Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργία: Υπό καθαίρεση η φιλοδυτική πρόεδρος Zourabichvili ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Γεωργία: Υπό καθαίρεση η φιλοδυτική πρόεδρος Zourabichvili ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται την ένταξη της χώρας στην ΕΕ
Το κυβερνών κόμμα απαγόρευσε στη Ζουραμπισβίλι να επισκεφθεί προσεχώς δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ουκρανία
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία καθαίρεσης της φιλοδυτικής προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, την ώρα που εκείνη βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προκαλώντας την πολλοστή πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα που διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με τη Μόσχα.
«Πήραμε αυτήν την απόφαση» επειδή «υπονομεύεται το κράτος δικαίου όταν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος», εξήγησε ο πρόεδρος του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», Ιρακλί Κομπαχίτζε, μιλώντας σε δημοσιογράφους για την πρόεδρο.
Η Ζουραμπισβίλι εξελέγη το 2018 με τη στήριξη αυτού του κόμματος αλλά πλέον αντιτίθεται στην πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία και πολλαπλασίασε τα ταξίδια της στο εξωτερικό, με στόχο να εξασφαλίσει για τη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Σήμερα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Ο Μισέλ υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου να χορηγήσει στη Γεωργία προοπτική ένταξης ήταν μια «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο η χώρα αυτή να εμβαθύνει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης και την απολιγαρχοποίηση, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προωθήσει τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης.
Το κυβερνών κόμμα απαγόρευσε στη Ζουραμπισβίλι να επισκεφθεί προσεχώς δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ουκρανία.
Παρά την άρνηση του κόμματος, η πρόεδρος πήγε ήδη στο Βερολίνο, την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό της, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα ξεκινά διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Η διαδικασία προβλέπει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να του δώσει το δικαίωμα να προσφύγει στο κοινοβούλιο, όπου η πρόταση του κόμματος θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών.
Το Γεωργιανό Όνειρο έχει 90 έδρες και θα πρέπει να πείσει δέκα βουλευτές της αντιπολίτευσης για να γίνει αυτό, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.
Το κόμμα υποστηρίζει ότι η πρόεδρος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της παρά μόνο «με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης».
Ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία ήταν πολύ δύσκολες αφού η δεύτερη στράφηκε προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το 2004 και ιδίως μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση του 2008, αφού η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών, η παρούσα κυβέρνηση του Ιρακλί Γκαριμπασβίλι ξεκίνησε πέρσι μια προσέγγιση με τις ρωσικές αρχές.
Η πολιτική αυτή ανησυχεί ένα μέρος της κοινωνίας και βρίσκει αντίθετη την πρόεδρο Ζουραμπισβίλι, η οποία πιστεύει ότι το μέλλον της χώρας της βρίσκεται στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης