Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν τη στρατιωτική βάση στη Niamey – Ζητούν να φύγουν τώρα οι Γάλλοι στρατιώτες

Νίγηρας: Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν τη στρατιωτική βάση στη Niamey – Ζητούν να φύγουν τώρα οι Γάλλοι στρατιώτες
Συνεχείς κινητοποιήσεις για την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από τον Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή (1/9/2023) κοντά σε μια στρατιωτική βάση όπου φιλοξενούνται οι γαλλικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Niamey, με αίτημα να αποχωρήσουν αμέσως οι Γάλλοι από τον Νίγηρα.
Η «καθιστική διαμαρτυρία» οργανώθηκε από το Κίνημα Μ62, έναν συνασπισμό οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που τάσσεται κατά της παρουσίας Γάλλων στρατιωτικών στον Νίγηρα.
Είχαν προηγηθεί και άλλες συγκεντρώσεις με παρόμοια αιτήματα μετά το στρατιωτικό κίνημα της 26ης Ιουλίου.
Οι διαδηλωτές κάθισαν σε χαλάκια και ψάθες, στη σκιά των σπιτιών που γειτονεύουν με τη βάση, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στις 3 Αυγούστου, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία, κατήγγειλαν πολλές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει στον Νίγηρα 1.500 στρατιώτες, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη χώρα αυτή.
Το στρατιωτικό καθεστώς ενημέρωσε την Τρίτη τη Γαλλία ότι θα απελαθεί ο Γάλλος πρεσβευτής, από τον οποίο η χούντα αφαίρεσε τη διπλωματική ασυλία. Νωρίτερα σήμερα κατήγγειλε «άλλη μια παρέμβαση» της Γαλλίας «στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα», με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξή του στον ανατραπέντα πρόεδρο Mohamed Bazoum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης