Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση του Ιράν σε Γαλλία και Macron: Επικεντρωθείτε στα εσωτερικά τα σας και αφήστε τις παρεμβάσεις στο Λίβανο

Προειδοποίηση του Ιράν σε Γαλλία και Macron: Επικεντρωθείτε στα εσωτερικά τα σας και αφήστε τις παρεμβάσεις στο Λίβανο
"Συμβουλεύω τον πρόεδρο Μακρόν να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Γαλλία αντί να ανησυχεί για θέματα ανάμιξης σε άλλες χώρες", δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του αντί να επικρίνει την Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος μιας επίσκεψής του στη Βηρυτό.
"Συμβουλεύω τον πρόεδρο Μακρόν να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Γαλλία αντί να ανησυχεί για θέματα ανάμιξης σε άλλες χώρες", δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σε σχέση με τον Λίβανο.
Τη Δευτέρα, ο Μακρόν, μιλώντας στους πρεσβευτές της Γαλλίας στο Ελιζέ, αναφέρθηκε "στις δραστηριότητες περιφερειακής αποσταθεροποίησης που έκανε το Ιράν τα τελευταία χρόνια".
Ο Μακρόν δήλωσε τότε ότι ένα από τα "βασικά στοιχεία" για μια "πολιτική λύση στον Λίβανο θα περάσει μέσα από μια διασαφήνιση των περιφερειακών αναμίξεων όπως αυτή του Ιράν" και εξήρε παρεμπιπτόντως τη δράση του ειδικού απεσταλμένου του στον Λίβανο, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο Λε Ντριάν αναμένεται στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο για να προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς παράγοντες να καταλήξουν σε συναίνεση για την εκλογή προέδρου, καθώς η χώρα δεν έχει πρόεδρο τους τελευταίους 10 μήνες.
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έπαιξε τον μεγαλύτερο εποικοδομητικό ρόλο στον Λίβανο και θα παραμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του Λιβάνου", δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, ο οποίος έδινε τη συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, κάλεσε τους Λιβανέζους αξιωματούχους να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας χωρίς καθυστέρηση.
Καμιά από τις δύο αντίπαλες ομάδες στο Κοινοβούλιο δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου, ούτε αυτή της ισχυρής Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από το Ιράν, ούτε αυτή των αντιπάλων της.

Συνάντηση Ιρανού ΥΠΕΞ με παλαιστινιακές παρατάξεις

Ο Ιρανός υπουργός συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, καθώς και με αντιπροσωπεία των επικεφαλής των παλαιστινιακών κομμάτων, συμμάχων του Ιράν, κυρίως της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, όπως και οι παλαιστινιακές παρατάξεις, τον διαβεβαίωσαν ότι θα απαντήσουν γρήγορα αν το Ισραήλ "διαπράξει μια τρέλα στον Λίβανο".
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Majadin, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποσχέθηκε υποστήριξη στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ κατά τη διάρκεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό.
Ο υπουργός είχε μεταβεί νωρίτερα στη Συρία, όπου έγινε δεκτός την Πέμπτη από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ, του οποίου το Ιράν είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης