Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novak (Ρωσία): Συμφωνία με OPEC+ για μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου

Novak (Ρωσία): Συμφωνία με OPEC+ για μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022…
Η Ρωσία συμφώνησε με τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου ενώ θα ανακοινώσει νέες παραμέτρους την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak στον Πρόεδρο Vladimir Putin την Πέμπτη.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές παράλληλα με τη Σαουδική Αραβία πέρα από τις υπάρχουσες μειώσεις του ΟΠΕΚ+, οπότε το μήνυμα από τη Μόσχα δείχνει ότι και τα δύο έθνη μπορεί να παρατείνουν αυτές τις εθελοντικές περικοπές μέχρι τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο Putin ρώτησε τον Novak εάν είχε συμφωνήσει με τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Novak απάντησε: «Έχουμε συμφωνήσει, αλλά θα ανακοινώσουμε τις κύριες παραμέτρους την επόμενη εβδομάδα, δημόσια».
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022 για να ενισχύσουν την αγορά ενώ τον Ιούνιο επέκτεινε τους περιορισμούς προσφοράς μέχρι το 2024.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 5% της παραγωγής της τον Αύγουστο και κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο.
Ο Novak είπε ότι η Ρωσία μπορεί να παρατείνει τις περικοπές μέχρι τον Οκτώβριο, αν και ήταν πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα παρακάμψει μια εθελοντική μείωση πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την είδηση των επερχόμενων περικοπών στην παραγωγή των χωρών του OPEC+, όσο και από τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, κινούνται ανοδικά.
Πιο ειδικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, κερδίζει 0,69%, στα 85,83 δολ. το βαρέλι.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου, κερδίζει 1,13%, στα 82.56 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης