Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι προσδοκίες για «παύση» από Fed - Αύξηση ανεργίας και... απασχόλησης τον Αύγουστο του 2023

Ενισχύονται οι προσδοκίες για «παύση» από Fed - Αύξηση ανεργίας και... απασχόλησης τον Αύγουστο του 2023
Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ωστόσο η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά
Σχετικά Άρθρα
Ενισχύονται οι προσδοκίες για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, μετά τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ για την αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, η αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο του 2023 ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, αλλά αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα για τους δύο προηγούμενους μήνες.
Πιο αναλυτικά, η οικονομία πρόσθεσε 187.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή (1/9/2023) το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα με αύξηση κάτω από 200.000. Τα στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά 110.000 συνολικά.
Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά για ενδείξεις χαλάρωσης στην αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς οι θέσεις εργασίας και η αύξηση των μισθών συμβάλλουν καθοριστικά στον πληθωρισμό.
Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε επίσης στο 3,8%, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι θα παρέμενε σταθερό κοντά σε χαμηλά πολλών δεκαετιών στο 3,5%.
Οι μέσες ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά πολύ πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με την επίτευξη του στόχου της Fed για πληθωρισμό 2%.
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραματικά από την κορύφωσή του, που ξεπέρασε το 9% πέρυσι, με τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται τελευταία στο 3,2% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ισχύς στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την κάλυψη του εναπομείναντος χάσματος για την επίτευξη του στόχου της Fed για τον πληθωρισμό.
«Η ανθεκτική αγορά εργασίας ήταν ένας από τους πιο σαφείς κινδύνους για μια διαρκή χαλάρωση του πληθωρισμού», σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι οικονομολόγοι της Citi Andrew Hollenhorst και Veronica Clark. «Οι περισσότεροι αξιωματούχοι [αναμένουν] κάποια χαλάρωση της αγοράς εργασίας και αύξηση του ποσοστού ανεργίας ακόμη και σε ένα ιδανικό σενάριο "μαλακής προσγείωσης"».
Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ζήτηση εργασίας χαλαρώνει, με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας να μειώνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι λιγότερο σίγουρες. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αποτιμούσαν μια πιθανότητα ελαφρώς μικρότερη του 50% να αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης