Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «αλεπού της Ομάχα» Warren Buffett γίνεται 93 ετών και στέλνει την Berkshire Hathaway και τις επενδύσεις σε νέα ύψη...

H «αλεπού της Ομάχα» Warren Buffett γίνεται 93 ετών και στέλνει την Berkshire Hathaway και τις επενδύσεις σε νέα ύψη...
Η προτιμώμενη περίοδος διακράτησης ενός asset, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι για πάντα...
Ο Warren Buffett ανέλαβε τον έλεγχο της Berkshire Hathaway το 1965…
Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα, με την «αλεπού της Ομάχα» να κλείνει την Τετάρτη 30 Αυγούστου τα 93 του χρόνια, ο όμιλός του είναι ισχυρότερος από ποτέ…
Οι μετοχές της Berkshire σημείωσαν άνοδο σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που καθιστά την εταιρεία τη μεγαλύτερη εκτός τεχνολογίας με βάση την κεφαλαιοποίησή της.
Τον περασμένο χρόνο, ο Buffett ήταν εξαιρετικά δραστήριος… προσελκύοντας με μια σειρά από έξυπνες κινήσεις πολλούς οπαδούς: από την αγορά υποτιμημένων ιαπωνικών μετοχών έως την επιδέξια πλοήγηση στην αύξηση των επιτοκίων.
«Είναι ακόμα στην κορυφή.
Η διανοητική του οξύτητα είναι πιο έντονη από ποτέ» είπε ο David Kass, καθηγητής οικονομικών στο Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Ο Buffett ξεχώρισε ως ένας από τους επενδυτές που κατάφεραν να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, χάρη στο βουνό των μετρητών του - 147 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου.
Η τεράστια στοίβα μετρητών του, η οποία κατά καιρούς αποτελεί πεδίο ανησυχίας, απολαύει σημαντικής απόδοσης καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ξεπερνούν το 5%.
Εν τω μεταξύ, ο θρυλικός επενδυτής στηρίζεται στην αγαπημένη του μετοχή Apple, η οποία έχει πλέον καταλάβει το ήμισυ του μετοχικού χαρτοφυλακίου της Berkshire μετά το ράλι του 40% φέτος.
Ο Buffett θεωρεί τον κατασκευαστή των iPhone με μια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων ενώ είπε ότι τον ελκύουν τα μεγάλα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Το στοίχημα στην Apple έχει δώσει στην Berkshire… πάνω από 100 δισεκ. δολ. από το 2016 και εξής.

«Πρωτοποριακή» επένδυση

Ο Buffett έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του σε πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους, ένα στοίχημα που έκανε τον Chamath Palihapitiya να τον αποκαλεί «ο GOAT» (greatest of all time – «ο σπουδαιότερος όλων διαχρονικά»).
Ο Buffett ταξίδεψε και στην Ιαπωνία με τον διάδοχό του Greg Abel, την πρώτη του φορά μετά από 11 χρόνια, για να συναντηθεί με τους επικεφαλής αυτών των εταιρειών και να τους παράσχει εκ τους σύνεγγυς την υποστήριξή του.
«Είναι πρωτοποριακό με την έννοια ότι δεν γνωρίζω κάποιον εξέχοντα επενδυτή, διαχειριστή αντιστάθμισης κινδύνου που επενδύει στην Ιαπωνία», είπε ο Kass.
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον επί δεκαετίες, και αυτές οι εταιρείες απλώς αγνοήθηκαν».
Οι Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui και Sumitomo έχουν μια δομή όπως η Berkshire, και υπήρξαν σταθεροί μερισματοδότες και παραγωγοί κερδών.
Ο Palihapitiya της Social Capital είπε ότι αυτό που κάνει το trading τόσο λαμπρό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Buffett μπορεί να αντισταθμίσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο πουλώντας ιαπωνικό χρέος και στη συνέχεια να κερδίσει από τη διαφορά μεταξύ των μερισμάτων από επενδύσεις και τα κουπόνια ομολόγων.

Γεννημένος ηγέτης

Η τελευταία φορά που οι μέτοχοι άκουσαν τον Buffett ήταν στην ετήσια συνέλευση της Berkshire τον Μάιο, όπου ο επενδυτής είδωλο πραγματοποίησε έναν εξάωρο μαραθώνιο Q&A, μαζί με τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό συνεργάτη του Charlie Munger.
Τότε είχαν αναφερθεί στην τραπεζική κρίση και στον κίνδυνο να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ από το μενού δεν έλλειψαν τα κρυπτονομίσματα.
«Η παράδοση και η πνευματική του διαύγεια στην τελευταία συνέλευση των μετόχων ήταν εκπληκτικές» δήλωσε ο Macrae Sykes, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του της Gabelli Financial Services Opportunities.
«Η παρουσία του απαιτεί πραγματικά υπευθυνότητα λειτουργίας και ευθυγράμμιση με το εμπορικό σήμα.
Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να υποτιμηθεί», είπε ο Sykes.
Σημειώνεται πως ο Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire, γίνεται 100 την Πρωτοχρονιά.

Απαράμιλλη ιστορία

Ο 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Buffett, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 40 βιομηχανίες και 60 εταιρείες, ισχυρίζεται ότι έχει διπλασιάσει τη μέση ετήσια απόδοση του S&P 500 από τότε που ο Buffett ανέλαβε για πρώτη φορά τον έλεγχο στα χρόνια της LBJ.
Το ετήσιο κέρδος της Berkshire ήταν 19,8% από το 1965 έως το 2022, έναντι 9,9% για τον S&P 500.
Αυτό σημαίνει συνολική απόδοση 3.787.464%, έναντι 24.708% για τον δείκτη αναφοράς.
Πολλοί μέτοχοι της Berkshire έγιναν εκατομμυριούχοι από τις οξυδερκείς κινήσεις του Buffett.
Η προτιμώμενη περίοδος διακράτησης ενός asset, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι για πάντα.
Στηρίζει ακόμα αυτόν τον άπειρο χρονικό ορίζοντα, ακόμη και σε ηλικία 93 ετών», είπε ο Kass.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης