έχει εξαντληθεί.
Θα χρειαστούμε μια νέα ιστορία για να ενθουσιάσουμε τους ανθρώπους και δεν μπορώ να δω ποια θα είναι."
Το ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με τις ανακοινώσεις ορισμένων τεχνολογικών εταρειών, όπως η Nvidia και η Tesla, διευρύνθηκε πάρα πολύ χωρίς λόγο, εξήγησε.
Αυτή η αφήγηση δεν είναι όμως πια βιώσιμη και οι πολιτικές αποφάσεις της Fed είναι απίθανο να επιτρέψουν νέα άνοδο της αγοράς.
Σε αντίθεση με την πτώση του Wilson, ωστόσο, ο ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley, Andrew Slimmon, είπε sto CNBC ότι βλέπει τον S&P 500 να πλησιάζει τις 5.000 έως το τέλος του έτους — δηλαδή προβλέπει ουσιαστικά ένα νέο ράλι 11%.

Fundstrat

Ο Tom Lee του Fundstrat, ο οποίος έχει διατυπώσει αρκετές ακριβείς ανοδικές προβλέψεις φέτος, δήλωσε ότι ο S&P 500 θα ξεφύγει από την ατονία του Αυγούστου.
Αναμένει ότι ένα ράλι που θα κρατήσει περίπου ένα μήνα θα επαναφέρει τον δείκτη στα υψηλά του 2023, παρόλο που οι περισσότεροι άλλοι τραπεζικοί αναλυτές περιμένουν ένα υποτονικό Σεπτέμβριο.
Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, ο Lee επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας, η ενδεχομένη μη περαιτέρω αύξηση επιτοκίων από τη Fed και η υπερβολικά bullish διάθεση των επενδυτών είναι λόγοι ικανοί να τρφοδοτήσουν μια νέα άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς το Σεπτέμβριο.
«Πιστεύουμε ότι η πτωτική κίνηση της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα είναι περισσότερη απόδειξη της προκατάληψης των «γερακιών», είπε ο Lee.

Wedbush

Μια «παλιρροϊκή πλημμύρα χρήματος με έναυσμα την τεχνητή νοημοσύνη» πρόκειται να τροφοδοτήσει άλλο ένα ράλι στις μετοχές τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Dan Ives του Wedbush.
«Οι σκέψεις μας: παρά την επίμονη 10ετία και τη Fed, οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας θα πάνε ακόμη ψηλότερα», είπε στους πελάτες σε σημείωμά του, επικαλούμενος τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της Nvidia ως λόγο για να παραμείνουμε ανοδικοί στην τεχνολογία.
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί σαν πύραυλος που δίνει στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας μια κατακόρυφη τροχιά η οποία τους επόμενους 12-18 μήνες θα της στείλει στα ουράνια», πρόσθεσε ο Ives.

Jeremy Siegel

Η άνοδος της αγοράς εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη, ακόμα κι αν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ασταθείς μήνες συναλλαγών.
Κατά την άποψή του, ο S&P 500 μπορεί να έχει άλλη μια άνοδο ως 9% από τα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον ο Jerome Powell αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός πράγματι μειώνεται και εάν η Fed αναστείλει τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων....
«Πιστεύω ότι για το υπόλοιπο του έτους, είμαστε σταθεροί σε ανοδική πορεία», δήλωσε ο Siegel στο CNBC.
«Και αν o Powell δεν αυξήσει άλλο τα επιτόκια και πει ότι ο πληθωρισμός πέφτει, ο δείκτης S&P 500 μπορεί να έχει τελικά κέρδη 20% έως 25% για ολόκληρο το έτος».

David Rosenberg

Ο πρόεδρος της Rosenberg Research έγραψε σε ένα σημείωμα ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν υπό το βάρος ευρύτερων οικονομικών πιέσεων, που θα οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των ομολόγων και σε άνοδο των αποδόσεών τους.
«Δεν θα έχουμε άλλη άνοδο στην αγορά μετοχών», είπε. «Τα μετρητά είναι βασιλιάς».
Ο Rosenberg είπε ότι η επίμονα ισχυρή αγορά εργασίας δεν θα επιτρέψει την άνοδο του ποσοστού ανεργίας σε επίπεδα επαρκή ώστε η Fed να νιώσει άνετα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό θα πιέσει πτωτικά τις μετοχές.
Μάλιστα ο Rosemberg πρόσθεσε ότι οι δύο υποδείκτες του S&P 500 που έχουν τροφοδοτήσει το φετινό ράλι, των λιανικών πωλήσεων και των μεοχών τεχνολογίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τείνουν προς το χειρότερο μήνα τους.

Key Advisors Wealth Management

Οι μετοχές θα χάσουν ένα 10% ή περισσότερο σε περίπτωση νέας αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Yahoo Finance σε συνέντευξή του την περασμένα εβδομάδα.
Αυτό θα διαγράψει ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη 17% που είχε ο S&P 500 φέτος.
"Κανονικά θα δείτε διψήφια πτώση...όταν η αγορά τελικά τιμολογήσει την ύφεση", είπε ο Eddie Ghabour.
Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους που προέρχεται από τις πιστωτικές κάρτες και η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων από τον Οκτώβριο μπορεί να επιβαρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, κάτι που θα βλάψει τις οικονομικές προοπτικές αλλά δυνητικά θα φέρει τη Fed πιο κοντά στους στόχους της να επαναφέρει επιτέλους τον πληθωρισμό στο 2%, εξήγησε.
«Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι η καταστροφή της ζήτησης», είπε.
«Δεν βλέπω πώς μπορείς να παλλάξεις την κατάσταση μέχρι το επόμενο έτος χωρίς ύφεση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης