Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία - Κίνα - BRICS: Στα πρόθυρα σύγκρουσης με αφορμή έναν χάρτη - Ποιες είναι οι αμφισβητούμενες περιοχές

Ινδία - Κίνα -  BRICS: Στα πρόθυρα σύγκρουσης με αφορμή έναν χάρτη - Ποιες είναι οι αμφισβητούμενες περιοχές
«Παλιά συνήθεια της Κίνας η διεκδίκηση εδαφών που ανήκουν σε άλλες χώρες» τονίζει με νόημα ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών
Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα (31/8) ότι έχει υπέβαλε τις  «έντονες διαμαρτυρίες» της προς την Κίνα για έναν νέο χάρτη που διεκδικεί μέρος της επικράτειάς της.
Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο χάρτης δείχνει το βορειοανατολικό κρατίδιο Arunachal Pradesh και το αμφισβητούμενο οροπέδιο Aksai Chin ως έδαφος της Κίνας.
Ο εν λόγω χάρτης, που ανακοινώνεται και ενημερώνεται τακτικά από την Κίνα από το 2006, δημοσιεύτηκε από το κινεζικό υπουργείο φυσικών πόρων τη Δευτέρα.
«Απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς καθώς δεν έχουν βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Arindam Bagchi.
Πρόσθεσε ότι τέτοια βήματα από την Κίνα «απλώς περιπλέκουν την επίλυση του ζητήματος των συνόρων».
Από την πλευρά του το Πεκίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα.
Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της Κίνας "παράλογο".
"Η Κίνα έχει δημοσιεύσει ακόμη και στο παρελθόν χάρτες που διεκδικούν εδάφη που δεν είναι της Κίνας, τα οποία ανήκουν σε άλλες χώρες. Αυτή είναι μια παλιά τους συνήθεια", είπε την Τρίτη στο τηλεοπτικό κανάλι NDTV.
Η διαμαρτυρία της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Μπρικς στη Νότια Αφρική.
Ένας Ινδός αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να «εντείνουν τις προσπάθειες για ταχεία απεμπλοκή και αποκλιμάκωση» κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων.
Πάντως η Ινδία συχνά αντιδράει με οργή στις προσπάθειες της Κίνας να διεκδικήσει το έδαφός της.
Η πηγή της έντασης μεταξύ των γειτόνων είναι τα αμφισβητούμενα σύνορα μήκους 3.440 χιλιομέτρων (2.100 μίλια) de facto κατά μήκος των Ιμαλαΐων - που ονομάζεται Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, ή LAC - τα οποία οριοθετούνται ελάχιστα.
Η παρουσία ποταμών, λιμνών και χιονιού σημαίνει ότι η γραμμή μπορεί να μετατοπιστεί κατά τόπους ανάλογα με τις περιστασιακές γεωφυσικές συνθήκες.
Στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έρχονται αντιμέτωποι σε πολλά σημεία, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις - η τελευταία φορά ήταν τον Δεκέμβριο, όταν ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συγκρούστηκαν κατά μήκος των συνόρων στην πόλη Tawang.
Η Κίνα λέει ότι θεωρεί ολόκληρο το Arunachal Pradesh έδαφός της, αποκαλώντας το, μάλιστα "Νότιο Θιβέτ" - έναν ισχυρισμό που η Ινδία απορρίπτει κατηγορηματικά.
Την ίδια στιγμή, η Ινδία διεκδικεί το οροπέδιο Ακσάι Τσιν στα Ιμαλάια, το οποίο ελέγχεται από την Κίνα.
Τον Απρίλιο, το Δελχί αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες της Κίνας να μετονομάσει 11 μέρη στο Arunachal Pradesh, λέγοντας ότι το κράτος θα είναι πάντα «ένα αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο μέρος της Ινδίας».
Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας έχουν επιδεινωθεί από το 2020, όταν τα στρατεύματά τους ενεπλάκησαν σε μια θανατηφόρα σύγκρουση στην κοιλάδα Galwan στο Ladakh - ήταν η πρώτη μοιραία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών από το 1975.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης