Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron με βλέψεις δικτατορίσκου: «Καταραμένη βλακεία» το όριο δύο θητειών για τον Γάλλο Πρόεδρο

Macron με βλέψεις δικτατορίσκου: «Καταραμένη βλακεία» το όριο δύο θητειών για τον Γάλλο Πρόεδρο
Ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε κριτική στο όριο των δύο θητειών κατά τη διάρκεια σύσκεψής της γαλλικής προεδρίας με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατήγγειλε το συνταγματικό όριο δύο θητειών -πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος θα έχει αποχωρήσει ως το 2027- ως «καταραμένη βλακεία», σε σχόλια σε μια συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Jean-Luc Melanchon, ο Macron είπε απογοητευμένος πως είναι μία «καταραμένη βλακεία το ότι κάποιος δεν μπορούσε να επανεκλεγεί», λόγια που επιβεβαιώθηκαν επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP από δύο άλλους συμμετέχοντες στην σύσκεψη.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία, όπως και στις ΗΠΑ, οι πρόεδροι δεν μπορούν να εκλεγούν για περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακρόν πρόκειται να γίνει ο νεότερος πρώην πρόεδρος της χώρας, σε ηλικία μόλις 49 ετών.
Η προθεσμία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η εξουσία του Γάλλου προέδρου αποδυναμώνεται ήδη με τους σύμμαχους του αλλά και τους υποστηρικτές του να αρχίζουν να κοιτάζουν μπροστά σε ένα μέλλον χωρίς αυτόν στο τιμόνι της Γαλλίας.
Ο Macron φέρεται να εξέφρασε την απογοήτευσή του για το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο σε μια συνάντηση που κάλεσε με ηγέτες κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα ώστε να συζητηθούν πιθανούς τομείς πολιτικής στους οποίους θα μπορούσαν να εργαστούν.
Επί του παρόντος, η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά ένα αδιέξοδο κοινοβούλιο επειδή οι δυνάμεις του Macron δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πέρασαν 12 ώρες κλεισμένοι σε συνομιλίες την Τετάρτη, χωρίς πρόσβαση στα τηλέφωνά τους, για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων όπως η Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη και η θεσμική μεταρρύθμιση.
Ο πρόεδρος φέρεται να απαντούσε σε πρόταση του ακροδεξιού ηγέτη Jordan Bardella, ο οποίος πρότεινε μια μόνο επταετή προεδρική θητεία για τη γαλλική προεδρία.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που σύμμαχος του Macron εκφράζει απογοήτευση για το όριο των δύο θητειών.
Τον Ιούνιο, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου RIchard Ferrand δήλωσε ότι ήταν ενάντια στους κανόνες, καθώς περιορίζουν την «έκφραση της λαϊκής βούλησης».
Τα σχόλιά του κατακεραυνώθηκαν τόσο από την πολιτική δεξιά όσο και από την αριστερά, με ορισμένους εξ αυτών να κατηγορούν το προεδρικό στρατόπεδο ότι παρασύρεται προς τον αυταρχισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης