Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Θα αποφασίσω για γαλλική επέμβαση στον Νίγηρα μόνο μετά από συνομιλίες με τον ανατραπέντα πρόεδρο Bazoum

Macron: Θα αποφασίσω για γαλλική επέμβαση στον Νίγηρα μόνο μετά από συνομιλίες με τον ανατραπέντα πρόεδρο Bazoum
«Οι αποφάσεις -όποιες κι αν είναι- θα ληφθούν βάσει διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Bazoum», ανέφερε ο Macron
Σχετικά Άρθρα
Η Γαλλία θα λάβει αποφάσεις για τον Νίγηρα μόνο μετά από διαβούλευση με τον έκπτωτο πρόεδρο της χώρας Mohamed Bazoum τον οποίο το Παρίσι αναγνωρίζει ως τον μόνο νόμιμο αρχηγό κράτους, δήλωσε ο Emmanuel Macron.
«Οι αποφάσεις -όποιες κι αν είναι- θα ληφθούν βάσει διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Bazoum», ανέφερε ο Macron, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του για «τις γενναίες και σαφείς αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), η οποία καταδίκασε το πραξικόπημα που οδήγησε σε βαριές οικονομικές κυρώσεις και επιδιώκει να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη».
Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία φοβάται να απομονωθεί διπλωματικά λόγω της σκληρής ρητορικής της για τον Νίγηρα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν ανησυχεί, επειδή έμεινε πιστός στις αρχές του.

Η ανατροπή του Bazoum

Στις 26 Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών ανταρτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Mohamed Bazoum.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας, με επικεφαλής τον αρχηγό της προεδρικής φρουράς Abdourahmane Tchiani, δημιουργήθηκε για να διοικήσει τη χώρα.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της ECOWAS επέβαλαν σκληρές κυρώσεις κατά των ανταρτών, απαιτώντας να απελευθερώσουν τον Bazoum και απειλώντας να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία.
Στις αρχές Αυγούστου, οι στρατιωτικοί που ήρθαν στην εξουσία στον Νίγηρα κατήγγειλαν στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία και απαίτησαν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης