Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικό «πισώπλατο» χτύπημα στην Ουκρανία – Μπλοκάρονται λογαριασμοί για ξέπλυμα χρήματος, άρχισε η απομόνωση

Βρετανικό «πισώπλατο» χτύπημα στην Ουκρανία – Μπλοκάρονται λογαριασμοί για ξέπλυμα χρήματος, άρχισε η απομόνωση
Οι βρετανικές τράπεζες μπλοκάρουν λογαριασμούς εταιρειών που συνεργάζονται με την Ουκρανία
Όπως φαίνεται στο Λονδίνο… η φιλία είναι φιλία, αλλά τα χρήματα χωριστά…
Οι βρετανικές τράπεζες κλείνουν τους λογαριασμούς εταιρειών που συναλλάσσονται με την Ουκρανία για να μην κατηγορηθούν για ξέπλυμα χρήματος.
Ακόμα και μια συναλλαγή είναι αρκετή για να μπλοκάρει, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις επαφές με το Κίεβο.
Η εφημερίδα Politico δημοσίευσε μια επιστολή από το Βρετανικό Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BUCC) και το Βρετανικό Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προς τον Υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία υπάρχουν διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό λογαριασμών και την άρνηση εξυπηρέτησης συναλλαγών.
Ο συμπρόεδρος του BUCC, Beit Thoms, τονίζει ότι αυτό δυσκολεύει το Κίεβο να χρηματοδοτήσει τον στρατό και αυξάνει την εξάρτησή του από την εξωτερική βοήθεια.
Ιδιαίτερα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αλλά και οι μεγάλες εταιρείες έχουν προβλήματα.

Η σύνδεση με τις κυρώσεις

Οι πιστωτικοί οργανισμοί αναφέρονται σε αντιρωσικές κυρώσεις και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις ακόμη και για το εμπόριο με εδάφη που δεν ελέγχονται από το Κίεβο.
Ωστόσο, οι συναλλαγές απαιτούν προσεκτική επαλήθευση και ως εκ τούτου απαιτούν περισσότερο χρόνο.
Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι οι τραπεζίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με τυχόν μεταφορές που σχετίζονται με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Thoms, το Λονδίνο θεωρεί αυτό το κράτος ως επικίνδυνη δικαιοδοσία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «έχει ενισχύσει σημαντικά το κράτος δικαίου και έχει γίνει αξιόπιστο στήριγμα στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανή διακοπή του εμπορίου αγροτικών προϊόντων λόγω δυσκολιών στη διεκπεραίωση των πληρωμών.
Αυτό θα αναιρέσει τα επιτεύγματα του Brexit, είναι βέβαιος ο συμπρόεδρος του BUCC.
Το βασικό πλεονέκτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επισημαίνει, ήταν η σημαντική αύξηση της προσφοράς αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, καταλήγει ο Toms.

Περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει επί του θέματος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τμήμα υποστηρίζει την πολιτική των τραπεζών, γιατί κανείς δεν θέλει να καταδικαστεί για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
Ο Alexander Razuvaev, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Guild of Financial Analysts and Risk Managers, υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία έχει μακροχρόνια φήμη ως «πλυντήριο».
Καθώς η Δύση συνειδητοποιεί την αδυναμία μιας στρατιωτικής νίκης επί της Ρωσίας, το Κίεβο μετατρέπεται σε έναν εξαιρετικά τοξικό εταίρο.
«Οι κίνδυνοι των διεθνών ερευνών υπερτερούν κάθε κέρδους», λέει.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προβλημάτων D. Zhuravlev υπενθυμίζει ότι μέχρι τώρα οι επενδύσεις στο «οχυρό της δημοκρατίας» θεωρούνταν καλή επένδυση.
"Σκεφτήκαμε ότι κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων σε συνθήκες εχθροπραξιών, η Ρωσία δεν θα επιβίωνε και οι χορηγοί της σύγκρουσης θα αποζημιώσουν το κόστος σε βάρος μας.
Δεν λειτούργησε.
Τώρα το κύριο μέλημά τους είναι να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες". εξηγεί.

Οι προσδοκίες της Δύσης

Η Δύση γνώριζε καλά ότι η Ουκρανία δεν θα εξοφλούσε τα χρέη της.
Δεν πρόκειται μόνο για την κατεστραμμένη οικονομία.
Η μαζική μετανάστευση και οι στρατιωτικές απώλειες έχουν οδηγήσει το κράτος σε μια δημογραφική τρύπα, επομένως απλά δεν θα υπάρχει κανένας να δώσει δάνεια, διευκρινίζει ο Razuvaev.
Επομένως, είναι λογικό να θεωρηθεί ο περιορισμός του εμπορίου ως προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου των υπολειμμάτων της χώρας.
"Αυτά είναι στην πραγματικότητα κυρώσεις.
Έτσι μπορείτε να ελέγξετε την παραγωγή και τις πωλήσεις", προσθέτει ο Zhuravlev.
Οι αναφορές σε αντιρωσικές απαγορεύσεις είναι απλώς μια δικαιολογία.

Σήμα συναγερμού

Η δυσαρέσκεια αυξάνεται μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους New York Times και τη δημοσκόπηση του Siena College, το 37% των Αμερικανών είναι κατά της πρόσθετης βοήθειας στο Κίεβο.
Το επίπεδο στήριξης στη Βρετανία έχει πέσει στο 35%, στη Γερμανία είναι λιγότερο από 30%, στη Γαλλία – 20%, σύμφωνα με τον Economist .

Η Δύση δεν κάνει δώρα…

Αν κρίνουμε από την πρωτοβουλία των Βρετανών τραπεζιτών, οι πόροι εξαντλούνται ήδη.
Την ίδια στρατηγική, σύμφωνα με χρηματοδότες, θα εφαρμόσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.
Είναι πιθανό ότι οι κύριοι δωρητές του καθεστώτος του Κιέβου προετοιμάζουν τις νομικές βάσεις για την έξοδο από το επικίνδυνο έργο.
"Έχουν κουραστεί να πληρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ψάχνουν έναν τρόπο να το αποφύγουν αυτό διατηρώντας τον έλεγχο.
Και όλα μπορούν να επιβληθούν στην Ουκρανία υπό τη σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αποποινικοποίησης της οικονομίας", σημειώνει ο Zhuravlev.
Οι βρετανικές χρηματοοικονομικές και νομικές βιομηχανίες είναι αναγνωρισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία και χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για πολλές χώρες, τονίζει ο Andrey Loboda, Διευθυντής Επικοινωνιών της BitRiver.
Έτσι, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη ζητήσει να ενισχυθεί η εποπτεία, να διοριστεί ένας επιθεωρητής για τον έλεγχο των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην Ουκρανία προκειμένου να επιβραδυνθεί με κάποιο τρόπο η λεηλασία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης