Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carrefour: Τρόφιμα από… χρυσάφι και «τσουνάμι» λιτότητας – Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πια ούτε τα βασικά...

Carrefour: Τρόφιμα από… χρυσάφι και «τσουνάμι» λιτότητας – Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πια ούτε τα βασικά...
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard, προειδοποίησε «βλέπουμε ένα τσουνάμι λιτότητας»
Σχετικά Άρθρα
Όσο περνά ο καιρός η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως θυμίζει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα: όσο επιδεινώνεται τόσο περισσότερους επαίνους απαιτούν και παίρνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – νομισματικής τε και δημοσιονομικής.
Πράγματι, οι περισσότεροι πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη αρχίζουν να συνειδητοποιούν αργά αλλά και οδυνηρά ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα…
Παρότι, λοιπόν, σε απόλυτες τιμές θα σημειώνει νέα ρεκόρ κάθε μήνα, μέχρι να καταρρεύσει η οικονομία και οι αγορές σε ένα δευτερόλεπτο μεγάλη κατάθλιψη...

... οι κυβερνήσεις πάνε τον Goebbels σε ακραίο επίπεδο, επαναλαμβάνοντας το γελοίο ψέμα «ότι τα πράγματα δεν ήταν ποτέ καλύτερα» τόσες φορές, που οι άνθρωποι μπορεί απλώς να αρχίσουν να το πιστεύουν.
Εν τω μεταξύ, «Οι φτωχοί πολίτες στις ΗΠΑ φτάνουν στο σημείο ακόμα και να παραλείπουν γεύματα, αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ρεύματος και δεν πληρώνουν ενοίκια – και όλα αυτά στην εποχή των Bidenomics».
Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλού τα πράγματα είναι καλύτερα.
Ναι, ενώ οι ΗΠΑ ολισθαίνουν προς την τελική σοσιαλιστική (και κομμουνιστική-κλεπτοφασιστική σύμφωνα με ορισμένους) κατάρρευση, ο σοσιαλιστικός παράδεισος που είναι η Γαλλία έχει φτάσει ήδη σε αυτό το σημείο…

Ακρίβεια

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour, οι υψηλές τιμές αναγκάζουν τους καταναλωτές να προβαίνουν σε «τεράστιες περικοπές» σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για βασικά αγαθά, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να καθυστερήσει έναν νόμο που θέτει ανώτατο όριο στις εκπτώσεις τιμών τις οποίες μπορούν να προσφέρουν οι λιανοπωλητές.
Μιλώντας την Τρίτη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard, προειδοποίησε «βλέπουμε ένα τσουνάμι λιτότητας στη Γαλλία», προσθέτοντας ότι «όταν τα βασικά είδη δεν είναι πλέον προσβάσιμα, όταν οι άνθρωποι μένουν χωρίς βασικά αγαθά, πρέπει να δράσουμε».
Τα σχόλια, τα οποία επικαλέστηκε το Reuters, το οποίο οδήγησε τις μετοχές της Carrefour σε πτώση άνω του 4%, ήταν το τελευταίο άλμα σε ένα παιχνίδι μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των λιανοπωλητών σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την αύξηση του κόστους ζωής.
Καθώς το πληθωριστικό σοκ στην Ευρώπη υποχωρεί -έστω και για λίγο- η Γαλλία βλέπει μικρή πτώση των τιμών από πολλές χώρες λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού των τροφίμων από τον Μάρτιο.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να οδηγήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων -περισσότερο από το διπλάσιο του συνολικού πληθωρισμού στη Γαλλία του 5,1% τον Ιούλιο- σε καθοδική πορεία, φοβούμενη ότι τα υψηλά επίπεδά του θα υπονομεύσουν την εύθραυστη καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ο Bompard, ο οποίος ήταν μεταξύ των στελεχών της Γαλλίας που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire την Τετάρτη για να συζητήσουν πώς να μειώσουν τις τιμές, είπε ότι θα ζητήσει ένα χρόνο μορατόριουμ για την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ.
Ο λεγόμενος νόμος Descrozaille, ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, επεκτείνει το όριο του 34% στις εκπτώσεις που μπορούν να προσφέρουν οι έμποροι λιανικής σε τρόφιμα για προϊόντα ομορφιάς, υγιεινής και περιποίησης.
Ο Bompard, ο οποίος μείωσε τις τιμές για να κερδίσει ξανά τους καταναλωτές ενόψει του σκληρού ανταγωνισμού, είπε ότι ενώ σήμερα η Carrefour είναι ελεύθερη να πουλάει απορρυπαντικό με έκπτωση 60%, δεν θα μπορεί πλέον να το κάνει όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
Ο δηλωμένος στόχος του νόμου ήταν να προστατεύσει τους μικρούς παραγωγούς στις διαπραγματεύσεις τιμών με τους λιανοπωλητές.
Ωστόσο, κολοσσοί όπως η Carrefour λένε ότι περιορίζει τη διαπραγματευτική τους ισχύ με μεγάλους προμηθευτές ενώ επεσήμανε ότι οι νέοι κανόνες ωφελούν μόνο πολυεθνικές όπως η Procter & Gamble, η Henkel και η Unilever.
«Είναι σαν ένα ακόμη κυβερνητικό τέχνασμα για να ωφεληθούν οι εταιρείες σε βάρος των απλών ανθρώπων» συμπλήρωσε.
«Βλέπουν τα περιθώριά τους να αυξάνονται ενώ οι Γάλλοι βρίσκονται σε κατάσταση στέρησης», είπε ο Bompard.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία»

Από τη μεριά του οι υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με εμπόρους λιανικής και παραγωγούς τροφίμων στη μάχη κατά του πληθωρισμού, όμως ξεχώρισε τις Unilever, Nestle και PepsiCo οι οποίες είναι μεταξύ των εταιριών που όπως είπε αρνήθηκαν να "συνεργαστούν" με τη συμφωνία.
Οι επιχειρήσεις λιανικής δεσμεύθηκαν να παγώσουν ή να μειώσουν τις τιμές σε 5.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης, δήλωσε ο Le Maire σε τηλεοπτική συνέντευξη έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών με εκτελεστικά στελέχη του τομέα.
Είπε επίσης πως οι επιχειρήσεις λιανικής συμφώνησαν να επισπεύσουν τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τις τιμές --που αρχικά επρόκειτο να γίνουν τον επόμενο χρόνο-- ώστε να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο με προοπτική να εφαρμοστούν οι μειώσεις τιμών από τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης