Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό και εάν είναι απίστευτο – Το Ιράν υποστηρίζει ότι η Δύση ζητάει να αγοράσει drones αυτοκτονίας παρά το embargo

Αυτό και εάν είναι απίστευτο – Το Ιράν υποστηρίζει ότι η Δύση ζητάει να αγοράσει drones αυτοκτονίας παρά το embargo
Το Ιράν κατέπληξε τον κόσμο όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονται από το Shahed-136 άρχισαν να χτυπούν ουκρανικούς πολιτικοστρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Μετά την απίστευτη επιτυχία των drones του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το Ιράν ισχυρίζεται τώρα ότι η ζήτηση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) του έχει αυξηθεί σημαντικά στον δυτικό κόσμο και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης εάν υπάρχουν ευνοϊκές στρατηγικές, διπλωματικές, εμπορικές, και βιομηχανική αμοιβαιότητα στη συνεργασία από αυτά τα έθνη.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRI) Ταξίαρχος Reza Talaei-Nik δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι «υπάρχει... αφθονία πιθανών πελατών για τα ιρανικής κατασκευής στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» τα οποία το Ιράν είναι έτοιμο να εξάγει αφού «λάβει υπόψη την παραγωγική ικανότητα και τις ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας».
Τα UAV θα πωλούνται «υπό τον όρο ότι δεν ισχύουν για κανέναν πελάτη πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας και η χώρα διασφαλίζει ότι τα drones της δεν θα προορίζονται για ακατάλληλη χρήση».
Ο Talaei-Nik δεν κατονόμασε τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι αληθής ή ψευδής ο ισχυρισμός;

Ο εκπληκτικός ισχυρισμός μπορεί να ακούγεται απίστευτος αλλά μπορεί να υπάρχει και κάποια αλήθεια στη δήλωση του.
Το Ιράν παραμένει υπό αυστηρές κυρώσεις.
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιβάλλουν περιορισμούς στο εξωτερικό εμπόριο με το Ιράν (εκτός από αγορές πετρελαίου), στην πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, στην αποσύνδεση από την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT) και στην πώληση εξαρτημάτων αεροδιαστημικής και ανταλλακτικά σε ιρανικές εταιρείες.

Λήγουν οι κυρώσεις JCPOA

Μια πιθανή εξήγηση πίσω από τη δήλωση θα μπορούσε να είναι η επικείμενη λήξη των κυρώσεων ως μέρος του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA ή Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν) τον Οκτώβριο του 2023.
Ένας αντίπαλος —το να επιβιώνει ως λειτουργική οικονομία παρά τις εξαντλητικές κυρώσεις και να αναπτύσσει επιτυχώς drones καμικάζι που σηματοδότησε τον πιο σημαντικό πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού χρησιμοποιήθηκε από τη δεύτερη πιο εκτεταμένη στρατιωτική δύναμη (Ρωσία) — ήταν ομολογουμένως μια ντροπή για τις ΗΠΑ.
Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επίσης εδώ και καιρό κρυφά διαφωνήσει τόσο με την πρώην κυβέρνηση Trump για την αποχώρηση από το JCPOA όσο και με τον νυν Πρόεδρο Joe Biden για τη συνέχιση της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» του προκατόχου του στο Ιράν.
Η προοπτική των Ευρωπαίων συμμάχων της να εξετάσουν τώρα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, ακόμη και για τον πολιτικό τους τομέα, βάζει τις ΗΠΑ σε διπλωματικά αδύναμο σημείο. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του ιρανικού στρατού μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως σήμα προς την Ουάσιγκτον, απεικονίζοντας ένα τέτοιο σενάριο ως μοχλό για την αναβίωση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικών JCPOA. Ο Λευκός Οίκος έχει σχεδόν παγώσει τις συνομιλίες, πράγμα που θεωρείται νεκρό από πολλούς παρατηρητές.
Τα παραπάνω, ωστόσο, είναι απλώς εικασίες καθώς πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), το Υπουργείο Εμπορίου και τον Λευκό Οίκο αναμένεται να σχολιάσουν το θέμα τις επόμενες ημέρες.
Το Ιράν κατέπληξε τον κόσμο όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονται από το Shahed-136 άρχισαν να χτυπούν ουκρανικούς πολιτικοστρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο, την ενεργειακή της υποδομή και εξαντλούσαν το σοβιετικό δυτικό σύστημα αεράμυνας στα τέλη του 2022. Το Ιράν είχε δεχτεί πυρά επειδή εξόπλισε τη Ρωσία όταν αργότερα διευκρίνισε ότι τα drones πουλήθηκαν στη Μόσχα λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στα τέλη του 2021.
Οι αναλυτές κατέληξαν επίσης αργότερα στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε την τροποποιημένη έκδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, που επαναβαφτίστηκαν ως Gernanium-2 (ή Geran-2). Ακαδημαϊκοί και μηχανικοί με το Conflict Armament Research ( CAR ) και τις εκθέσεις της Washington Post ( WaPo ) παρατήρησαν πρόσφατα διαφορές στα εσωτερικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά κυκλώματα και στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού μεταξύ των ιρανικών Shaheds και των ρωσικών Gerans.
Σημείωσαν επίσης πώς ένα ρωσικό εργοστάσιο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την κατασκευή του Gerans από τα μέσα του 2021 αντιμετώπισε τεχνοβιομηχανικά και εμπορικά εμπόδια στην αντίστροφη μηχανική της Ιρανικής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνογνωσία.
Μια ανάλυση των EurAsian Times σημείωσε πώς αυτό χρησίμευσε αποτελεσματικά ως αποδεικτικό στοιχείο που απάλλαξε το Ιράν από τις κατηγορίες για όπλιση της Ρωσίας.

Το Ιράν διαθέτει εντυπωσιακό εύρος drones και πυραύλων

Πράγματι, αυτό δεν υπονομεύει την εγχώρια αμυντική τεχνολογική πρόοδο του Ιράν, του οποίου η εκπληκτική επιτυχία τις τελευταίες δύο δεκαετίες παραμένει εντυπωσιακή παρά τις καταστροφικές τεχνικές κυρώσεις.
Ιρανοί σχολιαστές λένε συχνά ότι η χώρα τους έχει εκπληκτική τεχνολογική ικανότητα που μπορεί να ανταγωνιστεί τα δυτικά πρότυπα εάν αρθούν οι κυρώσεις.
Μετά την Κίνα, το Ιράν διαθέτει το πιο ποικίλο εύρος ελαφρών και βαρέων τακτικών drones και βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους (SSM) που έχουν αποτρέψει με επιτυχία τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ.
Το Press TV ανέφερε τα σχόλια του υποστράτηγου Gholam-Ali Rashid τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν καυχιόταν την IRI «αναμφίβολα (είναι) μεταξύ των τριών κορυφαίων δυνάμεων των drone στον κόσμο».
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fattah , Khorramshahr-4 και το φερόμενο ισοδύναμο S-400, το Bavar-373, αποτελούν παραδείγματα από αυτή την άποψη.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ο Fattah είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να φτάσει ταχύτητες 15 Mach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης