Διεθνή

Μ. Βρετανία: Οι Ρώσοι θωρακίζουν με εξελιγμένα συστήματα τη γέφυρα της Κριμαίας μετά τα χτυπήματα της Ουκρανίας

Μ. Βρετανία: Οι Ρώσοι θωρακίζουν με εξελιγμένα συστήματα τη γέφυρα της Κριμαίας μετά τα χτυπήματα της Ουκρανίας
Οι Ρώσοι προχωρούν σε εξελιγμένα αμυντικά έργα για την οχύρωση της γέφυρας της Κριμαίας - κάτι που επιβεβαιώνεται και από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας φέρεται να ενισχύουν τη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη χώρα με την Κριμαία, σε μια ολοένα εντεινόμενη προσπάθεια να προστατεύσουν τον ζωτικής σημασίας διάδρομο από τις ουκρανικές επιθέσεις μέσω νέας στρατιωτική υποδομή της Μόσχας γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Τα σχετικά έργα εξελιγμένης αμυντικής οχύρωσης επιβεβαιώνουν και οι Βρετανοί.
Ειδικότερα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί μια σειρά από προφυλακτικά μέτρα, όπως γεννήτριες καπνού και υποβρύχια εμπόδια, παράλληλα με μέτρα ενεργητικής άμυνας, όπως συστήματα αεράμυνας», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών πολέμου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή (1/9).
Η ρωσική κίνηση έχει σχεδιαστεί για να «ενισχύει τη δυνατότητα επιβίωσης» της γέφυρας της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων —της μεγαλύτερης στην Ευρώπη— και επίσης να προστατεύει τα πορθμεία που μεταφέρουν στρατεύματα και όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση.
Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι από τις 29 Αυγούστου, έχει δημιουργηθεί ένα υποβρύχιο φράγμα χρησιμοποιώντας βυθισμένα πλοία για να εμποδίσει τα θαλάσσια drones.
Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από ένα δεκαπενθήμερο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποίησαν τα άνευ πληρωμάτων πλοία για να χτυπήσουν τη γέφυρα της Κριμαίας, προκαλώντας σημαντική ζημιά στη δομή της.
«Εργαζόμαστε σε μια σειρά από νέες ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας», είχε δηλώσει τότε ο Vasyl Malyuk, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών SBU της Ουκρανίας.
«Σας υπόσχομαι ότι θα είναι συναρπαστικό, ειδικά για τους εχθρούς μας», τόνισε με νόημα.
Η Μόσχα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση μέσω του στρατηγικού στενού του Κερτς για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά της που πολεμούν στις πρώτες γραμμές στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Εντούτοις, πέραν της πρακτικής της σημασίας, είναι επίσης σύμβολο του ρωσικού ελέγχου στην κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο, που διάνοιξε ο Πρόεδρος Vladimir Putin το 2018 — τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy τον περασμένο μήνα, μετά από μια σειρά εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην περιοχή, είπε ότι ο πόλεμος της Μόσχας στη χώρα του «άρχισε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία», δεσμευόμενος να απελευθερώσει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης