Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν για πρώτη φορά - Ο Biden σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα - «Σε ετοιμότητα» το Πεκίνο

ΗΠΑ: Στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν για πρώτη φορά - Ο Biden σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα - «Σε ετοιμότητα» το Πεκίνο
Ο κινεζικός στρατός «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάτι τέτοιο» απαντά σε υψηλούς τόνους το Πεκίνο
Η διοίκηση Biden ενέκρινε χρηματοδότηση αποστέλλοντας, έτσι για πρώτη μεταφορά αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συνήθως πρρορίζεται για «κυρίαρχα έθνη», σύμφωνα με ειδοποίηση που εστάλη στο Κογκρέσο την Τρίτη.
Το πακέτο - το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ανέρχεται συνολικά σε 80 εκατομμύρια δολάρια και θα πληρωθεί από τους αμερικανούς φορολογούμενους.
«Το FMF θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ικανοτήτων αυτοάμυνας της Ταϊβάν μέσω της κοινής και συνδυασμένης αμυντικής ικανότητας και της ενισχυμένης ευαισθητοποίησης στον θαλάσσιο τομέα και της ικανότητας θαλάσσιας ασφάλειας», ανέφερε το υπουργείο στην ειδοποίησή του προς το Κογκρέσο.
Σημειώνεται πως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την σχετική αποστολή στρατιωτικού υλικού.
«Σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν και τη μακροχρόνια πολιτική μας για την «ενιαία Κίνα», η οποία δεν έχει αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στην Ταϊβάν αμυντικά άρθρα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διατηρήσει μια επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNN.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαρκές συμφέρον για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, τα οποία είναι κρίσιμα για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία» συμπλήρωσε.
Η εν λόγω εξέλιξη στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν προκάλεσε, βεβαίως, την οργισμένη απάντηση της Κίνας, η οποία ισχυρίζεται ότι το αυτοδιοικούμενο νησί είναι δική της επικράτεια.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την Πέμπτη «έντονη δυσαρέσκεια» και «σθεναρή αντίθεση» για την πώληση όπλων, η οποία, όπως τόνισε, βλάπτει «την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας» και υπονομεύει «την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».
Προέτρεψε, δε, τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές συνδέσεις ΗΠΑ-Ταϊβάν και να εξοπλίζουν την Ταϊβάν» και «να σταματήσουν να δημιουργούν εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας επέκρινε επίσης την πώληση, λέγοντας ότι ο κινεζικός στρατός «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο,το πακέτο πιθανότατα θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εναέριας και παράκτιας άμυνας, άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, άμυνας στον κυβερνοχώρο, drones, στρατιωτικής εκπαίδευσης, ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στρατιωτών και πυρομαχικών.
Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να φτάσει η στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν, καθώς ο εξοπλισμός θα εγκριθεί σε μελλοντικές αγορές εξοπλισμού από το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με τον νόμο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ταϊβάν που ψηφίστηκε πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξουσιοδοτείται να δαπανά έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική επιχορήγηση βοήθειας στο νησί από το 2023 έως το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης