Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση από το ΝΑΤΟ: Στρατιωτικές ασκήσεις που επικεντρώνονται στην απώθηση Ρωσικών στόχων για πρώτη φορά στη Βαλτική

Πρόκληση από το ΝΑΤΟ: Στρατιωτικές ασκήσεις που επικεντρώνονται στην απώθηση Ρωσικών στόχων για πρώτη φορά στη Βαλτική
«Στέλνουμε στη Ρωσία ένα ξεκάθαρο μήνυμα επαγρύπνησης: Όχι όσο είμαστε εμείς εδώ», είπε ο αντιναύαρχος Γιαν Κρίστιαν Κάακ
Τα μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν στη Βαλτική Θάλασσα, με τη συμμετοχή περίπου 30 πλοίων και πάνω από 3.000 μελών στρατιωτικών δυνάμεων δυτικών χωρών, θα επικεντρωθούν για πρώτη φορά σε τρόπους απώθησης μιας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Στέλνουμε στη Ρωσία ένα ξεκάθαρο μήνυμα επαγρύπνησης: Όχι όσο είμαστε εμείς εδώ», είπε ο αντιναύαρχος Γιαν Κρίστιαν Κάακ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Η αξιόπιστη αποτροπή πρέπει να περιλαμβάνει την ικανότητα επίθεσης».
Τα γυμνάσια θα ξεκινήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες στις ακτές της Λετονίας και της Εσθονιάς.
Σε αυτά θα συμμετάσχουν στρατιωτικές δυνάμεις από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, τη Σουηδία που αναμένεται να γίνει μέλος της Συμμαχίας, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν αμφίβιες επιχειρήσεις, πλήγματα από τη θάλασσα στη στεριά και τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαδρομών μέσω της Βαλτικής Θάλασσας
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα στείλει το Mesa Verde, ένα πλοίο μήκους άνω των 200 μέτρων, σχεδιασμένο να μεταφέρει και να αποβιβάζει περίπου 800 πεζοναύτες σε μια αμφίβια επίθεση.
«Η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από τις θαλάσσιες οδούς εφοδιασμού μέσω της Βαλτικής Θάλασσας», σημείωσε ο Γερμανός αντιναύαρχος.
«Αν αποκλειστεί ο Διάδρομος Σουβάλκι - και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι και μια σιδηροδρομική γραμμή - τότε θα μείνουμε μόνο με τις θαλάσσιες διαδρομές και από εκεί θα πρέπει να περάσουμε».
Ο Διάδρομος Σουβάλκι, ένας στενός χερσαίος διάδρομος περίπου 65 χιλιομέτρων, είναι η μόνη χερσαία σύνδεση των κρατών της Βαλτικής με την Πολωνία και την κύρια επικράτεια του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Τα γυμνάσια είναι τα πρώτα τέτοιας κλίμακας στα οποία θα ηγηθεί το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, το μεγαλύτερο ΠΝ στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Κάακ από το νέο αρχηγείο του γερμανικού ΠΝ στο Ρόστοκ, το οποίο μόλις τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η Γερμανία στοχεύει να παραχωρήσει την εγκατάσταση στο ΝΑΤΟ για περιφερειακό αρχηγείο ναυτικών δυνάμεων, ικανό να ηγηθεί επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Βαλτική Θάλασσα σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.
Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ φέτος και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.
Αυτές οι δύο σκανδιναβικές χώρες εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας και κινήθηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αυτό έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας, που ανήκουν σε κράτη που τηρούσαν ουδετερότητα από την περίοδο του Ναπολέοντα.
Εκτός από τις μικρής έκτασης ακτές της Ρωσίας, ολόκληρη η ακτή θα ανήκει σύντομα σε μέλη του ΝΑΤΟ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης