Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια του κραχ ένας ακόμη κολοσσός στην Κίνα - Φόβοι για τα ομόλογα της Country Garden

Στα όρια του κραχ ένας ακόμη κολοσσός στην Κίνα - Φόβοι για τα ομόλογα της Country Garden
Η Country Garden που εδρεύει στο Foshan επιβλέπει τετραπλάσια έργα ιδιοκτησίας από την Evergrande
Η κινεζική αγορά ακινήτων βιώνει άλλο ένα πιθανό γεγονός "μαύρου κύκνου" καθώς η Country Garden, κάποτε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, μπαίνει σε μια κρίση που απειλεί να ξεπεράσει τον αντίκτυπο του Ομίλου China Evergrande.
Η Country Garden που εδρεύει στο Foshan βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο επειδή επιβλέπει τετραπλάσια έργα ιδιοκτησίας από την Evergrande.
Η ύφεση των στεγαστικών κατοικιών της Κίνας επιτείνει τις ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομία της, με σημάδια δευτερογενών επιπτώσεων που κυμαίνονται από χαμένες πληρωμές σε μεγάλες σκιώδεις τράπεζες έως ξεπούλημα ομολόγων μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ.

Κρίση ρευστότητας και χαμένες πληρωμές

Η Country Garden αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με επενδυτές ομολόγων και τραπεζικά ιδρύματα για την παράταση των λήξεων και τη διασφάλιση της οικονομικής της θέσης.
Η εταιρεία έχει ήδη χάσει τις πληρωμές τόκων για ορισμένα ομόλογα σε δολάρια.
Σημαντικές ημερομηνίες πλησιάζουν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας των κατόχων ομολόγων σε γιουάν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την παράταση της προθεσμίας πληρωμής ενός ομολόγου που λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η εταιρεία πρέπει να διαχειριστεί το τέλος των περιόδων χάριτος για συνολικά 22,5 εκατομμύρια δολάρια σε κουπόνια δολαρίων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τα ομόλογα της Country Garden διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.
Ένας τίτλος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που πρόκειται να λήξει τον Ιανουάριο διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή σε λιγότερο από 13 σεντς στο δολάριο.
Η εταιρεία είδε επίσης τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 67% φέτος.
Παρά την αύξηση των εσόδων κατά 39%, η εταιρεία παρουσίασε καθαρή ζημία 48,9 δισεκατομμυρίων γιουάν (6,72 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με κέρδος 612 εκατομμυρίων γιουάν ένα χρόνο νωρίτερα.

Έλλειψη Προληπτικών Μέτρων

Σε πρόσφατη κατάθεση, η Country Garden παραδέχτηκε την έλλειψη έγκαιρης δράσης για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της αγοράς.
Επίσης, παραδέχτηλε ότι υποτίμησε τους κινδύνους που συνδέονται με την έντονη εστίασή της σε αγορές ακινήτων χαμηλότερης βαθμίδας.
«Η βαθύτητα και η επιμονή της πτωτικής τάσης της αγοράς εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εταιρεία», ανέφερε η κατάθεση.

Βασικά οικονομικά μεγέθη:
- Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 39,4% στα 226,3 δισεκατομμύρια γιουάν.
- Η βασική καθαρή ζημιά ήταν 45,3 δισεκατομμύρια γιουάν, σε πλήρη αντίθεση με το βασικό καθαρό κέρδος 4,9 δισεκατομμυρίων γιουάν πέρυσι.
- Οι συνολικές οφειλές συρρικνώθηκαν ελαφρά σε περίπου 257,9 δισεκατομμύρια γιουάν, αλλά περίπου 108 δισεκατομμύρια γιουάν θα πρέπει να λήξουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
- Το υπόλοιπο μετρητών μειώθηκε στα 130,6 δισεκατομμύρια γιουάν, συμπεριλαμβανομένων 29,5 δισεκατομμυρίων γιουάν σε περιορισμένη μορφή.

Τι ακολουθεί για την κινεζική οικονομία;

Η πτώση των ακινήτων στην Κίνα έχει δεχθεί άλλο ένα χτύπημα με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να μειώνονται περισσότερο τον περασμένο χρόνο από τον Ιούλιο.
Παρά την πρόσφατη χαλάρωση των πολιτικών για τα στεγαστικά δάνεια από την κεντρική κυβέρνηση, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αυτά τα μέτρα θα είναι επαρκή για να σταματήσουν την οικονομική παρακμή.
Οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας φέρεται να ετοιμάζονται επίσης να μειώσουν τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων και καταθέσεων για να τονώσουν την ανάπτυξη.
Η εξελισσόμενη κρίση στην Country Garden προσθέτει άλλο ένα επίπεδο συναγερμού στις οικονομικές προκλήσεις της Κίνας και εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης θα ήταν εκτεταμένες, επηρεάζοντας όχι μόνο τον τομέα των ακινήτων αλλά και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική ανάπτυξη τόσο εντός της Κίνας όσο και παγκοσμίως, έχουν αναφέρει οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης